Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Depreme ve Yangına Karşı Alçı, Zorunlu Olsun'

Alçının yangında tuğla duvara oranla ateşi iki saat daha geç yaydığını belirten ALÇIDER Başkanı Mehmet Tunaman, 'Bu nedenle kullanımı yaygınlaştırılsın' dedi.

Radikal Gazetesi
'Depreme ve Yangına Karşı Alçı, Zorunlu Olsun'

Alçının yangında tuğla duvara oranla ateşi iki saat daha geç yaydığını belirten ALÇIDER Başkanı Mehmet Tunaman, 'Bu nedenle kullanımı yaygınlaştırılsın' dedi.

Türkiye Alçı Üreticiler Derneği (ALÇIDER), inşaat malzemeleri arasında kullanımı giderek artan alçının binalardaki yangın, yalıtım ve yaşam konforu konularındaki önemini vurgulamak amacıyla bir dizi çalışma başlattı. ALÇIDER Başkanı Mehmet Tunaman, alçının yangına karşı koruyucu özelliğinin yanında, binaların yükünü azaltan hafif yapısı sayesinde depremin etkilerini azaltan özellik taşıdığını da dile getirdi.

Avrupalı tercih ediyor

Türkiye’de alçı kullanımının hålâ yeterli düzeye ulaşmadığı gerekçesi ile tanıtım atağına kalkan ALÇIDER bu kapsamda ürünün özellikle can ve mal güvenliğine getirdiği avantajları ortaya koyan bir rapor hazırladı. Bu kapsamda, özellikle yangına karşı binalarda alçı kullanımının zorunlu hale getirilmesine yönelik teknik bir komisyon da oluşturdu. Yapılarda yanmaz veya yanması güç yapı malzemelerinin Avrupa’da 1666 büyük Londra yangınından sonra kullanımının zorunlu hale getirildiğini anlatan Tunaman, “Birçok gelişmiş Avrupa ülkesinde 350 yıldır alçının yanmama özelliği bilinerek, yapılarda alçı kullanımı yönetmeliklerle zorunlu hale getirildi. Biz de ALÇIDER olarak bu önemli konuya dikkat çekmek için çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu.

Son aylarda Haiti, Şili ve Elazığ’da yaşanan depremlerin bilinen gerçekleri bize tekrar gösterdiğinin altını çizen Tunaman, şöyle devam etti: “Deprem değil bina öldürür, gerçeğini bir kez daha anladık. Rekor bir büyüklükle sarsılan Şili küçük hasarlar ve daha az can kaybıyla bu felaketi atlatırken, Haiti ve Elazığ o kadar da şanslı değildi. Çünkü depreme hazırlık yapılmamıştı. Oysa yapılarda hafif yapı malzemeleri kullanarak can ve mal kayıplarını asgari düzeye çekebilmek mümkün. Alçı ve alçı ürünleri yapıda kullanılan alternatif yapı malzemelerine göre daha hafif. 1 metrekare tuğla duvarın ağırlığı 150 kiloyken, aynı büyüklükte bir alçıpanın ağırlığı 19 kilogram.”

‘ABD’de bizden 10 kat ileride’

Türkiye’de kişibaşı alçı tüketiminin 0.66 metrekare olduğunu vurgulayan Tunaman, ABD’de ise bu rakamın 10 metrekare olduğunu söyledi. Alçının bu kadar fazla avantajı olmasına rağmen, Türk tüketicisinin önyargısı nedeniyle özellikle konut sektöründe çok fazla tercih edilmediğini anlatan Tunaman, ticari alanlarda ise neredeyse yüzde 100’lük bir kullanımı olduğunu ifade etti. Türkiye’de alçının konutta az kullanılmasının ana sebebinin ‘hafif malzeme’ algısı olduğunun altını çizen Tunaman, “Türk insanı duvara vurunca ses gelsin istiyor. Alçının hafifliği sanki sağlam değilmiş algısı yaratıyor. Ama bu yanlış, alçı doğru uygulandığı taktirde çok daha sağlam” diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/depreme-ve-yangina-karsi-alci-zorunlu-olsun_77871.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!