Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Demiryolu Ulaşımı Rekabete Açılıyor

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü'nü (TCDD) yeniden yapılandıran ve demiryollarını rekabete açan kanun taslakları üzerindeki çalışmalar tamamlandı. Ulaştırma Bakanlığı'nın bu çalışması kapsamında TCDD Genel Müdürlüğü'nde oluşturulan komisyon, demiryollarına ilişkin Avrupa Birliği müktesebatını inceledi ve Türkiye'deki

Referans Gazetesi
Demiryolu Ulaşımı Rekabete Açılıyor

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü'nü (TCDD) yeniden yapılandıran ve demiryollarını rekabete açan kanun taslakları üzerindeki çalışmalar tamamlandı. Ulaştırma Bakanlığı'nın bu çalışması kapsamında TCDD Genel Müdürlüğü'nde oluşturulan komisyon, demiryollarına ilişkin Avrupa Birliği müktesebatını inceledi ve Türkiye'deki mevzuatla karşılaştırdı.

Komisyonun yürüttüğü "AB Müktesebatına Göre Türk Demiryolu Sektörünü Yeniden Yapılandırma Projesi" kapsamında 2 ayrı kanun taslağı oluşturuldu. Taslaklara göre, KİT olan TCDD, altyapı işlerini sürdürecek. Bu kapsamda, TCDD sadece demiryolu yapacak, mevcut demiryolu hatları ile yeni yapacağı yolların bakım ve onarımını üstlenecek. TCDD, ayrıca, demiryolu hatlarının kullanımı için tarife oluşturacak. TCDD'nin demiryolu hattında yolcu ve yük taşımacılığı yapacak işletmeler, belirlenecek bu tarifeden TCDD'ye ücret ödeyecek. Yolcu ve yük taşımacılığını tapsayan üstyapı işletmeciliğini ise TCDD'ye bağlı kurulacak "Demiryolu Taşımacılığı AŞ" (DETAŞ) yapacak.
    
TCDD tekeli kaldırılıyor

Demiryolu işletmeciliğinde altyapı ve üstyapının ayrılmasıyla bugüne kadar TCDD'nin demiryolu hattı üzerindeki tekel hakkı kaldırılacak ve demiryolu ulaşımı serbest rekabete açılacak. Düzenlemelerin yürürlüğe girmesinin ardından özel sektör, kendi treniyle TCDD'nin demiryolu hattında yük ve yolcu taşımacılığı yapabilecek. Rekabetten çıkacak uyumsuzlukların çözümünü sağlamak ve firmalara verilecek emniyet sertifikalarını belirlemek, kuruluşların lisanslarını vermek ve denetlemek için Ulaştırma Bakanlığına bağlı "Demiryolu Ulaştırması Genel Müdürlüğü" (DUGEM) kurulacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/demiryolu-ulasimi-rekabete-aciliyor_62881.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!