Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Daha Yukarı, Daha Yükseğe

7 kıtayı, kutupları ve çölleri bile ele geçiren insanoğlu, bununla da yetinmiyor, gökyüzüne doğru yükselmeye devam ediyor. İ.Ö. 4000’li yıllarda Mezopotamya’da inşa edilen zigguratların yüksekliği bilinmiyor, ama ‘Dünyanın En Yüksek İnsan Yapısı’ yarışı Mısır piramitlerinden beri sürüyor. 62 metrelik Cozer Piramidi’nin İ.Ö. 2700 yılında kırdığı

Hürriyet EMLAK
Daha Yukarı, Daha Yükseğe

7 kıtayı, kutupları ve çölleri bile ele geçiren insanoğlu, bununla da yetinmiyor, gökyüzüne doğru yükselmeye devam ediyor. İ.Ö. 4000’li yıllarda Mezopotamya’da inşa edilen zigguratların yüksekliği bilinmiyor, ama ‘Dünyanın En Yüksek İnsan Yapısı’ yarışı Mısır piramitlerinden beri sürüyor. 62 metrelik Cozer Piramidi’nin İ.Ö. 2700 yılında kırdığı rekorun bugün sahibi 828 metrelik Burç Halife.



Burch KhalifaSapphire Türkiye’de ise gerçek yarış, 1990 yıllarına gelindiğinde İstanbul’da yükselen gökdelenlerle başladı. Kısa sürede 261 metreye kadar çıkıldı. Levent’teki 181 metrelik İş Kulesi tahtını yakın zamanda Kiler Grubu’nun Levent’te inşat ettiği Sapphire projesine bıraktı. İETT arazisini alan Sama Dubai, Levent’te Burgu Kuleler’i inşa edebilirse, İstanbul’da yaşam artık 300 metre yüksekliğe ulaşacak.

Cozer Piramidi ile başlayan yarışta Burj Khalifa önde

Sonradan bazı teknik arızalar yaşansa da, 4 Ocak 2010 tarihindeki resmi açılışından beri ‘Dünyanın En Yüksek Binası’ rekoru, Dubai’de inşa edilen 828 metre yüksekliğindeki Burç Halife binasına ait.

Illinois Teknoloji Enstitüsü’ne bağlı kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan The Council of Tall Buildings and Urban Habitat’ın (CTBUH - Yüksek Binalar ve Kentsel Yaşam Alanları Konseyi) bir binaya ‘dünyanın en yüksek binası’ unvanı vermesi için, kural gereği, yapının en az yüzde 50’sinin ‘yaşanabilir alan’ (konut, büro, otel vb) olması gerekiyor. Aksi takdirde yapıya ‘kule’ sıfatı veriliyor. Dünyada, bu yarışa dahil edilmeyenve yüksekliği 600 metreyi geçen 12 radyo-televizyon kulesi mevcut.

Suudi Arabistan Kralı Fahd’ın yeğeni, dolar milyarderi Prens Velid Bin Talal’ın ‘çılgın rüyası’ şimdilik gerçekleşmeyecek gibi görünüyor. Cidde yakınlarında sıfırdan kurulması planlanan bir kentte inşası hayal edilen Mile Hight Tower’ın yüksekliği 1.600 metre olacaktı. Yani bugünkü en yüksek binanın neredeyse iki katı. 13,6 milyar dolara (yak. 21 milyar TL) mal olması planlanan gökdelen şimdilik suya düştü. Daha doğrusu 500 metre kadar kısaltıldı, çünkü yapılan etüdler zeminin bu kadar büyük bir yükü kaldıramacağını gösterdi.

Dünya tarihinde yükseklik rekortmeni yapılar

Daima daha yüksek ve daha büyük yapılar inşa etme yarışı, insanlık tarihi kadar eski. İ.Ö. 4000’li yıllarda inşa edildiği söylenen Mezopotamya zigguratlarının yüksekliği bilinmiyor. Bu yüzden, insanlık tarihinin bilinen ilk ‘rekortmen yapısı’ İ.Ö. 2700 yılında Sakkara’da (Mısır) inşa edilen Cozer Piramidi. Firavun Cozer ile Büyük Rahip İmhotep’in gömüldüğü bu anıt-mezar, zamamında 62 metre boyuyla (bilinen) dünyanın (bilinen) en yüksek insan yapısı idi. 100 yıl sonra 105 metrelik Snefru Piramidi Cozer’in rekorunu kıracak, ancak İ.Ö. 2570 yılında bu kez Gize’de inşa edilen Khufu (Keops) Piramidi’ne kaptıracaktı.

İnşa edildiğinde boyu 146,5 metreyi bulan bu piramid, ‘dünyanın en yüksek insan yapısı’ unvanını ve rekorunu 3.881 yıl boyunca koruyacaktı. Bu kırılamayacak bir dünya rekorudur.

Khufru Piramidi

Gize’de Firavun Khufru için inşa edilen ve 3.881 yıl ‘dünya rekoru’nu elinde tutan 146,5 metre yüksekliğindeki Khufru (Keops) Piramidi. Bugün dünyanın en yüksek binası olan Burç Halife’nin Khufru Piramidi’nin sadece 5,5 katı boyunda olduğu düşünülerse, İ.Ö. 2570 yılında Mısırlı mimarların nasıl bir mucize gerçekleştirdiği daha iyi anlaşılır.

Bugün, CTBUH normlara göre, dünyanın en yüksek 20 binası şunlar:

(Tablolar: Faruk KUTLU)



TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/daha-yukari-daha-yuksege_77276.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!