Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Doğu'nun Keşfedilmeyi Bekleyen Güzelliği Hasuni Mağaraları

Güneydoğu, eşine az rastlanır doğal güzelliklere sahip. Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde, devasa kaya parçaları oyularak apartman şeklinde yapılmış mağaralar bunlardan sadece birkaçı. 3, 5 ve 7 katlı mağaralar, görenleri hayrete düşürüyor. Hasuni Mağaraları, Doğu'nun birçok yeri gibi keşfedilmeyi bekliyor.

Zaman Gazetesi
Doğu'nun Keşfedilmeyi Bekleyen Güzelliği Hasuni Mağaraları

üneydoğu, eşine az rastlanır doğal güzelliklere sahip. Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde, devasa kaya parçaları oyularak apartman şeklinde yapılmış mağaralar bunlardan sadece birkaçı. 3, 5 ve 7 katlı mağaralar, görenleri hayrete düşürüyor. Hasuni Mağaraları, Doğu'nun birçok yeri gibi keşfedilmeyi bekliyor.
 
Güneydoğu Anadolu tarihi mirasıyla zengin bir turizm potansiyeline sahip. Bölgede yıllardır devam eden terör olayları bu güzelliklerin gün yüzüne çıkmasına hep engel oldu. Yıllarca güvenlik gerekçesiyle ziyaretçilere yasaklanan Diyarbakır'ın Silvan ilçesindeki Hasuni Mağaraları bunlardan biri. 3, 5 ve 7 katlı mağaralar, muhteşem manzarasıyla görenleri büyülüyor. Özellikle son kata çıktığınızda sizi bulutlar ile deryayı andıran düz ovanın muhteşem manzarası karşılıyor.

Diyarbakır tarih boyunca 33 medeniyete ev sahipliği yapmış. Şehir merkezi ve ilçelerde zengin bir tarihi varlık mevcut. Eğil ve Ergani'de peygamber mezarları ile insanlığın ilk yerleşik hayata geçtiği höyükler bulunuyor. Şehre 1 saat mesafede bulunan ve yeni yapılan duble asfalt yolla gidilen Silvan'da ise Orta Taş Dönemi'ne ait harika mağaralar yükseliyor. İlçeye sadece 7 km uzaklıkta bulunan Hasuni Mağaraları'na yaklaştıkça yolun solunda koca dağlar arasında pencereleri andıran mağaralar göze çarpıyor. Yeni yapılan yol sayesinde, az sayıdaki ziyaretçiler mağaraların 200 metre yakınına kadar gidebiliyor. Uzaktan bakıldığında bu mağaralar sıradanmış gibi duruyor. Ama çok geçmeden inlerden yapılmış muazzam bir kentin içine seyahat başlıyor... Mezolitik dönemdeki ilk yerleşim yerlerinden biri olan Hasuni Mağaraları'nda kayalar düzleştirilerek yol ve merdivenler yapılmış. Mağaralarda sarnıçlar, su havuzları, kaya kiliseleri ve atölyeler yer alıyor. Kimisinin tavanında halka şeklinde oyuklar, kimisinin tabanında oyuklar bulunuyor. Bazılarının duvarında raf gibi küçük nişler görülürken, bazılarında ise muntazam bir şekilde yapılmış merdivenler göze çarpıyor. Tam kentin ortasından her eve uğrayarak geçen su kanalı bu kentin ne kadar güzel inşa edildiğini kanıtlıyor. Apartmanı andıran mağaralara varmadan önce, bölge Hıristiyanlığın ilk yerleşim yerlerinden olduğu için, Hasuni Kilisesi görünüyor. Tarihi kilisenin sadece dört duvarı ayakta kalabilmiş.

Hasuni Mağaraları, 1990'da Diyarbakır Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca doğal sit alanı ilan edilerek koruma koruma altına alındı. Diyarbakır Vali Yardımcısı Memduh Tura, çok sayıda kültürel mirasa sahip olan Silvan'ı turizme kazandırmaya çalıştıklarını söylüyor. Kaymakam Doğan Demirdaş ise Hasuni Mağaraları'nın yolu için çalıştıklarını belirtiyor.

 

ETİKETLER: arkeoloji
http://www.yapi.com.tr/haberler/dogunun-kesfedilmeyi-bekleyen-guzelligi-hasuni-magaralari-_80419.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!