Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

DSİ, Melen Eleştirilerine Cevap Verdi

Devlet Su İşleri (DSİ), ''Melen Sistemi'nin boşa yapıldığı''na yönelik eleştiri ve haberlere tepki gösterdi ve ''Melen Çayı'nda halen yaşanan su azlığı meselesi Hasanlar Barajı aracılığıyla çözümlenmektedir'' açıklamasını yaptı. DSİ, son günlerde basında Melen Çayı'nın kurumasıyla ilgili haberlere yer verildiğini, bu haberlerin kamuoyunda Melen

CNN Türk
DSİ, Melen Eleştirilerine Cevap Verdi

Devlet Su İşleri (DSİ), ''Melen Sistemi'nin boşa yapıldığı''na yönelik eleştiri ve haberlere tepki gösterdi ve ''Melen Çayı'nda halen yaşanan su azlığı meselesi Hasanlar Barajı aracılığıyla çözümlenmektedir'' açıklamasını yaptı. DSİ, son günlerde basında Melen Çayı'nın kurumasıyla ilgili haberlere yer verildiğini, bu haberlerin kamuoyunda Melen Sistemi'nin boşa yapıldığına ilişkin kanaat oluşturduğunu kaydetti.
 
DSİ, Melen Sistemi'nin, İstanbul'un 2040 yılına kadar su ihtiyacının karşılanması için geliştirildiğini ve Cumhuriyet tarihinin en büyük içme suyu projesi olduğunu hatırlattı.
 
Yazılı bir açıklama yapan DSİ, "Su kaynağı Büyük Melen Çayı olan 4 aşamalı projenin tamamlanması durumunda İstanbul'a yılda 1 milyar 180 milyon metreküp su temin edilecektir. Proje kapsamında arıtılmış su, İstanbul Boğazı'nda açılmakta olan tünelle Avrupa yakasına geçirilecektir" denildi.

Projenin ilk ayağında, Melen suyunun 20 Ekim 2007'de İstanbul'a ulaştırıldığını hatırlatan DSİ, "Son yıllarda yaşanan kuraklık sebebiyle Melen Çayı suyunda azalma söz konusuysa da bu tür kurak periyotlarda regülatörün kaynağında bulunan Hasanlar Barajı aracılığıyla yapılacak regülasyonla (ayarlama) yaşanacak sıkıntıların aşılması planlanmıştır" açıklamasını yaptı.
 
DSİ, birinci aşamanın Kağıthane deposuna kadar inşasının en geç 2010 yılına kadar tamamlanmasını hedeflediklerini kaydetti.
 
DSİ, Melen Sistemi'nin su kaynağı olan Büyük Melen Çayı üzerinde Melen Barajı yapılarak suyun barajdan alınması, sistemin acilen devreye girmesi için baraj yapılana kadar regülatörden su alınmasını planladığını ve uzun yıllar boyunca yapılan akım gözlemlerine göre, yüzde 92 güvenlikle 8.5 metreküp/saniye suyun Melen Çayı'ndan alınabileceğinin belirlendiğini kaydetti.


 
Melen'de debi azalınca
 
DSİ, Melen pompa istasyonunun her bir ünitesinin debisinin 1.7 metreküp/saniye olduğunu, Melen su debisinin 8.5 metreküp/saniyenin altına indiği durumlarda 5 ünitenin zaman zaman 2-3 üniteye düştüğü kaydetti.
 
Tasarruflu kullanım olursa...
 
DSİ, "Sonuç olarak, Melen Çayı'nda halen yaşanan su azlığı meselesi Hasanlar Barajı aracılığıyla çözümlenmektedir. Kaldı ki İstanbul'un Melen'den su takviye edilmemesi durumunda dahi 2008 yılında herhangi bir su sıkıntısı yaşaması beklenmemektedir. Vatandaşlarımızın tasarruflu su kullanımı, DSİ ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarıyla gelecek yıllarda da bir problem yaşanmayacaktır" ifadesini kullandı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dsi-melen-elestirilerine-cevap-verdi_62583.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!