Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Dünyanın Nazar Boncuğu Artık Bataklık Oldu

Küresel ısınma nedeniyle yağışların azalıp buharlaşmanın atması ve yer altı sularındaki hızlı azalma nedeniyle Karapınar'daki Meke Gölü, yabani kuşların ürediği, görüntüsüyle "dünyanın nazar boncuğu" olarak adlandırıldığı günlerini arıyor.

BirGün Gazetesi
Dünyanın Nazar Boncuğu Artık Bataklık Oldu

üresel ısınma nedeniyle yağışların azalıp buharlaşmanın atması ve yer altı sularındaki hızlı azalma nedeniyle Karapınar'daki Meke Gölü, yabani kuşların ürediği, görüntüsüyle "dünyanın nazar boncuğu" olarak adlandırıldığı günlerini arıyor. Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Jeoloji Mühendisi Aytekin Diken, yaptığı açıklamada, Meke Gölü'de 5 milyon yıl önce volkanik patlamayla oluşan kraterin zamanla suyla dolarak göle dönüş-mesiyle ana şeklini aldığını, ortasındaki volkan konisinin ise günümüzden 9 bin yıl önce ikinci bir volkanik paüamada meydana geldiğini söyledi.

Aytekin Diken, böylece gölün şeklinin, nazar boncuğuna benzeyen, yuvarlak bir kara parçası ve çevresini çepeçevre saran su birikintisi halini aldığını ifade etti. Ancak dünyada bir benzeri daha olmayan ve bu özelliği nedeniyle "Dünyanın Nazar Boncuğu" olarak adlandırılan Meke Gölü'nün, özellikle son yıllarda ciddi şekilde kan kaybettiğini anlatan Diken, küresel ısınma nedeniyle yağışların azalıp buharlaşmanın atması, yeraltı sularındaki hızlı azalma gibi nedenlerle adeta bataklığa döndüğünü vurguladı.

Artık çamurdan ibaret
Diken, daha önce Angıt, Sakarmeke, Kızılbacak, Uzunbacak ve Deli Doğan gibi 100'ün üzerinde kuş türünün beslenip üreme alanı bulduğu Meke Gölü'nde suların azalması sorununun ortadan kalkmadığını belirterek, şunları kaydetti: "Yüzeysel sular ve yer altı suyu ile beslenen Meke Gölü'nde su miktarının son 5 yıl içinde azalması nedeniyle eski güzelliğini kaybetti

http://www.yapi.com.tr/haberler/dunyanin-nazar-boncugu-artik-bataklik-oldu_59606.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!