Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Diyargaleria Öncü Oldu, Anadolu Hanları Bırakıp Mall'larla Doldu

Alışveriş merkezlerinin rotası Anadolu'ya çevrildi. Ankara'da 17, İzmir'de 12 Bursa'da 7 merkez faaliyette. Asıl yenilik, Erzincan, Aksaray gibi illere de yatırım yapılması. Anadolu'da inşaat halinde planlanan 73 avm var.

Sabah Gazetesi/Esen EVRAN - Meltem ERSOY
Diyargaleria Öncü Oldu, Anadolu Hanları Bırakıp Mall'larla Doldu

stanbul'da alışveriş merkezlerinin sayısı 57'ye ulaştı, neredeyse bir o kadar daha inşaatı süren ve yapımı planlanan var. Oysa alışveriş sadece İstanbul'da değil. Artık Bartın'da da, Trabzon'da da moda takip ediliyor, Anadolu, yürüyen merdivenli, şıkır şıkır alışveriş merkezlerini sadece televizyon ve gazetelerde değil, kendi şehrinde de görmek istiyor. İşte bu yüzden alışveriş merkezi yatırımcıları ve özellikle de yabancılar, "İstanbul'u istemeyiz, bize Anadolu'da harcayacak parası olan iller bulun" diyor. Ve onun için Hollandalı Corio Tekirdağ'a geliyor, yine Hollandalı Redevco, Erzurum'da başlattıkları yatırımlarını Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da 5 yeni alışveriş merkeziyle sürdürmeyi planlıyor. Turkmall, Ece gibi şirketler hızla Anadolu'da yayılmanın telaşını yaşıyor. Soysal Alışveriş Merkezleri Bülteni'nin ekim 2007'de güncellediği son bilgilere göre şu anda Türkiye'de faaliyet halinde 162 alışveriş merkezi var, bunun 57'si İstanbul, 17'si Ankara, 12'si İzmir, 7'si Bursa'da. Sanayinin ve nüfusun yoğun olduğu bu dört il bir yana bırakılıp alışveriş merkezlerinin haritasına baktığımızda 81 ilin, şimdilik sadece 34'ünün alışveriş merkezleriyle tanıştığı görülüyor. Ama inşaat+proje halinde olan 111 alışveriş merkezi içinde, ilk kez böyle bir yatırımla karşılaşacak iller var. 111 yeni yatırımın 73'ü Anadolu'ya yapılıyor. AVM Partners Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Yurdum, Anadolu'daki alışveriş merkezi patlamasını bir yandan olumlu bulurken, bazı illerdeki yığılmayı tehlikeli buluyor. Yurdum "İstanbul'da arazi maliyeti yüksek, merkezi nokta kalmadı ve de İstanbul'da birbirine çok yakın avm'lerin olması yatırımları Anadolu'ya yönlendiriyor" diyor ve şöyle devam ediyor:

Bazıları olumsuz oldu

"Anadolu'da modern perakendecilik yakın zamana kadar pek yoktu bir-iki tane deneme oldu. Biri Gaziantep'ti olumsuz oldu. Adana da cevap vermedi. Zengin iller olmasına rağmen modern perakendeyi kucaklamadılar. Ancak zaman içinde büyük şehir yaşantısına özlem bu formatların başarılı olabileceğini göstermeye başladı. Ülkeye girmek isteyen ciddi bir sıcak para var. Risk nerede? Bu şehirlerin birden fazla alışveriş merkezinde zorlanacağını düşünüyorum. Örneğin Trabzon'a bir tane avm yeterlidir. Denizli'de 5 tane proje var. Eskişehir'de 4 tane var, iki tanenin bile çalışacağından şüpheliyim. Anadolu'daki tehlike budur."

http://www.yapi.com.tr/haberler/diyargaleria-oncu-oldu-anadolu-hanlari-birakip-malllarla-doldu_57415.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!