Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Doğanbey'deki Dönüşüme Büyükşehir'in Eli Değecek

Bursa merkez Osmangazi Belediyesi'nin TOKİ işbirliği ile kent merkezinde Doğanbey, Kiremitçi, Tayakadın ve Kırcaali mahallelerinde başlattığı kentsel dönüşüm çalışmaları, yargı kararları nedeniyle farklı bir boyut kazandı. Bazı vatandaşların itirazlarını değerlendiren mahkemenin, kamulaştırma işlemlerinin yanlış olduğu kararı vermesi üzerine,

Zaman Gazetesi
Doğanbey'deki Dönüşüme Büyükşehir'in Eli Değecek

Doğanbey'de daha önce başlayan kentsel dönüşüm çalışmaları bazı vatan-daşların itirazları üzerine kamulaştırmaların yanlış olduğu kararı verdi. Şimdi Osmangazi Belediyesi ile Bursa Büyükşehir Belediyesi kamulaştırmaların büyükşehir eliyle yapılması konusunda anlaştı.

Bursa merkez Osmangazi Belediyesi'nin TOKİ işbirliği ile kent merkezinde Doğanbey, Kiremitçi, Tayakadın ve Kırcaali mahallelerinde başlattığı kentsel dönüşüm çalışmaları, yargı kararları nedeniyle farklı bir boyut kazandı. Bazı vatandaşların itirazlarını değerlendiren mahkemenin, kamulaştırma işlemlerinin yanlış olduğu kararı vermesi üzerine, kamulaştırma işlemlerinin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması için Osmangazi ve Büyükşehir Belediyesi anlaştı.

Bölgede yaşayan 13 semt sakininin, yapılan kamulaştırmalara itirazı üzerine Bölge İdare Mahkemesi'nin, TOKİ'nin kamulaştırma yapamayacağı kararını Danıştay 6. Dairesi de onamıştı. Dönüşüm çalışmalarını olumsuz etkileyen bu gelişme üzerine harekete geçen Osmangazi Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, hukuk kararının gereğini yapmak üzere anlaştı. Buna göre, mahkemenin 'TOKİ kamulaştırma yapamaz' kararını aşmak için kamulaştırmaları Büyükşehir Belediyesi yapacak. Büyükşehir Belediyesi, yapacağı ilk toplantıda bu konuyu karara bağlayacak.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, bölgede bulunan 888 parselden 843 müstakil, 16 da hisseli tapunun devir işlemlerinin tamamlandığını, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Ticaret Borsası'na ait toplam 14 adet tapunun devri için ise görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Dava konusu olan 20 tapudan 6'sı ile de anlaşıldığını belirten Dündar, 13 tapu sahibinin ise mahkemeye başvurarak haklarını hukuk yoluyla aradığını kaydetti.

Vatandaşların hak arama mücadelesine saygı duyduklarını, ancak dava konusu parsel sayısının bölgedeki parsel sayısının yüzde 2'si bile olmadığına dikkat çeken Dündar, "Bu parsellerle ilgili sorun da mahkeme kararlarının gerekçelerinde belirtildiği gibi 'kamulaştırma yetkilisi kurum' ile ilgilidir. Osmangazi ve Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin yaptığı son toplantıda, bu durum mahkeme kararları doğrultusunda giderilmiştir. Dolayısıyla, Büyükşehir Belediyemiz bu parselleri kamulaştırdığında bir sorun da kalmayacaktır." dedi.

Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi'nin hazırlanış ve uygulanışı itibarıyla, plansız yapılaşmanın yoğun olduğu tüm kentler için model teşkil edeceğini vurgulayan Dündar, şöyle devam etti: "Projenin hem fiziki alan olarak büyüklüğü hem de 4 binin üzerinde vatandaşımızı ilgilendiriyor olması nedeniyle süreç içinde çeşitli aksaklıkların yaşanması normal kabul edilmelidir. Bugün bu aksaklıkların; projenin geleceğini ipotek altına aldığı, inşaatların devam edemeyeceği ve ileri gidip 13.-14. kat seviyelerine çıkmış inşaatların yıkılacağı gibi yorumlar hem doğru değildir hem de projeye ve bu projeden hak alacak binlerce vatandaşımıza haksızlıktır. Bugüne kadar ihalesi yapılan 4 etabın inşaatı hızla yükselmektedir, son iki etabın birleştirilmiş ihalesi de kasım ayında yapılacaktır. Yaklaşık 860 parselin anlaşma yoluyla alındığı, bu parsellerdeki bin kadar yapı ve müştemilatının yıkıldığı Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi'nde son aşamaya, yani yapım aşamasına gelinmiştir. Bu aşama da hızla devam etmektedir."

http://www.yapi.com.tr/haberler/doganbeydeki-donusume-buyuksehirin-eli-degecek_72021.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!