Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Demirtaş’lar Aranıyor

Ormana yazla birlikte yine ateş düştü. Peş peşe çıkan yangınlarda binlerce ağaç kül olurken, gözler müdahale çalışmalarına çevrildi. Denizden su almak zorunda kalıp zaman kaybeden helikopterlerin daha kısa sürede müdahalesi için ormana kurulması gereken havuzların eksikliği bir kez daha ortaya çıktı.

Milliyet EGE
Demirtaş’lar Aranıyor

Ormana yazla birlikte yine ateş düştü. Peş peşe çıkan yangınlarda binlerce ağaç kül olurken, gözler müdahale çalışmalarına çevrildi. Denizden su almak zorunda kalıp zaman kaybeden helikopterlerin daha kısa sürede müdahalesi için ormana kurulması gereken havuzların eksikliği bir kez daha ortaya çıktı.

En hassas kurum, İTO

İzmir Orman Bölge Müdür Yardımcısı Tacettin Coşkun, en az 300 havuza ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Coşkun, 2 yıl önce başlatılan kampanyaya en büyük katkıyı  altı havuz ve bir gölet inşa ettiren İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş’ın verdiğini belirtti, hayırseverleri ve kurumları desteğe çağırdı.

Herkes göreve

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, bütün kurumları yangın havuzu yaptırmaya çağırdı. Demirtaş, “Doğal değerlerimize sahip çıkmak bütün meslek kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin görevidir. Eğer ihtiyaç olursa bundan sonra da yangın havuzları yaptırırız” dedi.

Bu havuzları yaptırdı

Yeri Kapasitesi

Kemalpaşa Yukarı Kızılca 590 ton
Ödemiş Horzum Köyü 780 ton
Bornova Yaka Köyü 680 ton
Buca Kırıklar Köyü 686 ton
Kemalpaşa Nif Dağı 686 ton
Gümüldür Dikmen 686 ton
Spil Dağı Gölet

İTO’dan ormanlara ‘can suyu’ desteği

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, iki yıl önce başlattıkları ‘yangın havuzu kampanyası’na en büyük desteğin Ticaret Odası’ndan geldiğini açıkladı, “Hedef 300 havuz. Hayırsever kişi ve kuruluşların katkıları bekliyoruz” dedi. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, ciğerleri yakan orman yangınlarının azaltılması, alevlere en kısa sürede ve en etkin şekilde müdahale edilmesi amacıyla var gücüyle çalışıyor. Bu çerçevede, yeşil alanların bağrında oluşturulacak yangın havuzlarının çok önemli olduğunu vurgulayan müdürlük, iki yıl önce kampanya başlatmış, hayırsever kişi ve kuruluşlardan destek istemişti.

‘Yarınlar için destek bekliyoruz’

Kampanyanın hala sürdüğünü dile getiren Orman Bölge Müdür Yardımcısı Tacettin Coşkun, şu ana kadar en büyük desteğin, İzmir Ticaret Odası’ndan (İTO) geldiğini söyledi. Coşkun, şu bilgileri verdi:
“2007 sonu itibariyle toplam 91 havuza ve gölete sahibiz. 2008 için 26 adet planlanmıştı, 15’i yapıldı. 6’sını İTO, 5’ini İl Özel İdaresi, 4’ünü kurumumuz ve hayırseverler yaptırdı. Yapım aşamasındaki 11 havuzun 10’unu Özel İdare, birini de yine İTO yaptırıyor. Yarınlar için destek bekliyoruz. İhtiyaç sınırsız ama 300-400 havuz olsa büyük sıkıntı giderir.”

Daha önce 10 kilometrede bir yangın havuzu olması yeterli görülürken, günümüzde bunun ‘2 kilometrede bir’ olması gerektiğinin altını çizen Coşkun, sözlerini şöyle tamamladı: “Yangınlar arttı. Arazözlere ve helikoptere su takviyesinde sıkıntı yaşıyoruz. Helikopter, yarım saatte bir su doldurup alevlere ulaşacağına, bu havuzlar sayesinde 10-15 dakikada bir müdahale edebiliyor. 10 metreye 10 metre ölçülerinde bir havuz 200-250 ton su alıyor. Maliyeti ise 40-50 bin YTL civarında.”

İTO Yönetim Başkanı Ekrem Demirtaş da yangın havuzları konusunun çok önemli olduğunu vurguladı, imkanı olan her kişi ve kuruluşun yaptırması gerektiğini ifade etti. Yangınları önlemek kadar, çıkanları en kısa sürede söndürmenin de önemli olduğunu kaydeden Demirtaş, şunları söyledi:

Ağaç dikmek kadar önemli

“En değerli varlıklarımızdan ormanlarımızın yanmasına, binlerce dönümün kül olmasına seyirci kalamazdık. Çünkü,doğal değerlerimize sahip çıkmak, odamızın, tüm meslek kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin görevidir. Eğer ihtiyaç olursa bundan sonra da yangın havuzları yaptırırız. Diğer bütün kuruluşları da bu yangın havuzlarını yaptırmaya çağırıyoruz. Yangınların en az hasarla atlatılmasını sağlamak, en az ağaç dikmek, orman oluşturmak kadar önemli.”

İlki, iki yıl önce yapıldı

Demirtaş, İTO’nun yaptırdığı yangın havuzları hakkında ise şu bilgileri verdi: “İlk olarak Temmuz 2006’da İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’yle protokol yaptık. 590 ton kapasiteli Kemalpaşa Yukarı Kızılca, 780 ton kapasiteli Ödemiş Horzum Köyü ve 680 ton kapasiteli Bornova Yaka Köyü yangın havuzlarını yaptırdık. Geçen yıl Bornova sırtlarına kadar dayanan orman yangını, Bornova Yaka Köyü’ndeki yangın havuzu sayesinde söndürüldü.. İkinci protokolü, 27 Şubat 2008’de imzalandık. Her biri 686 ton kapasiteli olan Buca Kırıklar Köyü, Kemalpaşa Nif Dağı, ve Gümüldür Dikmen yangın havuzlarının inşaatı tamamlandı. Aynı protokole istinaden Kemalpaşa Spil Dağı Yangın Göleti yapımında kullanılacak jeotekstil malzemesi de odamız tarafından temin edilecek. Bu göletin hafriyat çalışmaları bitirildi. 15 Ağustos’ta, 55 bin YTL tutarındaki malzeme, Orman Bölge Müdürlüğü’ne teslim edilecek.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/demirtaslar-araniyor_62866.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!