Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Demetevler’e Deprem Uyarısı

Jeoloji uzmanlarının hazırladığı “Demetevler’in Deprem Riski ve Alınması Gereken Önlemler” başlıklı rapor, olası bir depremde Demetevler’in çok büyük risk altında olduğunu ortaya koydu. Rapora göre, Demetevler “Marmara Depremi’den sonra İstanbul’un Avcılar semtinde olduğu gibi çok büyük hasar görebilir ve semtte çok fazla can kaybı” yaşanabilir.

Cumhuriyet Ankara
2 Demetevler’e Deprem Uyarısı

Jeoloji uzmanlarının hazırladığı “Demetevler’in Deprem Riski ve Alınması Gereken Önlemler” başlıklı rapor, olası bir depremde Demetevler’in çok büyük risk altında olduğunu ortaya koydu. Rapora göre, Demetevler “Marmara Depremi’den sonra İstanbul’un Avcılar semtinde olduğu gibi çok büyük hasar görebilir ve semtte çok fazla can kaybı” yaşanabilir.

Hacettepe Üniversitesi Doğal Afetler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erçin Kasapoğlu ve Jeoloji Yüksek Mühendisi Harun Sağlam’ın birlikte hazırladığı raporda, Ankara’nın geçmişte, hiçbir zaman bir büyük deprem riskinin merkez üssü olmadığı anlatıldı. Ancak rapora göre “Başkentin, 20 ile 70 kilometrelik uzaklıklar içerisinde küçük, 70 ile 100 kilometrelik bir alan içerisinde olacak büyük depremlerden etkilendiği”ne dikkat çekildi.

‘Kalitesiz yapılaşma’

Raporda, daha önce yapılan jeoteknik çalışmalarda “Semtin, gerek üzerinde yer aldığı zeminin jeoteknik özellikleri gerekse bu bölgede yaygın olan yanlış ve kalitesiz yapılaşma nedeniyle, Ankara’nın yakın çevresinde oluşabilecek olası bir büyük depremden etkilenme riskinin çok yüksek olduğu sonucuna varıldığı” belirtildi.

‘Zemin riski büyüyor’

Raporda, Demetevler yerleşim bölgesinin “Çakıl, kum, silt ve kil malzemelerinden oluşan yumuşak ve gevşek yapılı bir toprak yapı” üzerinde kurulu olduğunun altı çizildi ve “Bu yapının dayanma ve taşıma gücü zayıf olduğu gibi deprem dalgalarını da büyütme özelliği vardır” denildi. Raporda, bu zemin üzerindeki 6 ve üzeri kata sahip binaların olası depremde yıkılacağı vurgulandı.

‘Binalar birbirini yıkar’

İnceleme sonuçlarının aktarıldığı raporda, “Bölgedeki yapıların büyük bir çoğunluğunun mühendislik hizmetlerinden ve denetiminden yoksun bir şekilde kalitesiz inşaat malzemeleri kullanılarak” yapıldığı belirlendi. Raporda, sık görülen bitişik düzende konumlandırılmış çok katlı yapılara ilişkin “Deprem sırasında ‘çekiçleme etkisi’ ile birbirini yıkacakları” uyarısı yapıldı.

‘Okullara dikkat’

Demetevlerde 19 ilköğretim okulu, lise ve kolejin bulunduğu anımsatılan raporda, “Bu okul binalarının olası bir büyük depreme dayanıklı oldukları kuşkuludur. Bu yapıların yıkılması yüzlerce gencimizin yaşamını yitirmesine neden olabilir” denildi. Öncelikle, bölgedeki 19 okulun “Depreme dayanıklılık testinden geçirilmesi ve dayanıksız oldukları tespit edilenlerin uygun dayanıklılık sistemleri ile desteklenmesi, gerekli görülenlerin ise yıkılması” gerektiği belirtildi.

Olumsuz zemin koşulları, kalitesiz ve sağlıksız yapılaşma nedeniyle Demetevler’de “Marmara Depremi’nden sonra İstanbul’un Avcılar semtinde olduğu gibi, çok büyük hasar görebileceği ve çok fazla can kayıplarının yaşanabileceği” belirtilen raporda, bundan sonra yapılacak binalara zemin etüdü zorunluluğu getirilmesi, yapıların en az 7 şiddetinde depreme dayanıklı şekilde inşa edimesi ve ruhsatsız kaçak yapılara izin verilmemesi gerektiği vurgulandı.

‘Çekiçleme riski’

İlgilenen yok

Prof. Dr. Kasapoğlu ve Harun Sağlam’ın hazırladığı raporun Ankara’nın önceki valisi Kemal Önal ve mevcut vali Alaaddin Yüksel’e sunulduğu öğrenildi. Valilikten, resmi yazı ekinde gelen rapora ilişkin herhangi bir yanıt verilmediği ve Demetevler bölgesindeki risklere ilişkin de bir önlem alınmadığı kaydedildi.

ETİKETLER: kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/demetevlere-deprem-uyarisi_85118.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • EEEE 10 KATLI GECEKONDU BİNALARIN OLDUĞU BİR SEMTTE NE BEKLERSİNİZ Kİ, TABİ TAŞ TAŞ ÜSTÜNDE KALMAZ. HEM YAPAN MÜTEAHHİTLERE, HEM YAPIMINA OY KAYGISI İLE İZİN VEREN SİYASİLERE, HİÇ BİR ZAMAN HAKKIMIZ HELAL DEĞİLDİR. YANITLA
  • Ankara'da 2004 yılında bir yapı denetim firmasında çalışırken görüştüğüm ve sohbet etme fırsatı bulduğum yapı ustalarından bir kısmı, eskiden inşaa edilmiş bazı yapıların temellerinin çok ince olduğunu belirterek, başkentte yapım sırasında çalıştıkları eski yapıların bazılarının 20-25 cm lik temel üzerine oturduğunu söylemişlerdi. Bu tarz binaların güçlendirme yapılarak deprem dayanımının artırılması, hatta Enerji Kimlik Belgesi benzeri bir uygulamaya gidilerek Bina Güvenlik Belgesi düzenlenme çalışmaları yapılması gerekebilir. YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!