Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Deprem Hazırlıkları Kâğıt Üzerinde İyi, Uygulamada Zayıf

Uzmanların ‘olacak’ dediği İstanbul depremine hazırlık çalışmaları istenildiği kadar hızlı ilerleyemedi.

Zaman
Deprem Hazırlıkları Kâğıt Üzerinde İyi, Uygulamada Zayıf

zmanların ‘olacak’ dediği İstanbul depremine hazırlık çalışmaları istenildiği kadar hızlı ilerleyemedi. 1999’dan sonra bir sürü toplantı yapıldı, proje hazırlandı. Onca lafa karşılık kararların çok azı uygulanabildi.

İstanbul’da deprem hazırlık çalışmaları proje bazında devam ederken, depreme karşı alınan kararların uygulamasına bir türlü geçilemiyor. Uzmanların ortaya koyduğu İstanbul Deprem Master Planı’na (İDMP) göre, İstanbul’da muhtemel bir depremde 90 bin kişinin öleceği tahmin ediliyor. Deprem hazırlığı için pilot bölge seçilen Zeytinburnu’nda teknik çalışmalar tamamlandı, 2 bin 295 evin yıkılması gerektiği saptandı. Ancak çalışmaların sonuçlarına göre yapılması gerekenlerin hayata geçirilmesi için henüz adım atılamadı.

Bilim adamlarının her geçen gün yaklaştığını söylediği depreme karşı mücadelenin zorluklarından biri de, giderilemeyen kurumlar arası koordinasyonsuzluk. Çalışmaların bir an önce hayata geçirilmesi için Ankara’da ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde yetkinin tek elde toplanması gerekiyor. Ayrıca bazı yasaların bir an önce çıkarılması gerekiyor. Mevcut yasalara ve planlara göre, Deprem Master Planı’nın hayata geçmesi mümkün görülmüyor. İmar, kat mülkiyeti ve yapı denetimi yasalarının bir an önce iyileştirilmesi gerekiyor. Şehri deprem riskine hazırlayacak yol haritası olan İDMP, Ağustos 2003’te tamamlandı. Planla ilgili rapor, daha sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne de sunuldu. İDMP’ye göre, 7,5 büyüklüğündeki bir depremde, kentte 54 mahalle ‘felaket derecesinde’ hasar görecek. Yaklaşık bir milyon binadan 50 bini ağır hasar görecek veya yıkılacak. Asgari 90 bin kişi ölecek. 200 bine yakın bina orta hasar görecek. 150-200 bin insan ağır yaralanacak. Bu depremin ülkeye maliyetinin ise 100 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor. Planın hayata geçirilmesi için Zeytinburnu pilot bölge seçildi. Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), Boğaziçi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Büyükşehir Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi’nce yapılan çalışmalar sonunda, ilçedeki 16 bin binadan 2 bin 295’inin çürük olduğu ve muhtemel depremde yıkılacağı tespit edildi. Hangi sokakta hangi binaların yıkılacağı yaklaşık 6 ay önce resmen tespit edildi. Bu durum ilgili kurum ve kuruluşlara deklare edildi. Ancak henüz bina sahiplerine bildirilmedi.

Büyükşehir Belediyesi, Zeytinburnu ve Fatih’in dışında 8 ilçede daha 150 bin dolayında binayı kapsayan, deprem dayanım tespit çalışması yapacak. Deprem ve gecekondu dönüşümü uygulanacak ilçeler Bakırköy, Küçükçekmece, Beyoğlu, Gaziosmanpaşa, Eyüp, Pendik, Tuzla ve Kartal şeklinde sıralanıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise deprem hazırlık çalışmaları için somut adımlar atıldığını öne sürdü. İstanbul’da deprem konut idareleri kurulduğunu belirten Başkan, “İlçe belediyelerinin tespit çalışmalarına göre maliklerle ilgili görüşmelerimiz sürüyor.” dedi. Topbaş, deprem hazırlık çalışmaları konusundaki koordinasyon eksikliği için de “Koordinasyon sağlayacağız. Bu konuda genel sekreter yardımcıları yetkili olacak.” diye konuştu.

Pilot bölge çalışmaları tamamlanan Zeytinburnu’nun Belediye Başkanı Murat Aydın, harekete geçme konusunda şöyle konuştu: “Neyi beklediğimizi ben de bilmiyorum. Bunu ben de çözemedim.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/deprem-hazirliklari-kagit-uzerinde-iyi-uygulamada-zayif_32417.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!