Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Devlerin Kapışmasında Arena Denizli Olacak

Büyük şirketlerin rekabet edeceği ihaleye katılabilmek için 30 firma Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) başvuruda bulunurken 25'i yeterlilik belgesi aldı.

Yeni Asır



üyük şirketlerin rekabet edeceği ihaleye katılabilmek için 30 firma Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) başvuruda bulunurken 25'i yeterlilik belgesi aldı.

Ege Bölgesi'nde tamamlanan İzmir, Manisa, Uşak ve Balıkesir doğalgaz dağıtım ihalelerinin ardından Denizli için de talipli dev şirketlerin kapışacağı gün belirlendi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Denizli dağıtım ihalesinin 21 Temmuz'da yapılacağını açıkladı. İhaleye katılabilmek için 30 firma EPDK'ya başvuruda bulunurken 25'i yeterlilik belgesi aldı.
Bunlardan Akça Holding'e bağlı Akça Enerji, Zorlu Holding'e bağlı Zorlu Petrogas, İzmir dağıtımını Kolin ve Limak İnşaat'la birlikte kazanan Türkerler İnşaat, Manisa ve Balıkesir dağıtımını kazanan Aksa Doğalgaz, Denizlili makine mühendislerinin kurduğu Denizligaz ve ünlü işadamı Zeynel Abidin Erdem'e ait Gen-Pa, ihaledeki iddiasıyla ön plana çıktı.

Güçlenmek istiyorlar
Kolin ve Limak İnşaat'la İzmir dağıtımı için kilovat başına verdikleri 0.012 centlik fiyatla dikkatleri çeken Türkerler İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, Denizli ihalesi için de iddialı hazırlandıklarını ifade etti.

Kolin ve Limak'la kurdukları konsorsiyumla belirli büyüklüklerdeki tüm şehir içi dağıtım ihalelerine katılma kararı aldıklarını belirten Türker, "İzmir'in ardından Denizli'yi de alarak bölgede önemli bir güç olmayı hedefliyoruz. Güçlü sanayi tesisleri ve önemli bir bir nüfusa sahip Denizli'de doğalgaz talebinin yüksek olacağını düşünüyoruz" dedi.

Türker, 'Denizli'de de İzmir'deki gibi sürpriz bir fiyat vermeniz sözkonusu mu?' şeklindeki soruya ise; "Denizli ve İzmir koşulları farklı iki şehir. Denizli'ye de verebileceğimiz en iyi fiyatı vereceğiz" diye konuştu.

Grup olarak enerji sektöründeki yatırımlarını artırmak istediklerini belirten Akça Holding Koordinatörü Cemal İpekoğlu da, "Bu yıl 160 milyon dolar ihracat hedeflediğimiz Menderes Tekstil'le büyük yatırımlara imza attığımız Denizli'de doğalgaz dağıtımını da üstlenmek istiyoruz" dedi.

İldeki doğalgazın en büyük kullanıcılarından birinin yine kendileri olacağını belirten İpekoğlu, "Akça Enerji'nin Menderes Tekstil'in elektrik ihtiyacını karşılamak için kurduğu santralin kapasitesini de 10 milyon doların üzerinde bir yatırımla artırdık. Bu ay sonundan itibaren üretimimiz 10.5 megawatttan 18 megawata çıkacak. Böylelikle artık TEDAŞ'tan elektrik almadan Menderes Tekstil'in enerji ihtiyacı tam olarak karşılanabilecek. Santralimizin doğalgaza geçişi için yatırımlarımızı da tamamladık" dedi.

İpekoğlu, yoğunlaştıkları enerji sektöründe Denizli doğalgaz dağıtımı yanında başka projeler üzerinde de çalıştıklarını kaydetti.

Biz de hazırız
Denizlili makine mühendislerinin kurduğu Denizligaz A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Hazer de ihalede iddialı olduklarını ifade etti. Ortak sayılarının 82'den 100'e çıktığını belirten Hazer, "Finans sorunumuz yok. Gerekli kaynağı hem iç hem de dış piyasalardan sağladık. Şu an Belediye ve sanayicilerimizle de dağıtımı en iyi şekilde gerçekleştirmek için görüşme halindeyiz. Fizibilitemizi de hazırlıyoruz. Denizlililerin bir kuruluşu olarak kendi kentimizi ilgilendiren ihaleden en iyi sonuçla çıkacağımıza inanıyoruz" dedi.

