Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Dede Koç’un İzinde Kültür!

Bu yazıya eylülde niyetlendim. Ekimde erteledim. Artık kaçınılmaz! Bu yıl “Vehbi Koç Vakfı’nın (VKV)” kuruluşunun 40. yılı… Vakıf, eylülde “İstanbul Bienali’nin (ikiyıldabir)” ana “sponsoru (hamisi)” oldu. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV), bu etkinlik için 4 milyon TL harcadı. Faturanın çoğunu VKF ödedi. İki vakıf arasındaki anlaşma 2016

Cumhuriyet Gazetesi
Dede Koç’un İzinde Kültür!

Bu yazıya eylülde niyetlendim. Ekimde erteledim. Artık kaçınılmaz! Bu yıl “Vehbi Koç Vakfı’nın (VKV)” kuruluşunun 40. yılı… Vakıf, eylülde “İstanbul Bienali’nin (ikiyıldabir)” ana “sponsoru (hamisi)” oldu. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV), bu etkinlik için 4 milyon TL harcadı. Faturanın çoğunu VKF ödedi. İki vakıf arasındaki anlaşma 2016 yılına kadar geçerli…

Ekimde, Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi M. Koç, ünlü Carnagie Vakfı’nca aralarında Microsoft’un Bill Gates’i, CNN’in Ted Turner’i, Ağa Han gibi ünlülere verilen “Hayırseverlik Madalyası” ile ödüllendirildi. 100 milyon dolar harcayarak yeniden Nev York Belediye Başkanı seçilen Michael Bloomberg de aynı gün ödülünü aldı.

Kasımda VKF, dünyanın sayılı müzelerin başında gelen, yılda 5 milyon ziyaretçinin gezdiği Nev York Metropolitan Sanat Müzesi’ne (MET) Osmanlı sanatı bağlantılı iki galerinin kurulması için 10 milyon dolar (15 milyar TL) bağışladı. 2011’de açılacak iki galeri 75 yıl boyunca “Koç Ailesi” adını taşıyacak, 1. galeride “Osmanlı İstanbul’u”, ikincisinde “Tüm Osmanlı İmparatorluğu Sanatı” sergilenecek.

MET Müdürü Thomas P.Campell “Koç ailesinin bu cömert bağışının büyük onur olduğunu” söyledi. Müze Başkanı Emily K. Rafferty ise, “VKF’nin 40 yıldır eğitime, kültüre ve sanata yaptığı desteğin yanı sıra müzemize uluslararası ziyaretçi sağlamasına yönelik bu iki galerinin katkısında çok derin duygularla şükran borçluyuz” dedi.

Müzedeki “Arap Toprakları” galerilerinin yerinde açılacak yeni bölümlerde İznik seramikleri, hat, resim, minyatür, ipek dokuma, kadife, kilim ve saray işliklerinden çıkmış eserler, silahlar, altın yaldızlı ahşap tavanlar sergilenecek. Bu olgu, dış müzayedelerde Osmanlı yapıtları istemini ve fiyatlarını da yükseltecek.

Dede Vehbi Koç’un yıllarca süren vakıf kurma mücadelesi 1969’da tamamlanabilmişti. Koç, “ölüm döşeğinde bağış” ve “cami yaptırma” alışkanlıkları yerine, Batı dünyasında gördüğü sapasağlamken “vakıf” kurma olgusunu benimsemiş, “eğitim, kültür ve sanata” yönelmişti.

Bu amaçla 12 milyon lira nakit ve holdingdeki hisselerinin bir bölümünü vakfa bıraktı. VKV, 2009’da 40. yılını kutlarken varlığı da yaklaşık iki milyar lirayı buldu.

İstanbul’da eşi Sadberk Hanım adına kurulan ilk müzeden sonra Koç ailesi Türk halkına üniversite, Akdeniz medeniyetlerini, Anadolu uygarlıklarını, İstanbul’u Araştırma merkezlerinin yanı sıra Pera, İstanbul ve Ankara’da Rahmi M. Koç müzelerini, VEKAM gibi kurumları yarattı. Türk Eğitim Vakfı her yıl binlerce öğrenciye burs veriyor. Arkeoloji Profesörü Kenan Erim’in 30 yıl emek verdiği Afrodisyas’a katkı yapmakla kalmadı, Sevgi Gönül adına görkemli heykel müzesini de ekledi.

MET Mütevelli Heyeti Onursal Üyeliği’ne seçilen baba Koç, Prof. Erim’in National Geographic’in 100 yılda bir verdiği “Kristal Küre” ödülünü alırken yaptığı konuşmadan esinlenerek şöyle dedi:

“Geçmişine sahip olamayanın geleceğe sahip olamayacağını biliyoruz. Osmanlı, tarihe görkemli bir imza attı, çok güçlü bir yapı kurdu. Bu yapının gücünü sanat eserlerinde ve tarihimizde aramayı, bunu tüm dünyayla buluşturmayı Koç ailesi olarak bir görev biliyoruz.”

Acaba VKV, bundan sonra MET’ten geri getirilen ve salaş bir binada sergilenen “Karun Hazinesini” de görkemine yakışır bir müzeye kavuşturur mu?



Çağdaş Sanata Bol Sıfırlı Çekler!

