Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ege’nin Suyu Altın Oldu

Türkiye'nin jeotermal potansiyelinin yüzde 80'inin bulunduğu Ege Bölgesi'nde bu alandaki yeni yatırımlar artıyor. Devlet Planlama Teşkilatı'nın araştırmasına göre Türkiye'de var olan kaynaklarla jeotermalden elektrik üretimi, seracılık, ısıtma, kurutma yapmak için 3 milyar 250 milyon dolarlık yatırım yapılabilir.

Yeni Asır Gazetesi
Ege’nin Suyu Altın Oldu

Türkiye'nin jeotermal potansiyelinin yüzde 80'inin bulunduğu Ege Bölgesi'nde bu alandaki yeni yatırımlar artıyor. Devlet Planlama Teşkilatı'nın araştırmasına göre Türkiye'de var olan kaynaklarla jeotermalden elektrik üretimi, seracılık, ısıtma, kurutma yapmak için 3 milyar 250 milyon dolarlık yatırım yapılabilir. Zorlu Holding, Menderes Tekstil gibi Türkiye'nin önde gelen firmaları Denizli ve Aydın'daki jeotermalden elektrik üretimine başlarken, yeni yatırımcılar da Ege'nin farklı illerinde jeotermal yatırımlar planlıyor. Türkiye'nin en büyük gruplarından Sanko Holding, Borusan Holding, Aytemiz Elektrik Salihli'de jeotermal enerjiden elektrik üretmek için harekete geçti.

Turizm ve seracılık

Maden Tetkik Arama'dan (MTA) geçen yıl Salihli'deki jeotermal alanı kiralayan Sanko'nun enerji şirketi Santral A.Ş. 268 dönümlük alanda proje ve sondaj çalışmalarına devam ediyor. Firma, sondaj çalışmaları sonucunda ortaya çıkacak ısı ve debiye göre bölgede ilk etapta 15 megawatt (mw) gücünde elektrik santralı kuracak. Öte yandan Atıl Akkan'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu, İzmirli işadamlarının güçbirliğiyle kurduğu Alres Enerji de Aydın-Kuyucak'ta sondaj çalışmaları sonucunda 70 mw'lık santral kuracak. Jeotermalden elektrik üretim projelerinde yatırım tutarı megawatt başına 2.5 milyon dolara ulaşıyor. Buna göre, sadece Sanko ile Alres'in ilk etapta yapacağı yatırımın 200 milyon doları geçeceği hesaplanıyor. Elektrik santralından çıkan suyun turizm ve seracılıkta kullanılmasıyla beraber yatırım da katlanacak.

Borusan Holding'in şirketi olan Dolmabahçe Enerji Üretim A.Ş. Salihli'de 5 bin dönüme yakın alanda sondaj çalışmaları yapıyor. Akpet Petrol İstasyonları'nı Rus Lukoil firmasına satan petrolcü İsmail Aytemiz de Salihli'de elektrik üretmeye hazırlanıyor.

Büyükler geliyor

Aytemiz Elektrik, 3 bin 300 dönümlük alanda arama çalışmaları yapıyor. Sanko Ege Bölge Temsilcisi Hüdai Kurt, Salihli'de kiraladıkları alanda sondaj çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Kurt, "Sanko, Ödemiş'teki Mastaş Makina'dan sonra Ege'ye ikinci yatırımını yapacak. Salihli'de jeotermal alanda elektrik santralı kurulacak. Türkiye'nin önde gelen bir kuruluşunun bölgemize yatırım yapması bizi mutlu ediyor" dedi.

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Talat Zurnacı ise, ilçelerinde 25 firmanın jeotermal yatırımına hazırlandığını söyledi. Zurnacı, "Suyun debisi ve sıcaklığına göre yatırım yapılacak. Eğer 200 derecenin üzerinde su bulunursa elektrik, daha düşük sıcaklıklarda ise turizm, konut ısıtması, seracılık alanlarına yatırım yapılabilir" diye konuştu

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası olarak da 500 bin lira sermayeli bir jeotermal şirketi kurduklarını belirten Zurnacı, bölgede sahip oldukları ruhsat kapsamında proje çalışmalarına başladıklarını söyledi. Yatırım aşamasına geldikleri zaman sermaye artırımı yapacaklarını kaydeden Zurnacı, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası ile Ege Bölgesi Sanayi Odası başta olmak üzere komşu odaları da ortak yapacaklarını vurguladı. Çakmaktepe Enerji firmasının iştiraki Alres Enerji de Aydın Kuyucak'ta kiraladığı jeotermal sahada elektrik üretecek. Çakmaktepe Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan, Maden Tetkik Arama'nın ihalesini kazanarak, 42 kilometrelik alanı kiraladıklarını söyledi. Akkan, "İlk sondaj çalışmalarında istediğimiz ısıda su bulduk. Kuyuları kazmaya başlıyoruz. 24 kuyu yeri tespit ettik. Farklı büyüklükte kuracağımız santralların toplamı 70 mw'a kadar çıkacak. Elektrik üretiminde arta kalan suyu turizm ve seracılıkta kullanacağız" dedi.

Salihli'deki önemli yatırımcılar

Enerjia Metal, Rhea Madencilik, Santral Enerji (Sanko), Salihli Ticaret ve Sanayi Odası, Salihli Belediyesi, Mis Enerji, Era Enerji, Dolmabahçe Enerji (Borusan), Gayzer Yer Bilimleri, Hateks Enerji, Aytemiz Elektrik.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/egenin-suyu-altin-oldu_77401.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!