Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Salda'da Kirlilik Alarmı
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Binalara Asansör Düzenlemesi

Denetimi Yapılmayan Asansörler Tehlike Saçıyor

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, (TMMOB) kontrol ve bakımı yapılmayan asansörlerin can kayıplarına ve kalıcı yaralanmalarla sonuçlanabilecek kazalara davetiye çıkardığını açıkladı.

yapi.com.tr
Denetimi Yapılmayan Asansörler Tehlike Saçıyor

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), kontrol ve bakımı yapılmayan asansörlerin can kayıplarına ve kalıcı yaralanmalarla sonuçlanabilecek kazalara davetiye çıkardığını açıkladı. Açıklamada, TMMOB Ankara Şubesi’nin 2016 yılında Başkentte denetlediği asansörlerin yarısının kullanılamaz durumda olduğu ve kırmızı etiket aldığı belirtilerek, “Yasal zorunluluklara ve diğer ilgili kuruluşlar ile odamızın tüm çalışma ve uyarılarına rağmen ‘kamusal denetim eksikliği’ sebebiyle rakamlar, Başkentte bile bu seviyenin altına ne yazık ki düşmemektedir” denildi.

Kırmızı etikete dikkat

Asansörlerin bakımları ve yıllık periyodik kontrolleri ardından güvenli olmadığı tespit edilen asansörlere yönelik alınması gereken önlemlerin, “Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği” ile düzenlendiğini hatırlatan TMMOB açıklaması şöyle sürdü:

“Yönetmelikte belirlenen kriterlere göre güvensiz asansörlere ‘Kırmızı Etiket’ kusurlu asansörlere ‘Sarı Etiket’ hafif kusurlu asansörlere ‘Mavi Etiket’ uygun asansörlere ise ‘Yeşil Etiket’ yapıştırılarak ilgili idarelere bildirilmektedir. Kırmızı etiket yapıştırılan asansörlere 30, sarı etiket yapıştırılan asansörlere 60 gün içerisinde uygunsuzluklarının giderilmesi şartı getirilmiştir. Aksi durumda ilgili idare tarafından mühürlenerek kullanım dışı bırakılması zorunlu kılınmıştır. Eksiklik kontrolü neticesinde güvensiz olduğu tespit edilmesine rağmen yönetmelikte belirtilen süreler sonunda güvenli hale getirilmeyen asansörlerin, güvenli hale getirilinceye kadar ilgili idare tarafından mühürlenerek hizmetten men edileceği hükmü eklenmiştir.”

“Sayı ürkütücü boyutta”

Asansörlerin yıllık kontrollerinin, kamusal denetim anlayışıyla, tekniğine uygun olarak uzman mühendisler tarafından yapılmasının olası kazaların önüne geçilmesinde etkili olacağının altı çizilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Şubemiz yetkilileri her yıl düzenli olarak Ankara’daki tüm İlçe Belediyelerini ziyaret etmekte, duyarlı davranan belediyelerle halka açık bilgilendirme toplantıları gerçekleştirmenin yanı sıra “asansör denetim protokolleri” imzalamaktadırlar. Başkentte denetim yaptığımız asansörlerden 10.626 adedi Kırmızı Etiket; 633 adedi Sarı Etiket; 4.013 adedi Mavi Etiket; 6.686 adedi ise Yeşil Etiket almış bulunmaktadır. Kırmızı etiket alan asansör sayısı önceki yıllarda yüzde 80’lerde seyrederken, şubemizin Başkentte protokol imzaladığı belediyelerin sınırları içerisinde yaptığı çalışmalar sonucu, 2016 yılında bu oran yüzde 50’lere kadar gerilemiştir. Ancak sayı hala ürkütücü boyutlardadır.”

“Yeni düzenleme şarttır”

TMMOB’un açıklamasında denetim sürecinde meslek odalarının etkin kılınmasının önemine vurgu yapılarak şu ifadeler kullanıldı:

“Odalarımız, belediyelerle yapılan protokoller çerçevesinde, ancak tescil işlemleri yapıldıktan sonra devreye girebilmektedir. Bu nedenlerden dolayı bütünlüklü bir denetim yapılamamakta ve bunun bedeli asansör kazaları ile ödenmektedir. Asansörlerin bilimsel teknik esaslara ve yönetmeliklere göre ‘aylık bakım ve yıllık periyodik kontrollerinin’ düzenli olarak yaptırılıp denetlenmesini sağlamak amacıyla; yerel-merkezi yönetimler, üniversiteler ve meslek odalarının koordineli çalışabilmesini sağlayacak yeni yasal düzenlenmeler yapılması şarttır. Bu kapsamda birçok sorun ve eksiklikleri olan ‘İmar ile ilgili mevzuatlar’ ve ‘Yapı Denetim Yasası’ mutlaka yeniden düzenlenmelidir.”

ETİKETLER: TMMOB asansör
http://www.yapi.com.tr/haberler/denetimi-yapilmayan-asansorler-tehlike-saciyor_162166.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!