Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul'un Deprem ve Ulaşım Projelerini Yakından Gördü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'ni (AKOM) ziyaret ederek, olası İstanbul depremiyle ilgili yapılan hazırlık çalışmaları ve trafik teknolojisinde gelinen nokta hakkında brifing aldı. Cumhurbaşkanı Gül, dün de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin '7 Tepe 7 Tünel Projesi' kapsamında kaba inşaatını

yapi.com.tr
Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul'un Deprem ve Ulaşım Projelerini Yakından Gördü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'ni (AKOM) ziyaret ederek, olası İstanbul depremiyle ilgili yapılan hazırlık çalışmaları ve trafik teknolojisinde gelinen nokta hakkında brifing aldı. Toplantıda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Cumhurbaşkanı Gül’e depreme hazırlık için yapılan güçlendirme, kentsel dönüşüm, arama-kurtarma ekip ve araçları hakkında bilgiler aktardı. Öncelikli hedeflerinin olası bir depremde binaların yıkılmasını ve insanların ölmesini önlemek olduğunu vurgulayan Başkan Kadir Topbaş, bu nedenle Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk alanındaki binaların, kavşak, köprü ve viyadüklerin güçlendirildiğini, kentsel dönüşüm çalışmalarına başladıklarını anlattı.

Kentsel dönüşüm çalışmalarının siyasi malzeme yapılmamasının İstanbulluların geleceği açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Başkan Topbaş, İstanbul’da trafik teknolojisinde gelinen noktayı da aktararak, şehrin trafik yönetimine talip olduklarını kaydetti. Toplantıda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem ve Zemin İnceleme Müdürü Mahmut Baş tarafından da depreme hazırlık çalışmaları, olası deprem ve kurtarma senaryolarını içeren bir brifing verildi.

Gül: “Hazırlık ve yenileme çalışmaları önemli”

Brifingin ardından basın mensuplarına bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul’da son 6 yılda yapılan iki ayrı deprem araştırması karşılaştırıldığında 2009 yılında yapılan çalışmada olası bir depremde yaşanacak ölüm ve yıkılacak bina sayısında ciddi bir azalma görüldüğüne dikkat çekti ve “Bu yapılan güçlendirme, yenileme ve hazırlık çalışmalarının önemini gösteriyor. Belediyemizin yanı sıra, İstanbul Valiliği bütün kamu binaları ile riskli okulları depreme karşı güçlendiriyor. Nasıl Tokyo'da, Los Angeles'ta büyük depremlerde can kaybı olmadığı haberleri geliyorsa, Türkiye'den de aynı haberleri bekliyoruz. İnşallah bu deprem hemen olmaz, çabucak sıkıntıları hallederiz ve depremi en az kayıpla geçiririz” diye konuştu.



“Deprem konusunda basına da çok görev düşüyor”

Nüfus ve şehir büyük olunca, risklerle nasıl mücadele edilmesi gerektiğinin de çok önemli olduğunu vurgulayan Gül, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Afetler, ummadığımız zamanlarda ortaya çıkıyor. Onları kontrol edemiyoruz. Onlar ortaya çıktığında hazır olanlar en az zayiatla bu işi atlatıyorlar. Hazır olmayanlar ise çok büyük maliyet ödüyorlar, bedel ödüyorlar. Maalesef İstanbul, Türkiyemizin büyük bir kısmı tabi afetlerin sık sık ortaya çıktığı topraklar. Tarih boyunca böyle olmuş. Yüzyıllar öncesi de yine yağmurlar aynı bölgelerde sel oluşturmuş, yine binlerce yıl önce depremler bu topraklar üzerinde olmuş. Dolayısıyla bunu biliyoruz. Artık bilim adamları bize bir harita çıkarıp, zaman periyodu içinde tarih veriyorlar. Bunlardan ders almak ve hazırlık yapmak yöneticilerin işi”.

Depremle ilgili çok önemli çalışmalar yapıldığını kaydeden Gül, basın, özel sektör, devlet daireleri ve halkın deprem konusunda işbirliği yapmasının çok önemli olduğuna değindi. Gül, “Deprem kitle imha silahlarının verdiği zararın çok daha fazlasını veriyor. Üzerimize görevler düşüyor. El birliğiyle çalışmamız gerekir. Daha fazla yer kullanayım diye binanın kolonlarını kesmek veya bireysel sorumluluğa veya inşaatı daha ucuza yapayım diyerek kurumsal sorumluluğa zarar veriliyor. Deprem konusunda en önemli eğitici basındır. Çünkü okullarda en fazla 100-200 kişiye ulaşılıyor. Basın tüm Türkiye'ye ulaşıyor” şeklinde konuştu.

Büyükşehir İstanbul’un trafik yönetimine hazır

Başkan Topbaş’tan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım ve trafik teknolojisi hakkında da detaylı bilgiler alan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ‘Cep Trafik’, ‘Akıllı Kavşak’, ‘Kameralı Trafik Denetim Sistemi’ ve ‘EDS’ gibi çalışmalardan çok etkilendiğini belirterek, “Ben de zaman zaman bizim çocukların telefonundan ‘Cep Trafik’ uygulamanızı kullanarak yol bilgilerini alıyorum ve kameralara canlı bağlanarak trafik durumunu görebiliyorum. Türkiye’de ilk olan bu tür yatırımlar ülkemizin ve dünyanın gözbebeği İstanbul açısından çok önemli. İstanbul zaten bu tür teknoloji yatırımlarıyla İstanbul’un trafik denetiminin önemli bir bölümünü üstlenmiş durumda. Bu konuda Emniyet Müdürlüğümüze de önemli yardımlar sağlıyor” diye konuştu.



“İstanbul’daki yatırım ve hizmetler heyecan verici”

Cumhurbaşkanı Gül, dün de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin '7 Tepe 7 Tünel Projesi' kapsamında kaba inşaatını bitirdiği Sarıyer-Çayırbaşı Karayolu Tüneli’nde de incelemelerde bulundu. Başkan Kadir Topbaş’ın kullandığı araçla Sarıyer-Çayırbaşı Karayolu Tüneli’nden geçiş öncesinde Kadir Topbaş’tan harita üzerinde brifing alan Abdullah Gül, tünel çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Tünelin gerçekten heyecan ve gurur verici olduğunu ifade eden Gül, “Emeği geçen, hizmeti geçen herkesi tebrik ediyorum. Bütün bunlar Türk müteahhit ve personelin büyük projeleridir. Demek ki metotlar bulununca, finansman bulununca, iş verilince Türk müteahhitler dünyanın başka yerlerinde yaptığı bu büyük altyapı projelerini Türkiye’de gerçekleştiriyorlar. Bu tünelin de kaba işleri bitmiş. Bir an önce hizmete girmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Marmaray, metro ve tünel yollar gibi yerin altında yapılan çalışmaların gidip görmeyince fark edilmediğini vurgulayan Gül, sözlerini şöyle sürdürdü; "Marmaray önemli bir proje. Metro ve tünel yollar İstanbul’a kazandırılan büyük hizmetler. Sadece Türkiye’ye değil, bunların bazısı dünyaya hizmet ediyor. Marmaray yapılınca tarihi İpek yolu Çin’i İngiltere’ye bağlayacak".

ETİKETLER: kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/cumhurbaskani-gul-istanbulun-deprem-ve-ulasim-projelerini-yakindan-gordu_82258.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!