Hazırlıklar tamam
Balıkesir ve Manisa'nın ardından Denizli ihalesini de kazanmak için çaba gösterdiklerini belirten Aksa Doğalgaz Genel Müdürü Yaşar Aslan da, "Balıkesir'de dağıtım hattı inşaatlarımız hızla sürüyor. Manisa'da da yatırıma en geç yılbaşında başlamayı planlıyoruz. Denizli'yi de almamız halinde bölgede önemli bir güç haline geleceğiz. Hazırlıklarımız bu yönde" dedi. Öte yandan telekom sektöründe önemli yatırımları olan Gen-Pa'nın patronu Zeynel Abidin Erdem ve Zorlu Holding'in patronu Ahmet Nazif Zorlu'nun da ihalenin mutlaka kazanılması için kurmaylarına talimat verdiği belirtiliyor.

İlçeleri de kapsıyor
İhale Denizli'nin yanı sıra Kaklık, Kocabaş, Gökpınar, Bağbaşı, Pınarkent, Kayhan, Kınıklı, Gümüşler, Üçler, Bereketli, Hallaçlar, Göveçlik, Servergazi, Başkarcı, Akkale ve Honaz ilçe ve beldelerinden oluşan bölgeyi kapsıyor.

İhale sonucunda kazanan firmaya bu bölgelerde doğalgaz dağıtım lisansı, 30 yıllık süre için verilecek. EPDK'nın Balgat'taki merkezindeki ihale kapalı zarf usulü ile teklif alma ve açık eksiltme yöntemiyle yapılacak.

En ucuzu İzmir'de
Ege'de 16 Ekim 2003 tarihinde dağıtım ihalesi ilk yapılan il Balıkesir oldu. Bu ihaleyi Cemil Kazancı'ya ait Aksa Doğalgaz Dağıtım şirketi kilovat başına 0.112 centlik teklifiyle kazandı. Bölgede ikinci ihale ise 2 Aralık 2004'te Uşak için yapıldı. Bu ihaleyi ise kilovat başına 0.55 centlik teklifleriyle Uşaklı işadamlarının kurduğu UDAŞ Doğalgaz kazandı.

Üçüncü ihale ise 27 Ocak 2005'te İzmir için yapıldı. Bu ihalede ise ipi Kolin-Limak ve Türkerler İnşaat'ın kurduğu konsorsiyum kilovat başına 0.012 centlik teklifiyle göğüsledi. İhalesi yapılan son Ege ili ise Manisa'ydı. 24 Şubat'ta yapılan ihaleyle bu ildeki dağıtım hakkını daha önce Balıkesir'i de kazanan Aksa Doğalgaz elde etti.

İzmirgaz kuruldu
Türkiye'de şu ana kadar ihalesi yapılan iller içinde verilen tekliflere göre en ucuz doğalgazı İzmir kullanacak. Kurdukları İzmirgaz şirketiyle dağıtım yatırımına İzmir'in kurtuluş günü 9 Eylül'de başlamayı hedefleyen Kolin-Limak ve Türkerler İnşaat konsorsiyumu BOTAŞ'tan metrüküpünü 288 bin liraya aldıkları gazı İzmirliler'e kilovat başına 0.012 centlik kar ve hizmet bedeli ekleyerek satacak. Bu da, yüzde 18 KDV de eklendiğinde, metreküp olarak yaklaşık 342 bin liraya tekabül ediyor.

Ege'de ihalesi yapılan şehirler:
İl / Kim kazandı / Hizmet bedeli ve kar farkı (kilovat)
İzmir Kolin-Limak-Türkerler 0.012
İnşaat konsorsiyumu
Manisa Aksa Doğalgaz Dağıtım 0.016
Uşak UDAŞ Uşak Doğalgaz 0.055
Dağıtım A.Ş.
Balıkesir Aksa Doğalgaz Dağıtım 0.112

http://www.yapi.com.tr/haberler/devlerin-kapismasinda-arena-denizli-olacak_27801.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!