Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Devler Rüzgâr İhalesinde Fırtına gibi Esecek

EPDK'nın şubatta "Rüzgâr yatırımcısı ihale ile belirlenecek" kararının ardından 8 bin 600 megavat olarak belirlenen rüzgâr potansiyeline, 33 bin megavatlık başvuru geldi.

Sabah Gazetesi
Devler Rüzgâr İhalesinde Fırtına gibi Esecek

EPDK'nın şubatta "Rüzgâr yatırımcısı ihale ile belirlenecek" kararının ardından 8 bin 600 megavat olarak belirlenen rüzgâr potansiyeline, 33 bin megavatlık başvuru geldi.

Enerji rüzgârını fırtına gibi estirecek ihale süreci başladı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) şubatta "Rüzgâr yatırımcısı ihale ile belirlenecek" kararı özel sektörün ilgisini azaltmadı. TEİAŞ'ın 8 bin 600 megavat olarak belirlediği rüzgâr enerjisi kapasitesi için özel sektörden 33 bin megavatlık başvuru geldi. EPDK 1 Kasım 2007'de rüzgâr yatırımı yapmak isteyen özel sektör temsilcilerinin lisans başvurularını alacağını açıkladı. 1 gün süren başvurularda kurumunun önünde kuyruk oluşturan ve sabaha kadar bekleyen özel sektör Türkiye'nin kurulu gücünün yaklaşık 2 katı olan 78 bin megavat başvuruda bulundu. Ancak o dönemde birçok şirket aynı yere başvurdu. Bunun üzerine EPDK Şubat 2010'da rüzgârda ihale kararı aldı. Kurul ihaleye katılmak isteyenlerin tekrar başvuru yapmasını istedi. Başvuruları tasnif eden yetkililer, ihaleler için 33 bin megavatlık başvuru aldı.

Yüzde 95'inde İhale

Yetkililer, lisans verilecek alanlarını yüzde 95'inde çoklu başvuru yapıldığını belirterek "Tekli başvuru yapılan yerlerde lisans ihalesiz verilecek. Ancak çoklu başvuru yapılan üretim alanlarda ihale yapılacak" dedi. TEİAŞ rüzgâr enerjisi ihalenin kurallarını belirleyen yönetmelik taslağını hazırladı. Taslağa göre ihalelerde 20 yıl boyunca devlete üretilecek elektrikten en yüksek katkı payı vermeyi taahhüt eden şirket enerji rüzgârını estirecek.

 

ETİKETLER: ekonomi çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/devler-ruzgar-ihalesinde-firtina-gibi-esecek-_79202.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!