Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Dünyanın En İlham Verici Kenti" 2010'a Hazır!

İstanbul’u “2010 Avrupa Kültür Başkentliği”ne hazırlayan süreç tamamlandı. Avrupa Kültür Başkentliği kapsamında 2272 proje başvurusu içinden seçilen 451 projenin 65’ini 2010 AKB Ajansı Kentsel Proje Koordinasyon Direktörlüğü, 30’unu Kültürel Miras ve Müzeler Direktörlüğü, 25’ini ise Kentsel Uygulamalar Direktörlüğü yürütüyor. 300 milyon lira

mimarizm.com
1 "Dünyanın En İlham Verici Kenti" 2010'a Hazır!

stanbul’u “2010 Avrupa Kültür Başkentliği”ne hazırlayan süreç tamamlandı. Avrupa Kültür Başkentliği kapsamında 2272 proje başvurusu içinden seçilen 451 projenin 65’ini 2010 AKB Ajansı Kentsel Proje Koordinasyon Direktörlüğü, 30’unu Kültürel Miras ve Müzeler Direktörlüğü, 25’ini ise Kentsel Uygulamalar Direktörlüğü yürütüyor. 300 milyon lira olarak öngörülen 2010 bütçesinin yüzde 60 kentsel dönüşüm projelerine ve yüzde 40’ ı ise kültür-sanat ve turizm projelerine harcanacak.

Hayati Yazıcıİstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, 10 Aralık 2009 günü Hilton Oteli’nde düzenlediği basın açıklamasıyla 2010 projelerini toplu olarak kamuoyuyla paylaştı. İstanbul’un 2010 sürecinin yönetimini üstlenen Ajans’ın Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda Devlet Bakanı ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Koordinasyon Kurulu Başkanı Hayati Yazıcı, “yağma” iddialarına yanıt verdi. Ajansın şeffaflığına vurgu yapan Yazıcı şunları söyledi:

“Basında ajansın çalışmaları ile ilgili bir takım eleştiriler oldu. Söz konusu kamu kaynağı kullanan bir kurum olduğu için eleştirilerin yapılması normal. Fakat ‘yağma’ sözcüğünü çok ağır buluyorum. (Yağma) mümkün değil. Hatalar olabilir, önemli olan da o hataların bir daha yapılmamasıdır.”

Yazıcı, 2010 AKB Ajansı Koordinasyon Kurulu Başkanlığı’na atandıktan hemen sonra, 2007 yılında özel bir yasa ile devlet desteğini alan Ajans’ın, sık sık tartışmalara yol açan bütçesi konusundaki düzenlemeyi ise şöyle anlattı:

“Ben göreve geldikten sonra baktım ki bu iş İTO, İSO ve belediyelerin katkısıyla oluşturulması öngörülen bütçe ile olmayacak. Kamuoyunda Torba yasası olarak bilinen yasaya bir ilaveyle bütçeden ajansa bir kaynak ayırdık.”

2008 yılında bütçeden 125 milyon lira, 2009 yılında 200 milyon lira aktarıldığını belirten yazıcı 2010 için ise öngörülen miktarın 300 milyon lira olduğunu dile getirdi. Yazıcı 2010 bütçesinin yüzde 60 kentsel dönüşüm projelerine ve yüzde 40’ ı ise kültür-sanat ve turizm projelerine harcanacağını söyledi.

UNESCO'nun isteği oldu, İstanbul için alan yönetimi planı yapılacak

Toplantıda İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, “dünyanın en ilham verici kenti” olarak tanımladığı İstanbul’un 2010 projelerinden yaklaşık 70’ini tanıttı.

Şekib Avdagiç

İstanbul’un; “uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapması”, “kültür-sanat altyapısının iyileştirilmesi”, “sanat üretiminin gençleştirilmesi”, “yaratıcılığın ve yenilikçiliğin teşvik edilmesi”, “kültür turizmine katkıda bulunulması”, “uluslararası marka değerine katkı sağlanması”, “katılımcı yönetişim modelleri ile kültürel çeşitliliğinin mümkün kılınması”, “tarihi ve mimari mirasının korunması ile sanat etkinliklerinin tüm İstanbullular için erişilebilir kılınması”, “uluslararası alanda işbirliklerinin sağlanarak Avrupa ile ilişkilerin derinleştirilmesi ve uzun soluklu kılınması” başlıkları altında detaylandırılan projelerden en dikkat çekici olanı Yenikapı Projesi idi. Yenikapı Projesi’ni bir şehircilik projesi olarak ele aldıklarını vurgulayan Avdagiç, Yenikapı Proje’sinin devam etmesi konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Hükümet ile hem fikir olduklarını belirtti. Avdagiç, Yenikapı için 3’ü yerli 4’ü yabancı mimar ya da grubun katılımıyla da bir yarışma düzenleyeceklerini duyurdu.

UNESCO’nun sürekli eleştirdiği İstanbul’un bir alan yönetimi planının olmaması konusuna da değinen Avdagiç, 2010 kapsamından İstanbul’un alan yönetimi planın yapılacağını ve bunun masraflarını da Ajans’ın üstleneceğini açıkladı.

AKM’nin ahvali ne olacak?

Kültür-Sen tarafından yenileme bahanesiyle yıkılacağı öne sürülerek yargıya taşınan ve mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiği AKM konusunda şu anda Ajans’ın yapacağı bir şey olmadığını dile getiren Avdagiç şöyle konuştu:

“Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdikten sonra davayı açanlarla ve ilgililerle 6 toplantı yaptık. Bu toplantıların sonucunda bir uzlaşma sağladık ve Eylül ayında el sıkıştık. Yürütmeyi durdurma kararının kalkması için Kültür-Sen’in hukuki olarak davadan vazgeçtiğini bildirmesi gerekiyordu. Fakat yaklaşık iki buçuk aydan beri Kültür-Sen bir adım atmadı, fakat süreç işlemeye devam etti ve bizim de AKM konusunda hareket alanımız kalmamış oldu.”
 

http://www.yapi.com.tr/haberler/dunyanin-en-ilham-verici-kenti-2010a-hazir-_74900.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Yagma kelimesine bu kadar uzulmesine sasirdim. soyleyen esas soylemek istedigini ifade etseydi herhalde olurdu! Yapilan ortada somut bir sey yok goturulen cooook.... YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!