Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Efes İlk Uluslararası Protestoya Sahne Oldu

Avusturya Arkeoloji Enstitüsü'nün 107 yıldır kazı yaptığı, ihtişamıyla herkesi büyüleyen Selçuk'taki Antik Efes kenti, ilginç bir protestoya sahne

Hürriyet
Efes İlk Uluslararası Protestoya Sahne Oldu

b>Avusturya Arkeoloji Enstitüsü'nün 107 yıldır kazı yaptığı, ihtişamıyla herkesi büyüleyen Selçuk'taki Antik Efes kenti, ilginç bir protestoya sahne oldu. İki yıl önce koruma çatısı yapılarak ziyarete açılan ve iki bin yıl öncesinde zenginlerin yaşadığı Yamaç Evler'i gezen iki Fransız turist, bir çok bölümde 'girilmez' yazısıyla karşılaşınca, ziyaret için ödedikleri paranın iadesini istedi, alamayınca da oturma eylemi yaptı.
Türkiye'ye tatile gelen ve inanç turizminin önemli durağı olan Efes'i karış karış gezen Fransız turistler Michel Gerom ve Sylvie Babın, iki bin yıl önce zenginlerin oturduğu Yamaç Evler'e de girmek istedi. Görevliye fiyat soran Fransızlar, giriş ücretinin kişi başına 25 milyon lira olduğunu öğrenince vazgeçti ve sadece broşür alıp çıktı. Ancak iki turist, broşürü inceleyince, ‘‘Bu paraya değer’’ diyerek Yamaç Evler'e girmeye karar verdi.

İki kişi için 50 milyon lira ödeyip muhteşem bir yolculuğa çıkmaya hazırlanan Gerom ve Babın'ın hevesleri, ne yazık ki kursaklarında kaldı.

Üç katlı evin sadece yürüme bandı yapılan bölümlerini gezebilen turistler restorasyon çalışmasının sürdüğü bölümlerin kırmızı güvenlik şeritleriyle çevrili olduğunu ve 'Girilmez' tabelaları konulduğunu görünce şaşırdı. Güvenlik nedeniyle evi gezemeyen turistler, yarım saat sonra hayal kırıklığı içinde dışarıya çıktı. Ziyaretçiler, ‘‘Yamaç Evler'in onda birini bile gezemedik. Her yerde giriş yasağı var. Gezebildiğimiz yerler, broşürde gösterilen yerler değil. Paramızı geri istiyoruz’’ dedi.

OTURMA EYLEMİ YAPTILAR

Gerom ve Babın, görevliden olumsuz yanıt alınca girişe oturup diğer turistleri ‘‘Boşuna içeriye girmeyin. Hiçbir yeri gezemezsiniz, paranız boşa gider’’ diyerek engellemeye çalıştı. Paraları iade edilmeyen Fransız turistler, iki saat sonra, yetkililerin devreye girip ikna etmesiyle paraları iade edilmemesine rağmen oturma eylemini bitirdi.

Efes Müzesi yetkilileri, Yamaç Evler'e yürüme bantları yapıldıktan sonra her yerinin ziyarete açılacağını söylemekle yetindi. Yetkililer, ‘‘Gerçekten gezilebilen yere göre, giriş ücreti pahalı. Bu konuda sık sık şikáyetler alıyoruz. Şikáyetleri Kültür Bakanlığı'na iletiyoruz. Bakanlık yürüme bantı projesini hazırlattı, en kısa sürede yapılmasını bekliyoruz. O zaman ziyaretçiler evin tamamını görebilecek’’ dedi.

GİRİŞ ÜCRETLERİ CEP YAKIYOR

Hıristiyanlığın önemli merkezlerinden olan ve 18 kilometrekarelik alan üzerinde yer alan Efes'in ziyaret tarifesi, orta gelirli yerli ve yabancı turistlerin bütçelerini sarsıyor. Efes'e giriş ücreti 15 milyon lira. Emeklilerden 5 milyon lira ücret alınıyor. Öğretmen ve öğrencilerden ise hiç ücret alınmıyor. Yamaç Evler ise herkese 25 milyon lira, sadece öğretmen ve öğrencilere indirim var. Otoparkta otomobiller için 1 milyon 900 bin, minibüsler için 1 milyon 400 bin lira, otobüslere 9 milyon 800 bin lira park ücreti alınıyor. 3-4 kişilik bir ailenin Efes gezisi 100 milyon lirayı aşıyor.


http://www.yapi.com.tr/haberler/efes-ilk-uluslararasi-protestoya-sahne-oldu_1299.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!