Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Denetçiler İşverenini Nasıl Şikâyet Etsin?

TMMOB İkinci Başkanı Yeşil, "Denetim elemanları kendilerine iş veren müteahhitleri şikâyet etmekle görevlendiriliyor. Bu da sistemin önünü tıkıyor" dedi.

Milliyet Gazetesi/Gülçin Üstün



ayındırlık ve İskân Bakanlığı, 2006 ve 2007'de yaptığı denetimler sonucu ortaya çıkan ürkütücü tabloya çözüm bulmak için harekete geçti. Binaların mevzuata uygun olup olmadığını, ruhsatsız ek yapılıp yapılmadığını denetlemesi gereken bazı firmaların inşaatın yerini dahi bilmediğini belirleyen Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, sistemi düzenlemek için yeni bir yönetmelik taslağı hazırladı.
Yapı denetiminin nasıl uygulanacağını belirleyen taslakla, yapı denetçisi ve müteahhidin görev ve sorumlulukları netleşecek. Denetçilerin fiziki olarak bu mesleği yapmaya uygun olup olmadıklarının belirlenmesi için de, başvurulara sağlık raporu eklenecek. Genel müdürlük gelecek yıldan itibaren de firmaları bilgisayar üzerinden takip edecek.

12 bin üye var
TMMOB İkinci Başkanı Hüseyin Yeşil de, birlik olarak binaların inşaat aşamasındaki denetiminin kamu tarafından yapılmasını istediklerini aktardı. Yaklaşık 12 bin üyelerinin yapı denetim firmalarında görev yaptığını ve bu üyeleri mevzuatı anlatan eğitime tabi tuttuklarını anlatan Yeşil, "Üyelerimizin çoğu, denetimi imza atmaktan ibaret görüyordu. Yasal olarak büyük bir sorumluluğun altında olduklarını anlatınca, birçoğu ayrılmak istedi. Sorun, müteahhitlerle yapı denetim firmaları arasındaki organik bağ. Denetçilerden, kendilerine iş veren müteahhitleri şikâyet etmeleri isteniyor. Bu sistemi tıkıyor" dedi.
Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Kesintaş Yapı Denetim firmasının sahibi Recep Keskin de şöyle konuştu: "Yasa bir an önce yenilenmeli. Sisteme göre yapı denetçisini müteahhit seçiyor. Denetçiden kendisine ücret veren firmayı belediyeye şikâyet etmesini istemek ne derece doğru? Denetim görevlerinin bağımsız bir kurul tarafından dağıtılması çözüm olabilir."

http://www.yapi.com.tr/haberler/denetciler-isverenini-nasil-sikayet-etsin_57686.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!