Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Dev Zincir Roma'da Görüldü

Dev zincir Roma'da görüldü

Cumhuriyet Gazetesi



b>Akdeniz Medeniyetleri Enstitüsü ve Suna-İnan Kıraç Müzesi Müdürü Kayhan Dörtlük, 1472'de Roma'ya götürülen zincirin San Pietro Atölyesi depolarında bir koridorda görüldüğünü söyledi. Fotoğraflarla belgelenen konu, soru önergesiyle Meclis'e taşındı.

Akdeniz Medeniyetleri Enstitüsü ve Suna-İnan Kıraç Müzesi Müdürü Kayhan Dörtlük, Antalya'nın tarihi limanı girişindeki dev zincirin 1472'de Haçlı donanması saldırılarında kırılarak Roma'ya götürüldüğünü, zincirin son olarak San Pietro Atölyesi depolarında bir koridorda görüldüğünü söyledi.

CHP Antalya Milletvekili Feridun Baloğlu da konuyu Meclis'e taşıdı.

Kayhan Dörtlük, şehrin içine giremeyen Haçlı ordusunun, 25 esir ve 12 deveyle birlikte, tarihi liman girişindeki zinciri de alıp gittiklerini belirterek ''Bunların her biri, kimliğimizin, kültürümüzün bir parçasıdır. Zincir, önce San Pietro'da eski bazilikanın Revana Kapısı üzerine asıldı, 1925'te Petri Müzesi'nde sergilendi. Son olarak da San Pietro Atölyesi depolarında bir koridorda olduğu, fotoğraflarla belgelendi'' dedi.

Elmalı Hazineleri gibi çok önemli tarihi zenginliklerin yanı sıra Antalya'nın kendi kimliğiyle ilgili kültür varlıklarının da yurtdışında olduğunu anlatan Dörtlük, ''Bu zincirin Türkiye'ye getirilmesi belki çok önemli değil. Ama kent kimliğinin bir parçası olduğunu bilmemiz ve bu kimliğe sahip çıkmamız gerekiyor'' diye konuştu.

Konuya ilişkin Meclis'e soru önergesi sunan CHP Antalya Milletvekili Feridun Baloğlu da Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türkiye'den kaçırıldığı saptanan eserlere ilişkin ne gibi işlemler yaptığı sorusuna yanıt aradı. Çok sayıda benzer olay yaşandığını anımsatan Feridun Baloğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç 'a ''Anadolu'nun tarihsel ve kültürel değerlerinin topraklarımıza getirilmesi konusundaki eksikliğimizi, ne tür girişimlerle gidermeyi planlıyorsunuz'' diye sordu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dev-zincir-romada-goruldu_45493.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!