Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Dünyanın 'En Kültürlü' Yeri Olacak

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Abu Dabi'de dünyanın en büyük kültür merkezi açılıyor. Çölde bir çadırda kum üzerinde çizilen rüya planlarla modern dünyaya kapılarını açan Abu Dabi'yi dev binalarıyla şimdi tanımak neredeyse imkansız. Ülkenin petrol gelirlerinin büyük bölümü dev inşaat sahalarına aktarılıyor. 27 milyar dolar bütçe

Vatan Gazetesi
Dünyanın 'En Kültürlü' Yeri Olacak

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Abu Dabi'de dünyanın en büyük kültür merkezi açılıyor. Çölde bir çadırda kum üzerinde çizilen rüya planlarla modern dünyaya kapılarını açan Abu Dabi'yi dev binalarıyla şimdi tanımak neredeyse imkansız. Ülkenin petrol gelirlerinin büyük bölümü dev inşaat sahalarına aktarılıyor.

Hiç şüphesiz, gelecekte dünyanın en çok dikkat çeken yerlerinden biri, BAE'nin Saadiyat Adası'nda kurulacak "Modern Kültür Bölgesi" olacak. 27 milyar dolar bütçe ayrılan bu proje, müzeler, bir konser salonu, sanat galerileri, iki golf sahası, 30 otel ve yedi yıldızlı ultra lüks bir oteli kapsıyor.

Kayak merkezi, sualtı oteli ve 4 milyar dolarlık bir park da bu yeni merkez için düşünülenler arasında bulunuyor. Adada yer sahibi olabilmek için dünyanın en önemli müzeleri rekabet içine girdi. Guggenheim ve Louvre müzelerinin yanı sıra Topkapı Müzesi de burada şube açmayı planlıyor.

Topkapı ve değişik müzelerden toplam 161 eserin yer aldığı, Abu Dabi'deki "İslam: İnanç ve İbadet" sergisi, geçen hafta, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ile Birleşik Arap Emirlikleri Kültür ve Tarihsel Miras İdaresi Başkanı Şeyh Sultan Bin Tahnun tarafından açılmıştı.



Bu ziyaret sırasında Türkiye ile BAE heyetleri arasında Topkapı Sarayı'nın bir şubesinin bu kültür adasında yerini alabilmesi için görüşmeler olduğunu doğrulayan Türkiye'nin bu ülkedeki Büyükelçisi Hakkı Akil, Anadolu Ajansına yaptığı açıklamada, Abu Dabi'deki serginin "inanılmaz büyük ilgi" topladığını söyledi.

Dünyanın en büyük kültür merkezi

Dünyanın en muhteşem sanat müzelerinden biri olan Louvre ve dünyanın en geniş sanat koleksiyonuna sahip olan Guggenheim Foundation, Abu Dabi'de şubeler açmak için çalışmalarda bulunuyor.

Louvre, toplam 24 bin metre kare kapalı alana ve 2 bin metre kare sergi alanına sahip olacak. Guggenheim ise New York'takinden bile büyük olacak.

Guggenheim, 29 bin metre kare kapalı ve 12 bin metre kare sergi alanıya faaliyet gösterecek. Her iki müze de 2012 yılında kapılarını ziyaretçilere açacak.

Müzelerde uzun süreli orjinal koleksiyonların gösterimi yapılacak.

Alışveriş cenneti haline gelen Dubai'den turistleri çekmek isteyen Abu Dabi için Louvre oldukça önem taşıyor. Geçen sene 7,5 milyondan fazla insanın ziyaret ettiği Louvre Müzesi'nin koleksiyonlarını adasına katabilmek için Abu Dabi'nin 750 milyon Avro'yu gözden çıkardığı iddia ediliyor.

Başkent Abu Dabi kıyılarının 500 metre açığında bulunan ada, 27 bin dönüm büyüklüğünde. Tek bir proje olarak değerlendirilen adanın 10 bin dönümü açık alan olarak düzenleniyor.

Üç aşama halinde inşa edilen Saadiyat Adası'nın ilk aşaması 2012 yılında, sonuncusu ise 2018 yılında tamamlanacak. Ada, yaşam alanları tamamlandığında yaklaşık 200 bin kişiye ev sahipliği yapabilecek.

Saadiyat Adası'nda apartman daireleri, rezidanslar ve villalar olacak.

Toplam bin yat kapasiteli üç marina, yedi yıldızlı "ultra lüks" bir otelin de yapıldığı Saadiyat Adası'nda 30 otel daha bulunacak.

Ana karaya iki köprü ve bir tüp geçitle bağlanacak Saadiyat Adası, tatil ve kültür şehri havasında inşa ediliyor. Ada sadece Körfez'in değil bütün Orta Doğu'nun kültür merkezi olma özelliklerini taşıyacak. Böylelikle başta Batılı ülkelerden olmak üzere Orta Doğu kültürü dışından insanlara da hitap edebilecek bir proje oluşturuluyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dunyanin-en-kulturlu-yeri-olacak_70986.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!