Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Deliller Enkazla Birlikte Kaldırılıyor

Depremin etkilediği 10 ilde enkaz kaldırma çalışmaları başladı. Salgın riski nedeniyle hızlanması gereken çalışmalarda, delil karartma süreçlerinin de hızlandığı kaydedildi.

yapi.com.tr
Deliller Enkazla Birlikte Kaldırılıyor

Ağır bir yıkım yaratan depremde arama kurtarma çalışmaları yerini yavaş yavaş enkaz kaldırma çalışmalarına bırakırken, delil niteliği taşıyan enkazlar da tartışma konusu oldu. Savcılık denetiminde örnek alındıktan sonra kaldırılması gereken enkazlar için daha hızlı bir çalışma yapıldığına dikkat çekilirken, hâlâ içinde hayatını kaybetmiş vatandaşların olduğu binalarla birlikte delillerin de yok olduğu belirtiliyor.

Sözcü’den Sayime Başçı’nın haberine göre; çalışmaların nasıl yürütülmesi gerektiğine dair bilgi veren Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Genel Sekreteri Dersim Gül, enkazın savcılık işlemi sonrasında kaldırılmasının bir zorunluluk olduğuna dikkat çekti.

TMMOB'un bölgede 6 bin civarında inşaat mühendisi ve mimar üyelerinin görevlendirildiğini kaydeden Gül, “Onlar hasar tespit çalışmalarına katılıyorlar. Şimdi burada enkaz kaldırma işlemlerinin savcılık işlemi olmadan olmaması gerekiyor ama büyük ve geniş çaplı yıkım olduğu için biraz acele davranılıyor. Orada biraz delillerin karartılmasına yönelik arka planda rant ilişkilerinin müdahalesi de söz konusu. Delil karartmaya yönelik bir zorlama olduğu için hızlı bir enkaz kaldırma işlemi yapıyorlar. Enkaz kaldırıldıktan sonra orada hukuksal olarak işlemi gerçekleşemediği için çeşitli delillere ulaşılması engelleniyor, deliller ortadan kaldırılıyor.” dedi.

Savcı tespiti şart
Binadan beton örneği alma süreçlerinin savcılık görevlendirmesi ile gerçekleşebildiğini kaydeden Gül, bakanlık ile koordineli çalıştıklarını ve bölgede savcı sayısının bir an önce artırılması gerektiğini dile getirdi.

Bir inşaat şirketi ise enkaz kaldırma çalışmalarının genellikle ücretsiz olarak enkazdaki demir karşılığında şirketlere devredildiğini belirtti.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/deliller-enkazla-birlikte-kaldiriliyor_194581.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!