Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

EAHTR Başkanı Roppe: Korumada Yönetimin ve Vatandaşların Ortak Katılımı Önemli

Avrupa Tarihi Kentler ve Bölgeler Birliği (EAHTR) Başkanı Louis Roppe, bir şehrin mirasının korunması için tüm yönetimin ve vatandaşların katılımının önemine işaret ederek, ''Bu yalnızca dengeli ve sürdürülebilir bir politika oluşturulmasına katkıda bulunmayacak, aynı zamanda bir bilinç oluşturulması ve vatandaşların sorumluluk üstlenmesini de

yapi.com.tr / AA
EAHTR Başkanı Roppe: Korumada Yönetimin ve Vatandaşların Ortak Katılımı Önemli Foto: Orhan Canbulatel (AA)

STRONG>Avrupa Tarihi Kentler ve Bölgeler Birliği (EAHTR) Başkanı Louis Roppe, bir şehrin mirasının korunması için tüm yönetimin ve vatandaşların katılımının önemine işaret ederek, ''Bu yalnızca dengeli ve sürdürülebilir bir politika oluşturulmasına katkıda bulunmayacak, aynı zamanda bir bilinç oluşturulması ve vatandaşların sorumluluk üstlenmesini de sağlayacaktır'' dedi. Roppe, ''Tarihi Kentler Birliği (TKB) Kayseri Buluşması'' etkinlikleri kapsamında Hilton Oteli'nde düzenlenen ''Tarihi Kentlerde Yönetim Planları ve Yerel Katılım'' konulu sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'deki birliğin, Avrupa'daki birlik ile çok güçlü bir bağ oluşturduğunu söyledi.

TKB ile çok iyi bir işbirliği içinde çalıştıklarını belirten Roppe, ''Türkiye'deki birlik bizim içimizde her zaman aktif bir varlık göstermiştir. Ben ve genel sekreterimiz Brian Smith, burada bulunmaktan ve verimli görüşmeler yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bursa'da, Antalya'da, Safranbolu'da, Beşiktaş'da da bu çeşit görüşmeler gerçekleştirildi. Başarılı örnekler var. Yerel ve bölgesel yönetimler birliğinin çalışmaları ve işbirliği bana büyük bir mutluluk vermektedir'' diye konuştu.
    
''Avrupa Mirası'' adı altında çalışacağız''
    
Yaklaşık 11 yıl önce kurulan Avrupa'daki birliğin adını değiştirmeye karar verdiklerini bildiren Roppe, yine Avrupa Tarihi Kentler ve Bölgeler Birliği olmaya devam edeceklerini ancak, bugünden sonra ''Avrupa Mirası'' adı altında çalışacaklarını kaydetti. Roppe, bu yeni yaklaşımın daha açık olmalarını ve her şehrin mirasının her alanını ele almalarını sağlayacaklarını belirterek, şöyle devam etti:

''Bu yaklaşım, müzeler, tarihi parklar gibi birçok alanı kapsamamızı sağlayacaktır. Bu atılım sizin de bugünkü sempozyumda seçtiğiniz konunun entegre yönetimin temeline oluşturmaktadır. Kültürel yönetim tek başına ele alınmamalıdır. Her şehrin kararında her seviyede var olmalıdır. Bir şehrin mirasının ele alınmasında, tüm yönetim ve vatandaşlar konuya dahil edilmelidir. Bu yalnızca dengeli ve sürdürülebilir bir politika oluşturulmasına katkıda bulunmayacak, aynı zamanda bir bilinç oluşturulması ve vatandaşların sorumluluk üstlenmesini de sağlayacaktır.''

Kayseri'ye de ev sahipliği için teşekkür eden Roppe, ''Sizin şehriniz bizim için bütün Türkiye'nin aslında örneği. Hem tarihi, hem kültürü, hem de gelenekleri ile tüm Türkiye'yi bir anlamda temsil etmektedir. Doğu ve batı arasında çok önemli bir köprüdür, tüm kültürlerin beşiğini oluşturmaktadır'' dedi.
    
Tarihi kentlerin ticari istismarı
    
Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Kongresi Eğitim ve Kültür Komitesi Başkanı Farid Muhametshina ise tarihi ve kültürel değerlerin korunmasının yerel ve bölgesel düzeyde daha iyi gerçekleştirildiğini belirterek, tarihi kentlerin ticari olarak aşırı istismarının da önüne geçilmesi gerektiğini anlattı.
    
Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Kongresi Eğitim ve Kültür Komitesi Üyesi Gudrun Mosler Törnström de kültürel mirasın korunması ve geliştirilmesi gerektiğine dikkati çekti. Bunun sadece iyi niyetle değil, aynı zamanda mali kaynaklarla ilgili bir konu olduğunu dile getiren Törnström, şunları söyledi:

''Strasbourg'da özel bir fon oluşturulmuştur ve insanlara tarihi kentlerin korunmasına yardımcı olacak bir fon sağlanmıştır. Önemli olan şeylerden birisi de giderek artan bir şekilde turistlerin şehirlerin sokaklarını işgal etmesi durumudur. Ancak, vatandaşların yaşamak için alana ihtiyacı vardır. Bu tabii ki iş dünyası için önemlidir ama burada koordineli bir yaklaşımın benimsenmesi gerekmektedir. Tarihi yerlerin korunması ve geliştirilmesi sağlanırken vatandaşların günlük yaşamları bundan etkilenmemelidir.''

Sempozyumda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sit Alanları Alan Yönetimi Başkanı Dr. Halil Onur ''İstanbul Tarihi Yarımada Alan Yönetimi Planı'', Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Namık Kemal Döleneken ''Selimiye Külliyesi Alan Yönetimi Planı'' ve Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu ''Alanya Kalesi ve Selçuklu Tersanesi Alan Yönetimi Planı'' konulu sunum yaptı.

ETİKETLER: kent koruma
http://www.yapi.com.tr/haberler/eahtr-baskani-roppe-korumada-yonetimin-ve-vatandaslarin-ortak-katilimi-onemli_82971.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!