Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Dar Gelirliyi Ev Sahibi Yapacak Örnek Model

İnşaat maliyetlerini minimize eden bir proje geliştiren Akyapı İnşaat, TOKİ'nin sattığı dairelerin üçte iki fiyatına konut üreterek, dar gelirliler için umut olabilecek bir model ortaya koydu.

Yeni Şafak Gazetesi
Dar Gelirliyi Ev Sahibi Yapacak Örnek Model

b>Akyapı İnşaat, Tekirdağ'ın belde belediyelerinden Veliköy Belediyesi ile birlikte 40 bin YTL'ye 95 metrekare daire üretti. İnşaat maliyetlerini minimize eden bir proje geliştiren Akyapı İnşaat, TOKİ'nin sattığı dairelerin üçte iki fiyatına konut üreterek, dar gelirliler için umut olabilecek bir model ortaya koydu.

Akyapı İnşaat'ın kurucu ortaklarından inşaat mühendisi Mahmut Asmalı, Türkiye'de mortgage kredileri, konut kredilerinin konuşulduğunu ancak bunun en önemli argümanlarından biri olan konut fiyatlarının aşağıya çekilebilmesiyle ilgili ciddi bir çalışma yapılmadığına dikkat çekti.

Veliköy Belediyesi ile birlikte yaptıkları uygulama hakkında bilgi veren Asmalı, "İki yıl önce ihalesi yapılmış ve bu sene itibariyle iskanları alınmış 200 daire oturulmaya hazır. Yüzde 80'i taşınmış durumda. Kat mülkiyeti tapuları alınmış, doğalgazları bağlanmış, çevre peyzajı altyapısı, tüm sosyal donatıları hazırlanmış bir vaziyette, faal halde devam ediyor" dedi.

Belediyeler istesin yeter
Konut fiyatlarını arttıran maliyetlere dikkat çeken Asmalı, ruhsat aşamasındaki ruhsat harçları, kanal katılım payları, altyapı katılım payları, imar durumu harçları, vergi harçları, yapı denetim ücretleri gibi bir çok faktörün ciddi bir maliyet tuttuğunu anlattı. Belediye ile birlikte yaptıkları için harçlar ve yapı denetiminden muaf olduklarını, denetimi belediyenin kendi ekiplerinin yaptığını belirten Asmalı, "Bütün asgari ihtiyaçları karşılayabilecek bir yapı modeli ortaya koyduk ve bunu 40 bin YTL bedelle satışa çıkardık. Benzeri bir konutun şu andaki fiyatı 65 bin ile 75 bin YTL arasında" dedi.

Asmalı, maliyetin düşük olmasında belediyenin arsa maliyetini yüzde 8-9 gibi bir oranda yansıtması ve hafriyat maliyetinin düşük olmasının da büyük payı olduğunu vurguladı. İnşaat maliyetlerinin iki yıl öncesine göre ciddi oranda artığını belirten Asmalı, aynı konutlar şu an yapılsa, fiyatın 55-60 bin YTL olacağını ifade etti.

'Yüzde 15 kar ettik'
Mahmut Asmalı, ürettikleri konutların orta ve üst gelir grubuna yönelik projelerle eşdeğer olmasına rağmen projeden firma olarak yüzde 15'e yakın bir oranda kâr ettikleri kaydetti. Asmalı, "Belediye memnun, müteahhit memnun, alıcı memnun. Örnek bir model. Birde KDV oranı inse maliyetler daha düşer” dedi.

Sosyal konutta en ideal kat 10
En ekonomik projeyi geliştirebilmek için en ideal kat sayısını belirlediklerini anlatan Mahmut Asmalı, şöyle konuştu: "İki tipe karar verdik. Tünel kalıp sistemiyle 95 ve 115 metrekare. Konutları 10 katlı yapalım dedik. Çünkü 6 katlı bir blokta temel ve çatı ortak geliyor, 10 katlı bir binada da yine geliyor. 10 katlı bir bina sosyal konutlar için ideal bir bina tipidir. 40 dairelik bir bina."

Ev alanlar taksit ödemiyor kira ile üste para bile alıyor
Akyapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Asmalı, Veliköy belediyesinin, bölgedeki sanayicilerin talepleri doğrultusunda bu projeye girdiğini belirterek, ev alan insanların kendileri oturmasa bile kiraya verip taksitlerini karşılayabildiklerini söyledi. O dönemde yüzde 25'i peşin, 10 yıl vadeli, yüzde 1,35 oran ile kredi kullanıp daire alan müşterilerinin şu anda 450 YTL aylık taksit ödediğini bildiren Asmalı, "Bu müşterimiz şu an evini 350 YTL'ye kiraya veriyor. Yani aylık 100 milyon gibi bir ekstra katkı ile ev sahibi oluyor. Seneye kira artışıyla beraber 450 YTL kira geliri olacak. Yani cebinden bir lira para çıkmadan taksit ödeyecek. Kira fiyatları ilerleyen yıllarda arttıkça üste para almaya başlayacak" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dar-gelirliyi-ev-sahibi-yapacak-ornek-model_56401.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!