Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Diyarbakır Turizmle Marka Şehir Oluyor

Tarihi Diyarbakır surlarına hayat veren 50 bin metrekarelik İçkale'deki restorasyonun tamamlanmasıyla kentin turizmde marka şehir olması hedefleniyor. Diyarbakır Valisi Toprak: ''İddia ediyoruz sadece şu mekan dahi ülkemiz turizmine önayak olacak nitelik ve zenginliktedir'' dedi.

yapi.com.tr / AA
Diyarbakır Turizmle Marka Şehir Oluyor

Yüzyıllar boyunca Hurri Mitanniler, Asurlar, Urartular, Medler, Romalılar, Sasaniler, Artuklular ve Akkoyunlular gibi 33 medeniyete ev sahipliği yapmış Diyarbakır'ın dünyaca tanınan surların ana kısmını oluşturan bölümde, 2005 yılından bu yana sürdürülen ‘İçkale Kültür ve Turizm Merkezi Projesi’nin tamamlanması için yürütülen çalışmalar devam ediyor. 50 bin metrekarelik alanı kapsayan İçkale'nin, açık hava müzesine dönüştürülmesini amaçlayan projenin 2012 yılında tamamlanması öngörülüyor.

Her dönem yönetim merkezi olmuş alanda yer alan MS 2. yüzyıla ait St. George Kilisesi, Artuklu Hanı ile Cumhuriyet ve Osmanlı döneminin mimari özelliklerini yansıtan yapılar, projenin tamamlanmasıyla kentin turizmde marka şehir olmasına önemli bir katkı sağlayacak.

Projeye yönelik çalışmaları yakından izleyen ve bölgede incelemeler yapan Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, yaptığı açıklamada, İçkale'nin 8 bin yıl öncesine dayanan bir tarihi olduğunu vurgulayarak, mekanı açık hava müzesi haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Kentte bir arkeoloji müzesi olduğunu ancak bina problemi nedeniyle müzenin şuan kapalı bulunduğunu belirten Vali Toprak, “İstiyoruz ki bir an önce buradaki işlemleri bitirelim, kapalı olan arkeoloji müzemizi de burada açalım” dedi.
 
Projeyle ilgili gerekli ödeneğin olmasına rağmen, çeşitli nedenlerle gecikmelerin yaşandığını ancak çalışmaların aralıksız sürdüğünü anlatan Toprak, bugüne kadar St. George Kilisesi, Atatürk Müzesi ve Evi ile daha önce Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün hizmet verdiği binanın restorasyonlarının tamamlandığını hatırlatarak, şöyle konuştu:
''Bu binaların onarımları bitti. Açılışa hazır. Ama mekanın altyapısı tümden bitmeden inşaat alanında kısmi açılışa uygun olmuyor. Onun için elimizdeki mevcut ödenekleri hızlı bir şekilde ihaleye konu ederek onarımları bitirmek istiyoruz. Bölge Komutanlığı, Adliye A Binası ve Cephane Binası olan üç yapının ihalesini gerçekleştirdik. 2011 yılı sonunda bunların restorasyon işlemleri bitmiş olur. Bu binalar her biri farklı işlevlendirilecek. Burada sanat galerisi, kafeteryalar ile müzelerimizin deposu olarak kullanılacak yerler olacak. Yapılarda eserlerin dönemsel olarak sergilemesi yapılacak. Adliye B Binası için Karacadağ Kalkınma Ajansı'ndan para temin ettik. Yaklaşık 1 milyon liralık bir proje. Önümüzdeki günlerde ihalesine çıkacağız. Gecikme olmazsa buranın onarımını da bu diğer üç bina ile birlikte bitirmiş olacağız.''

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/diyarbakir-turizmle-marka-sehir-oluyor_82891.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!