Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Doğa Talanına, Orman Katliamına Hayır!

Ülkelerinin zenginliklerinin uluslararası tekeller tarafından yağma edilmesini, topraklarından sürülmelerini ve çevrenin zehirlenmesini protesto etmek için 900’ü aşkın kadın Brezilya’nın Rio Grande do Sol eyaletindeki okaliptus plantajlarını işgal etti.

BirGün Gazetesi



lkelerinin zenginliklerinin uluslararası tekeller tarafından yağma edilmesini, topraklarından sürülmelerini ve çevrenin zehirlenmesini protesto etmek için 900’ü aşkın kadın Brezilya’nın Rio Grande do Sol eyaletindeki okaliptus plantajlarını işgal etti. Ağaçlardan bir kısmını kesen kadınlar İsveç-Finlandiya kağıt tekeli Stora Enso’yu Brezilya yasalarını çiğnemekle suçluyorlar. Basına yazılı bir açıklama gönderen kadınlar eylemi “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” dolayısıyla yaptıklarını açıkladı. Brezilya’da söz konusu kağıt üretimi rekabeti için, tropik ormanlardaki ağaçların kesildiği, uluslararası tekellerce yerlerine okaliptus ağaçları dikildiği belirtildi.

Tekel kadınların eylemine mahkemelere, polise ve güvenlik görevlilerine başvurarak yanıt verdi. Direnişi kırmak isteyen polis gözyaşartıcı gaz ve plastik mermiler kullandı. Onlarca kadının yaralandığı bildiriliyor.

Kadınlar bundan tam 2 yıl önce de Stora Enso’nun ortağı Aracruz tekelinin plantajlarını işgal ederek 3 milyon ağaç fidesini imha etmişlerdi. Brezilya’da yasalar yabancı tekellerin sınıra 150 km mesafedeki bölgelerde arazi almalarını yasaklıyor. Stora-Enso yasağı aşabilmek için yeni bir şirket kurdurdu. Bu şirket aracılığıyla Uruguay sınırına 80 km mesafeda bulunan yüzbinlerce km karelik arazileri satın aldı. Satın alınan arazilerde kağıt fabrikalarında hammadde olarak kullanılan okaliptus üretmeye başladı. Sesonline

Kağıt tekeli Latin Amerika’yı yağmalıyor

Dünyanın en büyük kağıt tekellerinden olan Stora Enso’nun 40 ülkedeki fabrikalarında 44 bin kişi çalışıyor. Şirket İsveç ve Finlandiya’daki bazı fabrikalarını kapatma ve 1700 işçiyi işten atma kararı aldı. Brezilya ve Uruguay’da ise dünyanın en büyük kağıt hamuru üreten fabrikalarını kurdu. Stora Enso fabrikalarına hammadde sağlamak için Brezilya’da yüzbinlerce orman ve arazi satın aldı. Köylüler ve kızılderililer tarlalarından ve köylerinden sürüldü. Ağaçlar kesildi, okaliptuslar dikildi. Ağaçların hızlı büyümesi için kimyasal gübre, haşere ilacı kullanılıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/doga-talanina-orman-katliamina-hayir_60098.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!