Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Deniz Altınova'yı Yutuyor

Balıkesir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kıyı Mühendisliği öğretim üyelerinden Yard. Doç. Dr. Emel İrtem' in araştırmasına göre, bölgede 1963 yılında başlayan erozyon sonucu kıyı çizgisi, yaklaşık 450 metre geriledi. Bir başka deyişle deniz, bu uzunluktaki kumsalı yuttu.

Cumhuriyet EGE



b>Ayvalık'ın beldelerinden Altınova'da, kıyı erozyonu tehlikesi giderek büyüyor. Balıkesir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kıyı Mühendisliği öğretim üyelerinden Yard. Doç. Dr. Emel İrtem' in araştırmasına göre, bölgede 1963 yılında başlayan erozyon sonucu kıyı çizgisi, yaklaşık 450 metre geriledi. Bir başka deyişle deniz, bu uzunluktaki kumsalı yuttu.

Balıkesir İl Genel Meclisi'nin de araştırma projesiyle destek verdiği Altınova için Ulaştırma Bakanlığı Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH) yeni bir uygulama proje çizdi. Ancak projenin yaşama geçmesi için maddi kaynak gerekiyor.

Projeyle ilgili bilgiler veren Altınova Belediye Başkanı Ali Akçal, şunları söyledi:

"Kıyı erozyonu 4.5 kilometrelik bir alanda etkili. DLH ise 2.5 kilometrelik bir bölüm için proje hazırladı. Bu projeyle, ilk etapta 11 yatay dalgakıran yapılacak. Bunların uzunluğu 150, aralığı 75 metre. Dalgakıranlar karaya paralel kurulacak. Bunun için de öncelikle deniz doldurulacak. Dalgakıranla dalgaların etkisi azaltılacak ve kumsal korunacak. Bu projenin yaşama geçmesi halinde 50-60 metrelik kumsalı geri kazanılması planlanıyor."

Yaklaşık 5 milyon yeni liraya gereksinim duyduklarını kaydeden Akçal, ancak DLH'den olumsuz yanıt aldıklarını bildirdi. Belediye olanaklarının da kısıtlı olduğunu dile getirdi. Erozyonun Öğretmenler Sitesi'nden SSK Sitesi'ne kadar olan alanda ve daha çok kış aylarında etkili olduğunu belirten Akçal, "Erozyon yüzünden sahillerimizde gelecek yıllarda denize girmeye kumsal kalmayacak. Çünkü deniz neredeyse evlere dayandı. Yani tehlike 'geliyorum' diyor. Biz bir şey yapamıyoruz. Durum çok vahim..Yetkilileri Altınova konusunda daha duyarlı olmaya çağırıyorum" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/deniz-altinovayi-yutuyor_47783.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!