Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Denizin Yükselmesi Çin Şehirlerini Tehdit Ediyor

Başkent Pekin’e 100 kilometre mesafedeki liman şehri Tianjin’de deniz seviyesi son 30 yılda 196 milimetre, aynı dönemde Şanghay’daki deniz seviyesi de 115 milimetre yükseldi.

NTV
Denizin Yükselmesi Çin Şehirlerini Tehdit Ediyor Tianjin

b>Çin Devlet Okyanus İdaresi tarafından yapılan açıklamada, deniz seviyesinin yükselmesinin, başta içme suyunun kirlenmesi olmak üzere bazı tehditler oluşturduğuna dikkat çekildi. Başkent Pekin’e 100 kilometre mesafedeki liman şehri Tianjin’de deniz seviyesi son 30 yılda 196 milimetre, aynı dönemde Şanghay’daki deniz seviyesi de 115 milimetre yükseldi. Uzmanlar, bu yükselişin ana nedenleri olarak küresel ısınmayı ve yeraltındaki suların çıkarılmasıyla sahillerdeki toprağın çökmesini gösterdi.

Çinli uzman Çen Mançun, resmi internet sitesinde yer alan yazısında, deniz seviyesinin dünya çapındaki yükselişinin durdurulamayacağını savunarak, Çinli şehir yetkilileri ve planlamacıların değişikliklere uygun önlemler almaları gerektiği uyarısında bulundu.

Küresel düzeyde deniz seviyesinin yükselmesi, alçak seviyedeki ada gruplarını tehdit ederken, sahilleri aşındırıyor ve büyük setler inşa edilmesini zorunlu hale getiriyor. Bazı bilim adamları, kutuplardaki buzulların erimesinin gelecek yüzyıllarda deniz seviyesini 4 metre kadar yükselteceğini ileri sürdü.

Çin’in finans ve ticaret merkezi Şanghay’da deniz seviyesinin yükselmesi ve toprağın çökmesinin deniz suyunun içme suyuna karışması riskini doğurması 20 milyon kişiye güvenli içme suyu sağlama imkanını zorlaştırdı. Çin’in toplam uzunluğu 18 bin kilometreyi bulan sahillerinde deniz seviyesi ortalama 90 milimetre yükselirken, suyun sıcaklığı da arttı. Resmi raporlarda, ülkenin kuzeyinde su seviyesinin daha fazla arttığı ifade edilirken, bunun gerekçesi hakkında bilgi verilmedi.

Çin’in hafta içinde yayımlanan 2007 yılına ilişkin çevre kalitesi raporunda, deniz suyu kalitesinin insan faaliyetlerinden dolayı ciddi şekilde bozulduğuna da dikkat çekildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/denizin-yukselmesi-cin-sehirlerini-tehdit-ediyor_58881.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!