Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Dilovası Daha da Yaşanmaz Olacak

Dilovası’nda yapılmasına karar verilen Çöp Deposu’na karşı, çevreye vereceği zarardan dolayı iptal davası açıldı.

Evrensel Gazetesi/Sedat SUNA
Dilovası Daha da Yaşanmaz Olacak

ilovası Ekoloji ve Sağlık Derneği (Ekosder), Gebze’nin ve çevre bölgelerinin çöplerinin toplanması amacıyla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Dilovası’nda kurulmak istenen Çöp Deposu Projesi’nin çevreye yarardan çok zarar vereceği gerekçesiyle iptal edilmesi için Kocaeli İdare Mahkemesi’ne dava açtı.
Denetimsiz ve çarpık sanayileşme nedeniyle kanser başta olmak üzere birçok hastalığın yaygın hale geldiği Dilovası’nda, projenin iptali için açtıkları davada Anayasa’nın 56. maddesinin ihlalini gerekçe gösterdiklerini belirten dernek Başkanı Ercan Teker, bu projenin Dilovası’nı daha da yaşanılmaz hale getireceğini söyledi.

‘AİHM’e gideriz’
Dilovası’ndaki çevre sorunlarının çözülmeden böyle bir projenin hayata geçirilmek istenmesine anlam veremediklerini ifade eden Teker, iç hukuktan bir sonuç alamadıkları takdirde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gideceklerini belirtti. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 3. maddesi olan “Yaşam hakkı”nın ihlali gerekçesiyle AİHM’e başvuracaklarını söyleyen Teker, tüm kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya çağırdı. Teker, Dilovası’nda bulunan diğer dernek ve sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek, çevre kirliliği ve hastalıklara karşı 20 maddelik bir çözüm paketi hazırladıklarını belirterek daha yaşanılabilir bir Dilovası için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

Beldemizin ilçe olması gerekmektedir.
Mevcut sanayi kuruluşları uluslararası standartlarda arıtma ve filtrasyon sistemlerini derhal kurmalıdır.
Sanayi kuruluşlarının denetlenmesi ivedilikle yapılmalıdır.
Beldemizdeki sanayi kuruluşlarının fazlalığı, göz önünde bulundurularak, yeni bir sanayi yapılanmasına yer verilmemelidir.
Bölgemizdeki sanayi kuruluşlarının, endüstriyel ve evsel atıkların depolanması, bertaraf edilmesi için hiçbir suretle beldemizin mücavir alanları kullanılmamalıdır. Bu bağlamda beldemizin sınırları içerisinde kurulması düşünülen İZAYDAŞ evsel atık depo alanı projesi derhal iptal edilmelidir.
Dilovası’ndaki sağlık hizmetleri kapsamı ve kalitesi yükseltilmelidir. Sağlık sorunlarının çok yüksek olması nedeniyle tam teşekküllü bir hastane olması gerekmektedir.
Döküm fabrikalarının demir cirohmarını ve hurdalarını taşıyan kamyonların üstlerinin sağlıklı bir şekilde kapalı tutulması, bu cirohların Dilovası çöplüğünün güneyinde ve Dilderesi’ndeki istiflenmesine son verilmelidir.
Sanayi içinde kalan Fatih ve Yıldız mahallelerinin tahliye edilmesi düşünülüyorsa, mahalle sakinlerinin rızaları alınarak bu vatandaşlara Dilovası sınırları içinde iskanlar oluşturulmalı.
Sanayi ve yerleşim alanları arasında tampon bölge oluşturulmalı ve bu alanlar yeşillendirilmelidir. Eynerce ve Dildere ıslah edilmelidir. Ruhsatsız tesisler tespit edilip gerekli yasal işlemler yapılmalıdır.
Kanser ve solunuma dayalı hastalıklara yakalanmış vatandaşların tedavileri, devlet tarafından karşılanmalıdır.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/dilovasi-daha-da-yasanmaz-olacak_49689.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!