Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Demir Çıkarmak için 20 Bin Kişilik Şehri Taşıyacaklar

İsveç'in demir rezerviyle ünlü kenti Kiruna, göçe hazırlanıyor. Yaklaşık 800 milyon ton demir üzerine kurulduğu tespit edilen şehirde ülkenin resmî maden firması, belediyeyle el sıkıştı. 20 bin nüfuslu Kiruna, 57 milyar 678 bin TL karşılığında 4 kilometre uzağa taşınacak.

Zaman Gazetesi
1 Demir Çıkarmak için 20 Bin Kişilik Şehri Taşıyacaklar

Dünyanın önde gelen demir-çelik üreticilerinden İsveç'te firmalar, yeraltındaki demiri çıkarmak için ne gerekiyorsa yapıyor. Ülkenin resmi madencilik firmalarından biri olan LKAB, geçtiğimiz günlerde eşi benzeri görülmemiş bir karara imza atarak İsveçlilerin maden çıkarma konusunda ne kadar iştiyaklı olduğunu gösterdi. Demir rezervleri yüzünden yaklaşık 20 bin kişinin yaşadığı Kiruna isimli kenti tamamıyla boşaltmak isteyen firma, bu yüzden kent sakinlerine 57 milyar 678 bin TL (300 milyar İsveç Kronu) teklif etti.

Geçtiğimiz haftalarda LKAB'ın teklifini değerlendiren Kiruna Belediyesi yetkilileri, uzun süren tartışmalar sonrasında öneriye 'evet' diyerek kentin taşınmasını kabul etti. Madencilik firması temsilcileri ve belediye yetkilileri, önceki gün şehir meydanında bir tören düzenleyerek anlaşma imzaladı. Anlaşmayla birlikte kentin bir bütün olarak yaklaşık 4 kilometre kuzeydoğudaki Tuolluvaara bölgesine taşınmasına karar verildi. Önümüzdeki yıldan itibaren başlanacak taşınma işlemlerinin 30 ile 50 yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor.

Kiruna'nın taşınması için 57 milyar 678 bin TL'yi gözden çıkaran LKAB firması, her şeye rağmen büyük bir kâr elde edecek. Yapılan araştırmalar, kentin altındaki demir rezervinin yaklaşık 800 milyon ton olduğunu gösteriyor. İlk olarak 1900 yılında demir çıkarılan Kiruna, mevcut rezervleriyle dünyanın en büyük demir madenlerinden biri olarak biliniyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/demir-cikarmak-icin-20-bin-kisilik-sehri-tasiyacaklar_80611.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Medeni toplumlarda neyin nasıl yapılacağını ekonomik ve siyasi analizinin toplumsal olarak doğru tahlil yapılması ile ve toplumun bilinçli olması ile ilgilidir. Bunun temelinde de Atatürk Türkiyesi ve ilkeleri ile toplumsal eğitim düzeyi İsveç toplumu düzeyine çıkarılabilirse, eğitim bütcesi Türkiye Devlet Bütcesinin en büyük bütcesi eğitim bütcesi oldugu zaman Türkiye'de sorunlara dair ne kadar hızlı, doğru, bilinçli ve gerçekçi çözümlere ulaştığımızı çok iyi görebileceğiz. Yoksa insanları düşünüyorlar diye hapislerde yatırarak, hapishaneleri ölüm merkezleri yaparak hiçbir sorunun çözüleceğini zannetmiyorum. Zannedenlere de sadece gülüyorum. Çünkü Türkiye'de ağlanacak halimize sadece gülünür. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!