Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Danıştay Madencileri Sevindirdi

İzmir’in Menderes ilçesine bağlı Efemçukuru köyü sınırlarında yer alan altın madeni işletmesi ile ilgili Danıştay 6’ncı Dairesi’nin kararı tartışmaları daha da artıracak gibi görünüyor. Danıştay, geçtiğimiz günlerde işletmeyi mühürleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı davada altın madencisi TÜPRAG Şirketi’ne verilen ÇED olumlu kararının

Evrensel Gazetesi
Danıştay Madencileri Sevindirdi

İzmir’in Menderes ilçesine bağlı Efemçukuru köyü sınırlarında yer alan altın madeni işletmesi ile ilgili Danıştay 6’ncı Dairesi’nin kararı tartışmaları daha da artıracak gibi görünüyor. Danıştay, geçtiğimiz günlerde işletmeyi mühürleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı davada altın madencisi TÜPRAG Şirketi’ne verilen ÇED olumlu kararının iptalini reddeden İzmir 4’üncü İdare Mahkemesi kararını onadı. Şirket yetkilileri Danıştay 6. Dairesi’nin bu kararını sevinçle karşılayıp “ÇED raporuna dayanarak yapılan her türlü çalışmanın yasal olduğu netleşmiştir” derken, madene karşı dava açan köylülerin avukatları ise son hukuksal gelişmelerin değerlendirilmemesi sonucu böyle bir kararın ortaya çıktığını belirterek karar düzeltme isteminde bulunacaklarını dile getirdiler.

‘Karar düzeltmeye gideceğiz’

Danıştay 6’ncı Dairesi ilginç bir tesadüf sonucu kararını, İzmir Büyükşehir Belediyesi Encümeni’nin kapatma kararı gereğince maden sahasında mühürleme işlemi yaptığı 26 Ocak 2009 Pazartesi günü aldı. Danıştay’ın kararını açıklayan TÜPRAG Genel Müdürü Mehmet Yılmaz, bu kararla Efemçukuru projesinin en temel izni olan ÇED olumlu belgesinin kesinleştiğini ileri sürdü. Yılmaz, ”ÇED raporuna dayanarak alınan diğer izinler ve yapılan her türlü çalışma ve faaliyetin de yasal olduğu netleşmiştir” diye konuştu.

Efemçukuru köylülerinin avukatı Arif Ali Cangı ise Danıştay kararının alındığı güne kadar çok önemli gelişmeler olduğunu ve Danıştay kararında bunların değerlendirilmediğini dile getirdi. Cangı, “ÇED iptali ile ilgili karar temyiz edildiği andan itibaren yeni üç önemli gelişme oldu. Birincisi Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu, Efemçukuru’nda Bakanlar Kurulu tarafından alınan ‘Acele Kamulaştırma’ kararının yürütmesini durdurdu. Bu kararda madende kamu yararı olmadığı noktasında da önemli tespitler vardı. Bir diğer gelişme madene verilen işletme ruhsatı kararı bozuldu. Bu nedenle yeniden keşif yapıldı ve yeni kararlar alındı. En önemli gelişme ise İzmir Büyükşehir Belediyesi Encümeni madene gayri sıhhi müessese izni verilemez diye karar aldı ve madeni mühürledi. Bu gelişmeler ışığında kararın düzeltileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Çamlı Barajı’nı yapmak için mücadelesine devam eden Büyükşehir Belediyesi’nin bu karardan sonra nasıl bir davranacağı merak konusu oldu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/danistay-madencileri-sevindirdi_66279.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!