Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Dubai'den Gelen Borç Yapılandırma Haberi Kaygıları Yatıştırdı

Dubai World'un 26 milyar dolarlık borç yapılandırma planının, krizin yayılma kaygılarını yatıştırdığı belirtildi. Dubai World, 59 milyar dolarlık borcun, 26 milyar dolarlık kısmının yeniden yapılandırılması konusunda bankalarla olumlu görüşmelerde bulunduğunu açıkladı. Analistler, Dubai World'un, borçlarına sadık kalacağını açıklamasının ve krizin

Referans Gazetesi
Dubai'den Gelen Borç Yapılandırma Haberi Kaygıları Yatıştırdı

Dubai World'un 26 milyar dolarlık borç yapılandırma planının, krizin yayılma kaygılarını yatıştırdığı belirtildi. Dubai World, 59 milyar dolarlık borcun, 26 milyar dolarlık kısmının yeniden yapılandırılması konusunda bankalarla olumlu görüşmelerde bulunduğunu açıkladı. Analistler, Dubai World'un, borçlarına sadık kalacağını açıklamasının ve krizin küresel piyasalara yayılma kaygısının azalmasının, borsaları olumlu etkilediğini vurguluyorlar.
 
Türkiye, Dubai krizini bayramda atlattı

Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan, Türkiye piyasasının, bir-iki günlük şokun ardından, özellikle Kurban Bayramının tatil olması sayesinde "Dubai virajını dönmüş göründüğünü" belirtti. Bahçuvan, Dubai'nin, son yıllarda Türkiye gibi, öne çıkan gelişmekte olan piyasalardan biri olduğunu hatırlattı. Özellikle daralan kredi piyasalarında, Avrupa ve Amerika'dan fon bulamayan ve İslami fonlara yönelen ülkeler açısından Dubai'nin durumunun, Türkiye için örnek teşkil ettiğini kaydeden Bahçuvan, Hazine'nin de kaynak sağlamak için bu tür İslam ülkelerine karşı, özel bono, tahvil ve benzeri finansal enstrümanlar hazırladığını anlattı. Bahçuvan, Dubai'deki borç krizinin meydana gelmesiyle birlikte, özellikle bu tür kaynakların eskisi kadar rahatlıkla ulaşılabilir olmayacağını ve bu tür enstrümanlara para yatıran yatırımcıların, Dubai'de paralarını geri alamama durumuna düşmeleri ve herhangi bir ödememe riskiyle karşı karşıya kalmalarının, piyasaların da kilitlenmesine yol açacağını söyledi.

Ali Bahçuvan, "Gördüğümüz kadarıyla Türkiye piyasası, bir-iki günlük şokun ardından, özellikle Kurban Bayramının tatil olması sayesinde, bunu yaşamadan Dubai virajını dönmüş görüyor" yorumunu yaptı. Türkiye piyasasının, Kurban Bayramında kapalı olmasının verdiği "şans" ile bugün kötü başlangıç yapmadığını, ancak sorunun henüz bitmediğini vurgulayan Bahçuvan, "Bundan sonra kaynak açısından çok rahat ulaşılabilir diye gözüken Arap ülkeleri ve İslami kaynaklara eskisi kadar rahat ulaşılamayacağı anlaşılmış olmalı" dedi.

Bahçuvan, bundan sonra Dubai'nin borçlarıyla ilgili olarak Birleşik Arap Emirlikleri'nin tutumunun, borcun ne kadarının ödenip, ne kadarının ödenmeyeceğinin ve diğer ülkelerinin bu süreçte Dubai'ye destek verip vermeyeceğinin önem taşıdığına işaret etti. Şu an için piyasalardaki beklentinin, Dubai'nin diğer emirlikler sayesinde borcunun ödemeye devam edeceği ve bir sıkıntıyla karşılaşılmayacağı yönünde olduğunu belirten Bahçuvan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Aksi halde bunu çok daha kötü fiyatlamaları gerekirdi. Bu yüzden, önümüzdeki günlerde diğer emirliklerden bu yönde bir destek çıkmaz ise, bu piyasalarda ikinci bir şok dalgası yaratabilir. Her şeye rağmen, faizlerin bugün geldiği noktada, artan likidite ve hedge fonların bunlara ulaşma kolaylığı, piyasalarda yukarı yönlü manipülasyon ve balonların oluşmasına çok rahat olanak sağlayacaktır."


