Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Dünyadan 8 Farklı Meydan Örneği

Tüm dünyada kamunun sosyalleşebildiği meydanlar ön plana çıkıyor. Aşağıdaki örnek meydanlardan bazıları, sadece gezinmek için kullanılırken, aynı zamanda yeni bir toplum biçiminin oluşmasına da olanak sağlıyorlar.

Dünyadan 8 Farklı Meydan Örneği Brooklyn Museum Entry and Plaza by Ennead Architects,N.Y.

Mimarlar ve tasarımcılar gitgide artan bir şekilde kamusal alanın değerinin farkına vardılar. Ayrıca kamusal alanın etkisini gördükçe, binalar, şehirler ve kültür üzerindeki rolüne duyarlı hale geldiler. Kamusal alanlar toplum bilincini oluşturmaya yardım ederken ve değişikliklere ilham olurken, mimari de bu alanların dönüşümünü anlamaya ve açıklamaya çalışıyor.

Dünyanın başka yerlerinden çeşitli tasarımcılar tarafından yaratılan aşağıdaki meydan örnekleri, çevre, sosyal ve kentsel durumları açıklıyor. Hepsi ortak bir tipolojiyi paylaştığı halde, oldukça benzersiz programlara, çevreye ve bitki örtüsüne sahipler. Onlar sirkülasyon için farklı form ve seçenekleri kullanırken, aynı zamanda bireyleri incelemeye, gözlemlemeye yöneltir. Bu alanlar gezinmek ya da sadece gelip geçmek fark etmeksizin ne amaçla kullanılırsa kullanılsın, mimarinin yeni yollarının ve kamusal yaşamın gözle görünür örneklerini oluşturuyorlar.

Arts Plaza by Spillman Farmer Architects, Easton, Penn.

Sanatsal ürünler için açık alan sağlayan bu meydanda farklılık yaratan bir açık hava tiyatrosu var. Bu mekan farklı müzik gruplarının etkinliklerine, sergilere ve performans sanatlarına ev sahipliği yapıyor.

Brooklyn Museum Entry and Plaza by Ennead Architects,N.Y.

Bu giriş ve meydan orjinal Brooklyn Müzesi’ne entegre edilmiş. Yeni cam giriş ve bahçe alanı, müze için yeni bir kimlik yaratılmasına olanak sağlıyor.

Golden Gate Bridge Plaza by EHDD, Surfacedesign, Inc, and Jensen Architects, San Francisco

Bu meydan önceki askeri üssün ve Golden Gate köprüsünün rekreasyon alanının dönüşümünün bir parçasıydı. Hem kentsel bir alan hem de eğitim amaçlı kullanılabilen karma bir meydan olarak yaratıldı.

 
 
Erie Street Plaza by Stoss Landscape Urbanism, Milwaukee

Bu proje tarihsel bir bölgedeki küçük kentsel bir meydan. Projenin dizaynında esnek programlama, karma ekoloji ve sürdürülebilirlik elementleri çok önemli bir yer ediniyor.
 
 
 
Superkilen by Bjarke Ingels Group, Topotek 1, and Superflex, Copenhagen, Denmark

Bu çağdaş alan ve park etnik çeşitliliğin yaşandığı bir bölgede yer alıyor. Multi-kültürel birleştiriciliğin olduğu meydan, üç ana bölümden oluşuyor. Buna göre, kırmızı alanlar spor aktiviteleri için, yeşil park çocukların oyun alanı için, siyah alan ise hem yiyecek alanı hem de piknik alanı olarak kullanılabiliyor.
 
 
 
Ribbons by Cliff Garten Studio, San Francisco

Bu peyzaj alanı ve tasarımı, şehir yönetiminin sanat ve mimari programı kapsamında hayata geçirildi. Alan, muhafaza ve tekrar kullanım için dikkatli bir şekilde tasarlandı.
 
 
 
Metropol Parasol by J. Mayer H., Seville, Spain

Bu kentsel alan alışveriş yapmaktan boş vakit geçirmeye kadar birçok aktiviteye olanak tanıyor. Ayrıca devasa şemsiye görüntüsü şehirde çağdaş bir tasarım imzası yaratıyor.
 
 
 
Dilworth Park by KieranTimberlake, Philadelphia

Bu alan daha önceki meydanı yeni dünyaya uyarlamak için yaratıldı. Proje başladığında meydan yeşil peyzajla çevriliydi.
 
Bu haber architizer.com'dan derlenmiştir.
 

http://www.yapi.com.tr/haberler/dunyadan-8-farkli-meydan-ornegi_132856.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!