Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çukurca'nın Tarihi Taş Evlerinde Yıkılma Tehlikesi

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Mehmet Top, Çukurca ilçesinde yıkılma tehlikesinde olan tarihi taş evlerin kısa sürede restore edilerek turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.

Cumhuriyet Portal
Çukurca'nın Tarihi Taş Evlerinde Yıkılma Tehlikesi

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Mehmet Top yaptığı açıklamada, Hakkari'de yürüttüğü yüzey araştırmaları sırasında bu evlerde incelemede bulunduğunu belirterek, taş evlerin, ilçe merkezinde, kalenin bulunduğu tepenin güney yamacında kurulmuş yapılar olduğunu anlattı. 19. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen taş evlerin iç döşemesinin, ahşap yapılı olduğunu ifade eden Yrd.Doç. Top, Hakkari ve çevresinde sivil mimari örneklerine pek rastlamadıklarını, dolayısıyla bu taş evlerin, Hakkari ve çevresindeki en önemli sivil mimari yapılar olduğunu kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Top, evlerin yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğunu belirterek, ''Tarihi ve turistik değer taşıyan taş evlerin bulunduğu bölge, kısa sürede 1. derece sit alanı ilan edilmelidir. Yıkılma tehlikesi olan bu yapılar, kısa sürede restore edilerek turizme kazandırılmalıdır'' dedi. Taş evlerin bulunduğu bölgenin mutlaka koruma altına alınması gerektiğini bildiren Yrd. Doç. Dr. Top, geçen yıl yaptıkları inceleme sırasında, bazı yurttaşların ahşap döşemeleri söküp, yakacak olarak kullandığını belirlediklerini ifade etti.

Belediye çalışma başlattı

Çukurca Belediye Başkanı Mehmet Kanar da, ilçede bulunan tarihi taş evlerde 20 yıl öncesine kadar yaşamın olduğunu ancak ailelerin, nüfus artışı, ulaşım, su sıkıntısı gibi nedenlerle ilçe merkezindeki başka mahallelere yerleştiğini söyledi. Bu evlerin sahiplerini belirlemek için çalışma başlatıldığını anlatan Kanar, ''Evlerin restore edilerek korunması ve turizme kazandırılması için Kaymakamlıkla birlikte Valilik ve ilgili kurumlara yazı gönderdik'' dedi. Girişimler sonucu uzman bir ekibin ilçeye gelerek, evlerde incelemede bulunduğunu bildiren Kanar, keşif çalışmaları ve ev sahiplerinin belirlenmesinin ardından bölgenin turizme kazandırılması için gerekli çalışmalara başlanacağını kaydetti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/cukurcanin-tarihi-tas-evlerinde-yikilma-tehlikesi_79827.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!