Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Dünya Tarihinin En Zengin İsmi Değişti!

Amazon’un kurucusu Jeff Bezos geçtiğimiz yıl da Bill Gates’i tahtından etmişti.

yapi.com.tr
Dünya Tarihinin En Zengin İsmi Değişti!

Jeff Bezos kişisel varlığıyla birlikte tüm zamanların en zengin insanı unvanını eline aldı.

CNN International’da yer alan habere göre,  internet devi Amazon’un kurucusu ve CEO’su olan Jeff Bezos, tarihin en zengin insanı oldu. Bloomberg’e göre ise Bezos’un kişisel varlığı 105.1 milyar dolar.

Bezos’un servetinin katlanarak büyümesinin sebebi sadece Amazon değil. Kendisi, The Washington Post’ta bir yatırımcı ve uzay turizmi üzerine çalışan Blue Origin isimli ikinci bir şirkete sahip.

Bill Gates, tarihin en zengin insanı olmayı başardığı 1999 yılında, tüm dünya tarafından konuşulmuştu. Onun bu unvanı 2017’nin Ekim ayında Jeff Bezos tarafından geçildi. Ekim ayında kendisinin serveti 93.8 milyar dolardı.

Amazon ilk zamanlarında internetten kitap alışverişi yapma fikriyle doğmuş olsa da şimdilerde online alışveriş sektörünün en büyüğü olup, dünyanın her köşesine sipariş gönderiyor.

Jeff Bezos kimdir?
Jeff’in annesi Jackie, 1964 yılında onu doğruduğunda daha çok gençti. Kübalı göçmen Mike Bezos ile evlendi ve Bezos, Jeff’i evlat edindi. Jeff, Mike’ın gerçek babası olmadığını 10 yaşına kadar bilmedi.

Bezos 4 yaşındayken annesi, biyolojik babasını kendisiyle iletişime geçmemesi için uyardı. O zamanlar bir sirk sanatçısı olan babası, sonrasında Brad Stone’a “The Everything Store” kitabı için verdiği röportajda oğlunun nerelere geldiğini bilmediğini itiraf etti.



Bezos, daha küçük yaştan zekası ile sivriliyordu. Küçükken bir tornavida yardımıyla beşiğini sökerek gerçek bir yatakta uyumak istediğini söylemişti.
4 yaşından 16 yaşına kadar Bezos, yazlarını dedesinin çiftliğinde geçirirdi. Burada yel değirmenlerini tamir eder, boğaları kısırlaştırırdı.

Dedesi Preston Gise, Bezos için büyük bir ilham kaynağıydı. Entellektüel uğraşlara olan tutkusunun büyümesine büyük katkısı oldu. 2010’da yaptığı bir konuşmada Bezos, dedesinin ona “nazik olmanın, akıllı olmaktan daha zor olduğunu” öğrettiğini açıkladı.

Bezos, aynı zamanda gençlik yıllarında büyük bir Star Trek hayranıydı. Zamanında Amazon’u, film karakteri Kaptan Jean-Luc Picard’ın bir sözü olan MakeItSo.com olarak adlandırmayı bile düşünmüştü.

Okulda ise Bezos, öğretmenlerine, insanlığın geleceğinin bu gezegende olmadığını söyler dururdu. Çocuk olarak hep bir uzay girişimcisi olmak isterdi. Şimdi ise Blue Origin isimli bir uzay araştırma şirketine sahip.

Ergenliği sırasında bir yaz dönemini McDonalds’da çalışarak geçiren Bezos, sonrasında kız arkadaşıyla birlikte çocuklar için 10 günlük bir yaz kampı niteliğinde olan Dream Enstitüsü’nü kurdu. Kampa katılım için kişi başına 600 dolar aldılar, ona rağmen 6 öğrenci yazdırmayı başarabildiler. Yüzüklerin Efendisi ise okuması zorunlu kitaplar listesindeydi.

Princeton Üniversitesi’ne giren Bezos, bilgisayar bilimleri okudu. Mezuniyeti sırasında Intel ve Bell Labs’ten aldığı iş tekliflerini reddederek Fitel isimli bir startupa katıldı.

Fitel’den ayrıldıktan sonra, ileride CNET’in kurucusu olacak olan Halsey Minor ile az kalsın faks üzerinden haber hizmeti sunan bir startup kuruyordu.
Ancak onun yerine Bezos, yatırım fonu olan D.E. Shaw’da çalışmaya başladı. Yalnızca 4 yıl çalıştıktan sonra kıdemli genel müdür yardımcısı oldu.

