Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Dünyanın Zamanı Azalıyor

Küresel ekonomik krizden daha büyük bir felaket olarak nitelenen küresel iklim değişikliğine karşı uzmanlar “tehlike çanlarını” çalarken hükümetlerin duyarsızlığı da devam ediyor. Türkiye, karbon salımı 1990 seviyesine göre yüzde 119 oranında artış göstererek rekor kırmasına karşın en büyük sera gazı kaynaklarından biri olan kömürlü termik santral

Cumhuriyet Gazetesi
Dünyanın Zamanı Azalıyor

br />
Ortak duyarlılık

AB üyesi ülkelerin endüstriyel alanlarını Afrika’ya ve Asya’ya taşıdığını anımsatan Gündüz, “Avrupa, kendi çevresi yerine Afrika ve Asya’yı kirletiyor. ABD kendi endüstriyel kaynaklarını Çin’e taşıdı. Çin bugün en büyük çevre felaketlerinin yaşandığı ülke. Çin de kendi pazarını oluşturduktan sonra endüstriyel alanlarını başka ülkelere taşıyacak. Bu kısırdöngünün durdurulması gerek. Dünyada tek, ortak bir duyarlılık sergilemek şart” diye konuştu.

Gündüz, Türkiye ve diğer gelişmekte olan ülkelerin, önce endüstriyel gelişme süreçlerini tamamlayıp zenginleştikten sonra sera gazı salımlarını düşürecek önlemler almayı tercih etmesinin de yanlış olacağını söyledi. Bu şekilde devam ederse üzerinde yaşayacak bir dünyamız kalmayacağını vurgulayan Gündüz şöyle devam etti:

“Endüstriyel gelişmeye karşı değiliz ama koruyucu tedbirleri de almak zorundayız. Türkiye alternatif enerji kaynakları konusunda çok şanslı bir ülke. Eğitim kurumlarında küresel ısınma dersleri müfredata girmeli.”

İstanbul Protokolü hazırlanıyor

Geçen yıl İstanbul’da ilki gerçekleştirilen “Küresel Isınmaya Karşı Küresel Konferans”ta kurulması kararlaştırılan Küresel Isınma ve İklim Değişikliği İzleme Komitesi’nin Başkanı Dr. Süleyman Gündüz, bu yıl 6-9 Temmuz tarihleri arasında ikincisi düzenlenen konferans ve sonuçları hakkında gazetemize değerlendirmelerde bulundu.

Gündüz, komitenin bu yılki konferansta Kyoto Protokolü gibi bir İstanbul Protokolü hazırlaması önerisinde bulunduklarını anlatarak en kısa sürede çalışmaların başlayacağını söyledi.

Kyoto’dan farklı olacak

Gündüz, bugüne dek iklim değişikliği ile ilgili toplanan tüm zirvelerin, konferansların sorunları tespit etme noktasında kalıp çözüm önerileri sunmamasını eleştirdi.

İstanbul Protokolü’nün Kyoto’dan farkının çözüm önerileri sunması olacağını belirten Gündüz, “Sera gazı salımlarının a-zaltılması teklifi karşısında alternatifler sunmak gerekiyor. Diğer protokoller alternatif sunmuyor. İstanbul Protokolü bir önerme sunacak. Örneğin petrol ürünlerinin azaltılmasını ve onun yerine alternatif enerji kaynaklarının devreye sokulmasını önerecek” dedi.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/dunyanin-zamani-azaliyor_70524.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!