Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Elazığ'da Mermercilere ''İhracat'' Projesi

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Ali Şekerdağ, oda olarak Elazığ'da önümüzdeki 5 yıl içerisinde ihracat rakamının en az 1 milyar dolara çıkmasını hedefleyecek şekilde projeler üreterek, bunları hayata geçireceklerini söyledi.

yapi.com.tr / AA
Elazığ'da Mermercilere ''İhracat'' Projesi

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Ali Şekerdağ, Elazığ Mermerciler ve Madenciler Derneği (EMMAD) tarafından yürütülen ve odanın da desteklediği 'İhracata artı kar' projesinin odada düzenlenen tanıtım toplantısında, Elazığ'ın kendini ifade etme ve tanıtım konusunda çok büyük bir eksikliği olduğunu söyledi. Şekerdağ, bu nedenle de mevcut potansiyelin ekonomiye kazandırılmasında bir sıkıntı yaşandığını her toplantıda dile getirdiklerini kaydetti.

Dünya mermer rezervinin yüzde 40'ının Türkiye'de, bu yüzde 40'ın yüzde 8'nin Elazığ'da olmasına rağmen, bu potansiyelin farkında olunmadığını ifade eden Şekerdağ, şöyle devam etti:

''Bu değerin farkında olup, bu tür projelerle dünyada görücüye çıkmak ve kendimizi ifade etmenin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Oda olarak uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesi programı kapsamında 'Elazığ işletmeleri kümeleme odaklı büyüyor' başlığıyla sunmuş olduğumuz 5 tane projemiz vardı. Bu projelerimiz gıda, mobilya, makine plastik maden ve mermer sektörlerinin rekabet üstünlüğünü öngören ve ihracat odaklı bu firmaların kurumsallaşma noktasında kendilerini yenilemeleri sağlamaktı. Bu sektörlerden biri olan madencilik başlığı için Dış Ticaret Müsteşarlığı bize EMMAD'a destek olmamızı istedi. Biz de bu yönde çalıştık.''

Müsteşarlıkla yaptıkları görüşme neticesinde kentte gıda, mobilya, makine döküm ve pvc sektörüne yönelik olarak projelerinin uygulamaya başlanması aşamasında 80 firmaya yönelik ihtiyaç analiz çalışması yaptıklarını anlatan Şekerdağ, şunları kaydetti:

''Bu proje ile birlikte ilimizde diğer sektörler de dış ticaret ve ihracat konusunda çok önemli bir mesafe alacaktır. Önemli bir potansiyelin ve üretimimizin olmasına rağmen ihracatta bugün istenilen noktada maalesef değiliz. Biz oda olarak Elazığ'da önümüzdeki 5 yıl içerisinde ihracat rakamımızın en az 1 milyar dolara çıkmasını hedefleyecek şekilde projeler üreterek, bunları hayata geçireceğiz.''

"Mermer üreticisi firmaların rekabet koşulları giderek güçleşiyor"

EMMAD yönetim kurulu üyesi ve proje koordinatörü Oğuzhan Arslan da bir danışmanlık firması ile birlikte yaklaşık 8 aydır üzerinde titizlikle çalıştıkları 1 milyon 877 bin dolar bütçeli 'İhracata artı kar' projesinin hayata geçtiğini söyledi.

Arslan, mermer üreticisi firmaların rekabet koşullarının giderek güçleştiği uluslararası piyasalarda tek başlarına mücadele etmek yerine, bir araya gelerek daha güçlü pazarlama stratejileri doğrultusunda sinerji yaratmak ve böylece gerçek piyasa değerinin çok altında yapabildikleri ihracat fiyatlarını yükseltebilme beklentileri olduğunu ifade etti.

Projenin sektördeki katılımcı firmaların, ''sektörün hedeflenen ihracat pazarlarında rekabet gücünün artırılması, kentin hedeflenen ihraç pazarlarında 'Mermer üretim üssü' olarak tanınırlığını sağlanması ve artırılması, katılan firmaların ihracat yapabilme kapasitelerinin geliştirilmesi, ihraç pazarlarının çeşitlendirilerek yeni hedef pazarlara girişlerinin sağlanması ve karlılıklarının artırılması''nı amaçladığını anlatan Arslan, konuşmasını şöyle tamamladı:

''Projenin ilk adımında yer alan firma bazında eğitim ve danışmanlık ihtiyaç analizi, projeye katılmak isteyen firmaların ortak ve yöneticileriyle yapılacak yönetim performansı check-up uygulaması ve birebir görüşmeler şeklinde gerçekleştirilecektir. Firma bazında ve ayrıca grup için eğitim ve danışmanlık ihtiyaçları analiz raporları hazırlanacaktır. Böylece ihracatta pazarlama hedeflerinin önündeki tüm yönetsel engeller tarafsız ve doğru bir şekilde tespit edilerek, bu engellerin nasıl aşılacağı öncelikle ihtiyaçlara uygun olarak hazırlanmış bir eğitim programıyla katılımcılara aktarılacaktır. Eğitim aşamasında hazırlanacak iş planının uygulaması sırasında firma ve grup bazında ihracat pazarlama danışmanlık programı uygulanacaktır. Projenin katılımcısı firmalardan oluşan proje grubuyla birlikte uygulanacak yurt dışı pazarlama programıyla da fiilen firmaların hedefledikleri pazarlarla ve bu pazarlardaki müşterilerle eşleştirmeleri yapılarak ihracatlarını artırmaları sağlanacaktır.''

ETİKETLER: kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/elazigda-mermercilere-ihracat-projesi_88317.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!