Tam 50 yıl önce SBF’de öğrenciyken ekonomi dersi için tez hazırlamam gerekiyordu. “Türkiye’de Turizm Ekonomisi” konusunu seçtim. O günlerde turizmin ekonomik girdisi hiç akla gelmiyordu. Bugünkü gibi birkaç bin insanın çalıştığı bir bakanlık yoktu. Başbakanlık’ta yalnızca bir “Turizm müdürü” vardı. Müdürden tezim için yardım istedim. Yardım için yırtındı. O müdür, bugünün ünlü ressamı Burhan Doğançay’dan başkası değildi!

Bir yıl sonra iş aramaya başladım. Tanıdığım en yüksek bürokrat o olduğu için ondan yardım istedim. Beni 9 Kasım’da, yakın arkadaşı, o günlerde Hürriyet Ankara Temsilcisi olan Cüneyt Arcayürek’e götürdü. Ancak “boş kadro” yoktu. Doğançay kafama gazeteciliği sokmuştu. Cumhuriyet gazetesine başvurdum. Rahmetli Ecvet Güresin kabul etti. Bundan tam 49 yıl önce bugün gazeteciliğe başladım. Kaderin cilvesi, sonra Arcayürek’e genel yayın yönetmeni bile oldum!

Ressam Adil Doğançay’ın oğlu Burhan o tarihlerde resim yapmıyordu. Nev York’ta turizm ataşeliğine atanmıştı. Resme 1963’te başladı. İlk sergisini 1964’te orada açtı.

30 yıl sonra “International Herald Tribune” gazetesinde Nev York’ta “Doğançay’ın Kapıları ve Duvarları” adlı sergisinin duyurusunu gördüm. Nev York’taki Türk meslektaşlar sergiyi haberleştirmediler. O yıl işliğinde bir gazeteci olarak yaptığım söyleşi 11 Aralık’ta Cumhuriyet Pazar ekinde yayımlandı. Doğançay dünyanın 40 kentinde çeşitli sergiler açtı, yabancı müzeler yapıtlarını aldılar. Türkiye’den çok yabancı ülkelerde tanındı.

Geçen ay Dubai’de bir resmi 242 bin dolara, bir başka ürünü Türkiye’de 470 bin TL’ye alıcı buldu. Böylece “yaşayan en pahalı Türk ressamı” oldu. Cumartesi günü Antik AŞ müzayedesinde (182x285cm.) boyutundaki “Mavi Senfoni” eseri için 1 milyon TL’lik alıcı öngörülüyor.

Küresel ekonomik bunalıma karşın “çağdaş sanat” ürünlerinde rekorlar kırılıyor. Önceki gün Nev York’ta Sotheby’s’in bu alandaki müzayedesinde 68 milyon dolarlık ön beklenti 134 milyon dolarlık satışla iki katına çıktı. Gözde Andy Varhol’un “200 Bir Dolarlık Banknotlar” resmi 12 yerine 43.7 milyon dolara satıldı.

Sotheby’s geçen hafta Yunan ressamlarını sattı. Aralıkta Kazak ressamlarını, nisanda Türk çağdaş ressamlarını pazarlayacak. Yıllarca önce Nev York’ta konuştuğum bir sanat eleştirmeni şöyle demişti: “Ressam var, resmi metrolarda tek-çift sıfırlı dolara satılıyor. Ressam var 3-4 sıfırlı çekle alıcı buluyor. Ama Vincent Van Gogh, Pablo Picasso gibi ustalar 7-8 sıfırlı çeklere imza attırıyorlar.”

Van Gogh’lar, Picasso’lar, Türkiye’de Osman Hamdi’ler artık yok! Oysa dışarıda ve içeride yeni zengin sanatseverler artıyor. Bunların da Van Gogh, Picasso, Osman Hamdi’ye bol sıfırlı çek yazabilmeleri olanaksız. Müzayede evleri de bu yeni alıcılar için çağdaş sanatçıların daha az sıfırlı, fakat geleceğin imzaları ile birlikte Türk, Yunan, Kazak ressamları pazarlıyorlar…

Bu olguyu Türk müzayedecileri de yeni algıladılar. “Çağdaş İstanbul” ya da “İstanbul İkiyıldabir” gibi etkinlikler ile çağdaş sanatçıların yıldızları parladı. Hatta Antik Dekor dergisi iki sayıdır çağdaş sanatçılar için özel dergi eki ve son sayıda da galeri adreslerini içeren bir katalog verdi.

VKF, akıllı ve gönüllü bir girişimle İKSV’nin “ikiyıldabir” etkinliğini desteklerken öğrencilerin ücretsiz gezmelerini, ilköğretim çocuklarının işliklerde sanatla tanışmalarını sağlamakla kalmadı, mesleki liselerde sanat eğitimi veren öğretmenlere de özel programlar düzenleyerek sanatın geniş kitlelere yansımasına katkıda bulundu. Bu yılki etkinliği 15 milyon nüfuslu İstanbul’da 150 bin kişinin, bir başka deyimle her 100 İstanbulludan birinin gezdiği açıklandı.

Türkiye’de çağdaş sanata yönelimde İstanbul Modern Sanatlar, Sakıp Sabancı ve Pera müzelerinin de önemli katkıları olduğu unutulmamalıdır.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dede-kocun-izinde-kultur_74336.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!