Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Erdemir'e ABD'de Dava Açtılar

Demir Zammına Müteahhit İsyanı

İnşaat demiri fiyatlarının hem mevsimsel olarak hem de hammadde fiyatlarındaki artışla yükselmesi alıcı konumunda olan müteahhitleri isyan ettirdi. Müteahhitler uluslararası gelişmelerin de zamlara ‘bahane' edildiğini düşünüyor.

Referans Gazetesi
Demir Zammına Müteahhit İsyanı

STRONG>İnşaat demiri fiyatlarının hem mevsimsel olarak hem de hammadde fiyatlarındaki artışla yükselmesi alıcı konumunda olan müteahhitleri isyan ettirdi. Müteahhitler uluslararası gelişmelerin de zamlara ‘bahane' edildiğini düşünüyor.
 
Hammadde fiyatlarındaki artış ile beraber mevsimsel olarak inşaat demiri fiyatları artarken alıcı konumunda olan sektör temsilcileri konu ile ilgili olarak önlemler alınmasını istiyor. Sektör temsilcilerine göre Türkiye'deki fiyatlar uluslararası gelişmelerden bu kadar çabuk etkilenmemeli.

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, inşaat sektörünün mevsimsel olarak önünün açıldığı ayları fırsat bilen uluslararası demir kartelleri ve emtia sahiplerinin rant sağlama peşinde olduklarını iddia ederek "Krizden bahar ile çıkmaya çalışan inşaat sektörünün önünü demir zammı ile kesmeyelim" dedi.

Tellioğlu yaptığı yazılı açıklamada, talep edilen demir-çelik ihtiyacının yaklaşık 3 katı kadar demir ve çelik üretimi olan Türkiye'deki demir fiyatlarının dünya piyasasından bu kadar çabuk etkilenmemesi gerektiğini dile getirdi.
 
Rant oyunu oynanıyor

Dünya ekonomilerinin normal dönemlerinde demir-çelik üretimi tüketimi karşılarken üretim güçlerinden de bir şey kaybetmediklerini anlatan Tellioğlu, tüketimin dünya ekonomik krizinden dolayı yüzde 10'lar seviyesine düşmesine karşın, ucuzlama beklerken "talep artışı var" diye fiyatların arttığını, bunun tamamen spekülatif rant oyunu olduğunu öne sürdü.

Tellioğlu, hükümeti, ülke ekonomisinin lokomotifi inşaat sektörünün zor olan durumunun daha da zorlaşmaması için bir an önce tedbir almaya çağırdı ve durumun rekabet kurulu hukuku çerçevesinde incelenmesi gerektiğini kaydetti. Tellioğlu, inşaat sektörünün oluşabilecek zararlarının asgariye indirilmesi için demir-çelik ürünlerindeki KDV oranının geçici olarak yüzde 1'e indirilmesi gibi bir kısım tedbirlerin alınmasını önerdi.

Öte yandan hammadde fiyatlarındaki artış da inşaat demiri fiyatlarını yukarı çeken etkenlerden olmayı sürdürüyor. Ortadoğu pazarlarında inşaat demiri arzının kısıtlı olması nedeniyle de artış gösteren fiyatlar özellikle Birleşik Arap Emirlikleri'ne ve Suudi Arabistan'a yapılan ithalatları artırıyor. Dubai'deki pazar kaynakları, 530 dolar/ton cfr civarından satın alınmış olan Türk menşeli inşaat demirlerinin şu an pazarda bulunabildiğini ve bundan sonra ise 650 dolar/ton cfr'den satın alınan inşaat demirlerinin yerel talebi karşılamak üzere ülkeye geleceğini belirtiyorlar. Ancak bu durum, stok çıkışından düşük maliyetli malzeme bulunabileceğinden, ileride fiyatların bir miktar zayıflamasına yol açabilir.

Steel Business Briefing'e konuşan bir tüccar, "Önümüzdeki ay pazar fiyatlarını iki şey belirleyecek: Arz ve hammadde fiyatları. Katar ve Suudi Arabistan gibi pazarlardaki artan talebe bağlı olarak arz yine kısıtlı kalırsa ve hammadde fiyatları ile petrol fiyatlarındaki artış devam ederse, fiyatlar muhtemelen artışını sürdürecektir. Yaz döneminde talepte yavaşlama beklendiğini de unutmamak gerekir" yorumunu yaptı.
 
Erdemir zam yapacak mı

Türkiye'nin en büyük yassı çelik üreticisi Erdemir'in geçen hafta yaptığı yüzde 18'lere varan zammın "7 Nisan tarihine kadar verilen siparişler için" olduğu açıklamasının ardından gözler yeniden şirketin nasıl bir fiyatlamaya gideceğinde. Yıl içinde toplam yüzde 50'ye yakın oranlarda zam yapacağı uzmanlarca belirlenen Erdemir, son 5 ay içinde fiyatlarını yüzde 32 oranında artırmıştı. Erdemir'in son fiyat belirlemesinde sipariş için son günü olan dünün ardından bugün veya önümüzdeki günlerde fiyat değişikliği açıklaması bekleniyor. Diğer taraftan ise şirket uluslararası piyasadan aşağıda olan fiyatının avantajlarını kullanmaya devam etmek için değişikliğe gitmeyebilir. Bu olasılığın da söz konusu olduğunu belirten uzmanlar fiyat indirimini ise beklemiyor. Öte yandan Erdemir'den Kamu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamada Jim Walters Resources Inc. şirketi tarafından ABD'de açılan davayla şirketten 89.3 milyon dolar istendiğini, davaya ilişkin dilekçenin dün şirkete tebliğ edildiğini ve davaya karşı gerekli tüm hukuki tedbirlerin alınacağı belirtildi.

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/demir-zammina-muteahhit-isyani_78417.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!