Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Dikkat Saray Çıkabilir!

Tarihi 800 yıl öncesine dayanan Karaman Kalesi'ne yakın tarihte yapılan amfi tiyatronun kaldırılması sırasında yeni tarihi bulgulara rastlandı.

yapi.com.tr
Dikkat Saray Çıkabilir!

Tarihi Karaman Kalesi'ndeki düzenleme çalışmaları sırasında, saray kalıntısı bulgularına rastlandı.

Karaman Müze Müdürü Bünyamin Akbulut, yaptığı açıklamada, Karaman Kalesi'nin, Selçuklu döneminden günümüze kadar gelebilmiş en önemli eserlerden biri olduğunu söyledi.

Akbulut, Karaman Kalesi'nin iç içe 3 surdan oluştuğunu, ancak sadece Hisar Mahallesi'nde bulunan iç kalenin günümüze kadar sağlam gelebildiğini anlattı.

Orta kalenin de bazı surlarının halen ayakta olduğunu ifade eden Akbulut, ''1648 yılında Karaman'a gelen Evliya Çelebi, dış kale çevresinin 7 bin adım geldiğini, 140 kulesi ve 9 kapısının olduğunu anlatıyor. Ayrıca orta kalenin 2 kapısının bulunduğu ve çevresinin hendeklerle çevrili olduğunu belirtmiştir. İç kale, bronz, Roma ve Bizans çağlarına ait buluntular veren bir höyüğün üzerindedir'' dedi.

Kalenin, muhtemelen 11. yüzyılın sonu ile 12. yüzyılın başlarında yapılmış olabileceğini aktaran Akbulut, ''Selçukluların ardından Karamanoğlu Beyliği kurulduktan sonra dış, orta ve iç kale yeniden düzenlenmiş. Fakat Osmanlı Devleti, Karaman'ı ele geçirdiğinde kale büyük hasara uğramış, bir kez daha tamir edilmiş. 1970 yılında ise kültürel faaliyetler için kalenin içine bir amfi tiyatro yapılmış'' diye konuştu.

Bilimsel kazı başlatılacak

Akbulut, kalenin iç avlusundaki beton oturma grupları ve dolgu kaldırılarak, taban kodunun ortaya çıkarılması için ocak ayında çalışma başlattıklarını belirterek, şunları kaydetti:

''Beton oturaklar kırılıp çıkarıldıktan sonra, dolgular kaldırılırken yüzeysel kazılar da yapıldı. Bu kazılarda çeşitli duvarlara rastladık. Çini parçaları, seramik mutfak eşyası parçaları bulundu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dikkat-saray-cikabilir_106822.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!