Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Cumalıkızık'ta Restorasyon Çalışmalarında Sona Gelindi

Bursa'nın 700 yıllık Osmanlı köyünü geleceğe aktaracak '3. Bin Yılda Yaşayan Osmanlı Köyü-Cumalıkızık Projesi'nde sona gelindi. Cumalıkızık'taki restorasyon Bursa Valiliği koordinatörlüğünde, Yıldırım Belediyesi, İl Özel İdaresi ve Mimarlar Odası Bursa Şubesi'nce yürütülüyor. Toplam 169 adet binanın restorasyonu, 91 binanın da cephe sağlıklaştırma

Zaman Gazetesi
Cumalıkızık'ta Restorasyon Çalışmalarında Sona Gelindi

ursa'nın 700 yıllık Osmanlı köyünü geleceğe aktaracak '3. Bin Yılda Yaşayan Osmanlı Köyü-Cumalıkızık Projesi'nde sona gelindi. Cumalıkızık'taki restorasyon Bursa Valiliği koordinatörlüğünde, Yıldırım Belediyesi, İl Özel İdaresi ve Mimarlar Odası Bursa Şubesi'nce yürütülüyor. Toplam 169 adet binanın restorasyonu, 91 binanın da cephe sağlıklaştırma çalışmalarının yapılacağı projenin ilk etabı tamamlandı.
 
700 yıllık Cumalıkızık köyü Ferdağ Sokak'ta başlatılan çalışmalar kapsamında binaların cephe sağlıklaştırması yapıldı. Çalışmaların son durumunu görmek ve proje tarafları ile değerlendirme yapmak üzere Cumalıkızık'ı ziyaret eden Vali Şahabettin Harput, gelinen son noktayı değerlendirdi. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kemal Demirel, Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Karadağ, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin ve diğer kurum müdürleri ile köyde bir araya gelen Vali Harput, projede gelinen son nokta ve yaşanan aksaklıkları dinledi.

Toplantı öncesinde basın mensuplarına açıklamada bulunan Vali Harput, Cumalıkızık'ın dünyada 3. bin yılda yaşayan bir köy olduğuna dikkat çekerek, "Osmanlı'yı kuran şehir Bursa'nın Cumalıkızık köyü, Türkiye ve dünyada benzeri olmayan, yaşayan bir kültürün bütün özelliklerini kendi dokusu ve güzelliği ile sürdürmeye devam ediyor. Cumalıkızık'ın aynı zamanda Kültür Bakanlığı tarafından UNESCO'nun korunacak 'Kültür Mirası Listesi'nde yer alması ve önümüzdeki dönemde buranın asıl listeye girmesi büyük önem arz ediyor." dedi. Köyün dokusu, safiyeti ve asaleti ile birlikte bütün özelliklerini korumak için çalıştıklarını anlatan Harput, şöyle konuştu: "Projenin bitirilmesi için 2 yıllık bir süre öngörülüyor. Ama projenin yürütülmesinde kuruldan bazı kararların alınması ve beklenmeyen aksaklıkların meydana gelmesi ile bu sürede uzamalar yaşanabilir."

Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerini oluşturan ve içlerinde hâlâ hayatın sürdürülebildiği evlerin bulunduğu Cumalıkızık köyü, kültürel ve tarihi değerleriyle dikkat çekiyor. Cumalıkızık sahip olduğu değerler açısından aynı zamanda UNESCO Dünya Tarihî Miras Listesi'ne de aday. Yapılan çalışmaların fiilen yürütülebilmesi için İl Özel İdaresi, Belediye ve Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından belirlenen yetkili ve uzman kişilerden oluşan bir çalışma grubu oluşturuldu.

Mısır heyeti hayran kaldı

Mısır'dan Bursa'ya gelen heyet Cumalıkızık'a hayran kaldı. Aralarında bakanlar, doktorlar, mali müşavirler ve birim müdürlerinin bulunduğu heyet, İstanbul ve Bursa'yı gezdi. Ahmed Gündüz rehberliğinde Bursa'yı gezen ve aralarında Abdal Monem Yahia Kamd, Khaled Yahia Kamal, Medhat İbrahiem Mohammed, Dr. Hamed Hassan ve Dr. Hany Hefny'in bulunduğu yaklaşık 10 kişilik Mısır heyeti kentten etkilendi. İstanbul'un ardından geldikleri Bursa'da öncelikle Ulucami, Emirsultan, Yeşil Cami ve Türbe, Osmangazi ve Orhangazi türbelerinin bulunduğu Tophane'yi gezen Mısır heyeti özellikle ikinci gün gezdikleri tarihî Cumalıkızık köyünün özgün dokusuna ve el değmemiş güzelliklerine hayran kaldı.

ETİKETLER: restorasyon koruma
http://www.yapi.com.tr/haberler/cumalikizikta-restorasyon-calismalarinda-sona-gelindi_82685.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!