        
Türkiye piyasası referans gösterilebilecek durumda

BORYAD Başkanı Ali Bahçuvan, gelişmekte olan piyasalar içinde Türkiye piyasasının referans gösterilebilecek durumda bulunduğunu ifade ederek, yabancı yatırımcı ağırlığının, Merkez Bankasının faiz indiriminin, gelişmekte olan ülkeler açısından referans kabul edilmesiyle Türkiye'nin örnek ülke olarak algılandığını, ancak IMF ile anlaşma yapılmamasına rağmen ekonominin bozulmamasının, Türkiye'yi bu ülkelerden ayırıp, Türkiye'nin risk primini daha da düşürdüğünü söyledi. Şu an için Türkiye'nin, AB üyesi Yunanistan, Macaristan, Romanya, Bulgaristan gibi birçok ülkeye göre çok daha iyi risk primine sahip olduğuna dikkati çeken Bahçuvan, bunun artmasına yol açacak şeyin siyasi alanda yaşanacak bir karmaşa veya erken seçim şeklinde beklentilerin ortaya çıkması olabileceği görüşünü dile getirdi. Bahçuvan, Türkiye borsasında fiyatların şu an için doymuş olduğunu düşündüğünü ifade ederek, "Çok olumlu haberler dışında, yatay ve aşağı yönlü piyasaya karşı, yatırımcıların hazırlıklı olması gerekiyor. Tüm dünya piyasaları için büyük halka arzlar tekrar başlamadan piyasaların düzeldiğini söylemek çok fazla iyimserlik olur" diye konuştu.
 
"Müteahhitlerin ödemeleri gecikecektir"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Katar İş Konseyi Başkanı Emin Sazak, bölgede iş yapan müteahhitlerin ödemelerinin gecikeceğini kaydetti. DEİK/Türk-Katar İş Konseyi Başkanı Emin Sazak, Dubai'de müteahhitlik sektöründe faaliyet gösteren firmaların yaptığı işlerden dolayı alacaklarının biraz daha gecikmeli olarak ödeneceği şeklinde bir problemin ortaya çıktığını belirterek, "Kurum, bankalara borçlarını geç ödeyeceğini söylüyorsa, herhalde iş birliği yaptıklarına, müteahhit firmalarına ödemelerini geciktirecektir" dedi. Sadece bir kaç Türk firmasının Dubai'de yatırım yapmak için bir girişimde bulunduğunu ancak krizle beraber bunları da geri çektiğini bildiğini ifade eden Sazak, orada faaliyet gösterenlerin neredeyse tamamının inşaat sektöründe müteahhitlik yaptığını dile getirdi. Sazak, Dubai'den hızlı bir toparlanma beklemediğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Türk müteahhitlerin projeleri devam ediyorsa paralarını gecikmeli alırlar. Başlamamışsa büyük ihtimalle bir müddet daha başlamaz. 2010 yılının sonuna kadar Dubai'nin hızlı bir toparlanış göstereceğini düşünmüyorum. Global kriz çıktığından beri Dubai piyasası sıkıntılıydı. Bunu bütün müteahhitler de biliyordu. 1-1,5 yıldır da her müteahhit alacaklarıyla ilgili girişimleri yürütüyor. İş konseyinin burada müteahhitlerin kendi yaptıklarından daha fazla bir yaptırım gücü yok."

http://www.yapi.com.tr/haberler/dubaiden-gelen-borc-yapilandirma-haberi-kaygilari-yatistirdi_74627.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!