1993 yılında D.E. Shaw’da tanıştığı MacKenzie Tuttle ile evlendi.

Amazon’u kurmaya nasıl karar verdi?
1994 yılında Bezos, webin bir yılda yüzde 2,300 büyüme gösterdiğini öğrendi. Bu rakam onu inanılmaz derecede şaşırttı ve bu hızlı büyümeden bir şekilde yararlanması gerektiğine karar verdi. Online olarak satılabilecek 20 ürünün listesini çıkardıktan sonra en iyi seçeneğin kitaplar olduğuna karar verdi.
Harika bir işe sahip olmasına rağmen D.E. Shaw’dan ayrılmaya karar verdi: “Her şey harika giderken küçük şeyler dikkatinizi fazlasıyla dağıtabiliyor. Biliyorum ki 80 yaşıma bastığımda neden 1994 yılında, yılın ekonomik açıdan en kötü zamanında, Wall Street ikramiyesinden vazgeçtiğimi asla sorgulamayacağım. 80 yaşına bastığında böyle şeylere kafa yormazsın. Bununla birlikte, internet denen bu şeye katılmazsam hayatım boyunca bundan pişman olacağımı da biliyordum. İnternetin devrim yaratacak bir hareket olacağını tahmin edebiliyordum. Bu şekilde bakınca aslında karar vermek hiç de zor olmadı.”



Firmadaki patronu David E. Shaw, Bezos’u kalması için ikna etmeye çalıştı. Ancak Bezos, çoktan kendi şirketini kurmaya karar vermişti bile.
Ve böylece Amazon doğdu.

Bezos, Amazon’u kurmaya bir garajda başladı. Çoğu iş toplantısını da garajın yakınlarındaki Barnes & Noble’da gerçekleştirdi.

İlk zamanlarda, bir satış gerçekleştiğinde ofiste bir zil çalardı. Herkes, yeni bir müşteri olup olmadığını görmek için toplanırdı. Sadece birkaç hafta içerisinde zil o kadar sık çalmaya başlamıştı ki, durdurmak zorunda kaldılar.

Çıkışının ilk ayında Amazon, hem tüm 50 ABD eyaletine, hem de 45 farklı ülkeye kitap satmıştı. 1997 yılında ise halka açıldı.

Dot-com patlaması geldiğinde ise analistler, şirkete amazon.bomb (amazon.bomba) ismini taktılar. Ancak Amazon, bu patlama karşısında güçlü durdu ve dot-com fırtınası sırasında ortalıktan kaybolmayan birkaç girişim arasında yer aldı.

Jeff Bezos kazandığı para ile ne yapıyor?
2012 yılında Washington’da eşcinsel evliliği desteklemek adına 2.5 milyon dolar bağış yapan Bezos, aynı zamanda hem Texas’taki arazisinin bir kısmını, hem de 42 milyon dolarını 10.000 yıl boyunca çalışmak için tasarlanan, The Clock of the Long Now  isimli bir yer altı saatine bağışladı.



2013 yılında ise Bezos, 250 milyon dolara The Washington Post’u satın aldı.

Öte yandan Bezos’un uzay şirketi Blue Origin de geçtiğimiz yıl tekrar kullanılabilir bir roket fırlatarak tarih yazdı.

Bezos’un uçmaya olan ilgisi, ona sıkıntılar yaratmadı değil. 2003 yılında, bir helikopter kazasında neredeyse hayatını kaybediyordu.

Geçtiğimiz ay kişisel jetini, İran tarafından tutulan bir Washington Post çalışanını evine götürmek için kullandı.

2013’ün sonlarına doğru Bezos, Amazon’un, siparişleri 30 dakika içerisinde teslim edebilecek drone’lar üzerinde çalıştığını duyurarak yine herkes şaşırttı.
Bezos’un Lake Washington’da bir evi, Beverley Hills’te de 24.25 milyon dolarlık bir arsası var.

Amazon, donanım hedeflerini de büyütmeye devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda kendine ait bir TV yayın aracı ile bir akıllı telefon piyasaya sürdü.

Fire Phone adı verilen bu akıllı telefon tam bir fiyaskoydu, ancak bu, Bezos’un donanım girişimlerini durduracak gibi görünmüyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dunya-tarihinin-en-zengin-ismi-degisti_162542.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!