Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Dilovası’nın Ölüm Emri

Yoğun çevre kirliliğinin yaşandığı İzmit Dilovası’nda devasa bir organize sanayi bölgesinin inşasına başlanması halkı ayağa kaldırdı.

Milliyet Gazetesi/Şenol DEMİRCİ
Dilovası’nın Ölüm Emri

zmit’in çevre kirliliğinde başı çeken 80 bin nüfuslu Dilovası beldesinde, büyük bir organize sanayi bölgesinin yapımı sürüyor. Buraya, mermerciler, kömürcüler, kimyacılar ile Dudullu’daki İMES Organize Sanayi Bölgesi’nin taşınacağı belirtiliyor. Çok geniş bir alanı kaplayan organize sanayi bölgesi için binlerce ağaç kesilirken, büyük bir hafriyat çalışması da yapılıyor.

‘Yeni proje ölüm ilanı’
Belde yetkilileri, organize sanayi bölgesiyle ilgili olarak kendilerine hiç danışılmadığını belirterek, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından alınan karara göre yapılan projeye tepki gösteriyor. Belde yetkilileri, projenin yapılabilmesi için organize sanayi bölgesinin, Dilovası mücavir alanından çıkarıldığına dikkat çekiyor.

Dilovası Belediye Başkanı Musa Kahraman, Sibirya ve Afrika’dan büyük gemilerle getirilen ithal kömürlerin rüzgâra hâkim bu tepelerdeki tesislerde ayrışımının ve elemesinin yapılacağını belirterek, “Kömür indirme bindirme işlemi sırasında havaya karışacak kömür tozu kirli olan havamızı daha da yaşanmaz hale getirecek. Yeni proje beldenin ölüm ilanı anlamına geliyor” dedi.

Dönemin Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’nin beldedeki sanayi kuruluşlarında araştırma yaptırdığın ve 171 fabrikadan 34’ünün hava kirliliğine katkıda bulunduğunu tespit ettirdiğini kaydeden Kahraman, şöyle konuştu:

‘Nefes alamıyoruz’
“Nefes alamıyoruz. Altyapımız yetersiz. Hâlâ arıtma tesisimiz yok. Bunun için 18 yıldır çalmadık kapı bırakmadık.
Bu yetmezmiş gibi bölgenin akciğerleri sayılan bir noktasına organize sanayi bölgesi yapılıyor. Nüfus artacak, suyumuz yetmeyecek, kanalizasyonumuz taşacak. Fakat bunu düşünen yok.”

7 yeni bölge geliyor
Dilovası’nda yaşanan çevre kirliliğini TBMM gündemine taşıyan CHP İzmit eski milletvekili Salih Gün, 5 organize sanayi bölgesine sahip olan İzmit’e 7 yeni sanayi bölgesi daha yapılmak istendiğini belirterek, “Kirliliğin had safhada olduğu bir şehre 7 yeni organize sanayi bölgesi daha yapılacak olması tam bir skandaldır. Mevcudu yaşanır hale getirememişken bu kararlar kim tarafından alınmıştır?” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dilovasinin-olum-emri_59931.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!