Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Eğirdir Gölü Havza Koruma Planı, Alan Çalışmalarıyla Devam Ediyor

'Eğirdir Gölü Havza Koruma Plan ve Özel Hüküm Belirlenmesi Projesi' için dün valilikte düzenlenen toplantı öncesi açıklama yapan Vali Öner, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun direktifleri ile başlatılan ve TÜBİTAK'a ihale edilen projelerine, alan çalışmalarıyla devam edildiğini belirtti. Öner, Eğirdir Gölü çevresinde yapılan elma tarımının

yapi.com.tr
1 Eğirdir Gölü Havza Koruma Planı, Alan Çalışmalarıyla Devam Ediyor

STRONG>Isparta Valisi Öner, Eğirdir Gölü çevresinde yapılan elma tarımının göle ciddi oranda zarar verdiğinin tespit edildiğini söyledi.
    
Eğirdir Gölü Havza Koruma Plan ve Özel Hüküm Belirlenmesi Projesi için dün (17 Mayıs) valilikte düzenlenen toplantıya; Isparta Valisi Ali Haydar Öner, Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akça, Eğirdir Gölü ile ilgili tüm kurum müdürleri katıldı.
    
Vali Öner, toplantı öncesi yaptığı açıklamada, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun direktifleri ile başlatılan ve TÜBİTAK'a ihale edilen projelerine, alan çalışmalarıyla devam edildiğini belirtti. Alan çalışmalarının titizlikle sürdüğünü kaydeden Öner, alan çalışmalarından elde edilen verilerin, bugün yapılacak toplantıda değerlendirileceğini bildirdi. Değerlendirme kapsamında 3 sunum yapılacağını söyleyen Öner, yapılan işin kolay olmadığını vurguladı.
    
İmara, çevreye, tarıma, sulak alanlara yönelik hususları değerlendirerek sonuca ulaşmaya çalıştıklarını ifade eden Öner, hangi sorunlar çözülebilir, hangileri dondurulabilir veya hangi açılımlar yapılabilir konularını gündeme taşıyacaklarını belirtti.
    
Kaçak yapılar ve mutlak koruma alanlarının mutlaka gündemde tutulacağını anlatan Vali Öner, tarım ile ilgili sıkıntıları da şu şekilde dile getirdi:
    
''Eğirdir Gölü çevresinde elma tarımı yapmanın sakıncalı olduğu ortaya çıktı. Çünkü, elma ağaçları yılda 10-15 defa ilaçlanıyor ve bu ilaçlar göle giderek, gölü kirletiyor. Aynı zamanda faal gübreleme de göle zarar veriyor. Mutlak ve makul olanı bulmaya çalışacağız. Koruma ve kullanma dengesini makul seviyelere çekmeye çalışacağız.''
    
Çevre ve Orman İl Müdürü Tayfun Büyükküpcü de, Eğirdir Gölü'nde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Gölün Isparta ve Türkiye açısından büyük önem arz ettiğini belirten Büyükküpcü, Eğirdir Gölü'nün korunma-kullanma dengesi ilkesi çerçevesinde sürdürülebilirliğinin sağlanması için Çevre ve Orman Bakanlığı ve Isparta Valiliği'nin işbirliğiyle proje hazırlandığını ve bunun 2009 yılında TÜBİTAK'a ihale edildiğini, projenin bu yıl içerisinde tamamlanacağını kaydetti.
    
Proje kapsamında Eğirdir Gölü'nün korunması ve koruma-kullanma dengesinin kurulması amacıyla göl ve havzasındaki faaliyetlerin planlanacağını dile getiren Büyükküpcü, şöyle konuştu:
    
''Bilimsel çalışmalar devam ediyor, göl kalitesi verileri toplanmakta, havzadan göle gelen kirlilik yükleri hesaplanmakta ve gölün kirlenmesine izin vermeksizin, göl ve çevresinde gerçekleştirilen faaliyetler yeniden düzenlenmektedir. Bu çalışmanın sonucunda, Eğirdir Gölü Havzası'nın anayasası tamamlanmış olacak ve havzada yaşanan mevcut sıkıntılar teknik ve bilimsel olarak değerlendirilerek, çözüm önerileri geliştirilecektir.'' (AA)

 

ETİKETLER: çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/egirdir-golu-havza-koruma-plani-alan-calismalariyla-devam-ediyor_79522.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Bu iş, müdürlerin toplanmasıyla değil; başta yıllardır tatlı paralar kazanmak uğruna, habire ilaç ve kimyevi gübre satan zirai ilaç bayileri ve önder çiftçiler (elmacılar) ile kooperatif yöneticilerinin de katıldığı bilgilendirme çalışmaları ile olur. Tarım Bakanlığı, "Ekolojik Tarım" yerine, "Organik Tarım" terimini kullandığı; Çevre ve Orman Bakanlığının da, Organik tarım Kanununda öngörülen Yönetmeliği yıllardır çıkartmadığı gerçeği karşısında, bu tür toplantıların bir sonuç getirmesi beklenemez! "Biz şu, şu kararları aldık, siz de buna uyacaksınız!..." türü yönetim anlayışı ile Eğirdir Gölü'nün iyileştirilmesi de sağlanamaz! Tabii,1924 tarihli Köy kanunu'nun 14/19. maddesinde yer alan ve suni gübre kullanımını teşvik eden hükmü de göz ardı etmemek gerekiyor. Devir değişti, artık gübre de denmiyor; "Bitki Besleme ürünleri" deniyor... Gözü aç insanoğlu; bitkiyi-toprağı ve gölü öldürmek uğruna, dünyasını ve geleceğini kendi elleriyle mahvediyor... YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!