Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Dersimiz: Tophane Semti Konumuz: Külhanbeyler

İstanbul Üniversitesi'nde seçmeli olarak okutulacak olan 'İstanbul' derslerinin ilki yapıldı. Üniversiteliler, bu derslerde İstanbul'da yaşama sanatını öğrenecek.

Sabah Gazetesi
Dersimiz: Tophane Semti Konumuz: Külhanbeyler

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın "Şehir ve Kültür: İstanbul'' projesi kapsamında üniversitelerde uygulamaya konulan "İstanbul'' dersi, Ayasofya Müzesi Başkanı Doç. Dr. Haluk Dursun'un, İstanbul Üniversitesi'nde verdiği ilk dersle başladı. İlk dersi veren Ayasofya Müzesi Başkanı Doç. Dr. Haluk Dursun, "İstanbul kitaplarla değil, gezerek, görerek öğrenilir. Bu nedenle bu dersin bir kısmının sahada, çarşılarda yapılması gerekir" dedi. Dursun, İstanbul'da yaşamanın ayrı bir sanat olduğunu, bu sanata sahip olmak gerektiğini belirtti.

Dursun, Unkapanı'nın eskiden kente gelen tüm tahılların tartıldığı ve daha sonra kente dağıtıldığı bir merkez olduğunu, Laleli ve Sultanahmet arasında en muteber semtlerin bulunduğunu, çünkü bu bölgede devlet kapısı olan Bab-ı Ali dahil tüm önemli kapıların bulunduğunu anlattı. 19. yüzyılda, bir İstanbulluyu, bir şey sorulduğunda "buyursunlar efendim'' demesinden tanımanın mümkün olduğunu aktaran Dursun, şunları anlattı:

"Kabadayılara da berduş, külhanbeyi gibi farklı farklı adlar verilirdi. Mesela 'kulağı kesik' kelimesi Bektaşi kültüründen gelirdi. Bektaşi babası, eline, diline, beline sahip olmayan müridinin kulağındaki küpesini kulağını yırtarak koparır, alırdı çünkü.''

http://www.yapi.com.tr/haberler/dersimiz-tophane-semti-konumuz-kulhanbeyler_84840.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!