Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Elektrik Krizi Kapıda

19 Haziran'da 588.5 milyon kilowat saat üretim, 587.2 milyon kilowat saat tüketim oldu. Üretimle tüketim arasındaki fark ilk kez 1.3 milyon kilowat saat (kWh)'ye indi. Türkiye'nin her saat ortalama 26 milyon kWh elektrik tükettiği düşünüldüğünde durumun vehameti daha iyi anlaşılıyor.

Gazete Vatan
Elektrik Krizi Kapıda

19 Haziran’da 588.5 milyon kilowat saat üretim, 587.2 milyon kilowat saat tüketim oldu. Üretimle tüketim arasındaki fark ilk kez 1.3 milyon kilowat saat (kWh)’ye indi. Türkiye’nin her saat ortalama 26 milyon kWh elektrik tükettiği düşünüldüğünde durumun vehameti daha iyi anlaşılıyor. Bakanlık trafo bakımı, arıza gibi bahanelerle ve gezdirme yöntemi ile kesintiler yapıp durumu idare ediyor.

Son bir kaç yıldır elektrik üretim ve tüketiminde bıçak sırtında yürütülen dengede kritik sona gelindi. Enerjide son 5 yıldır doğru düzgün yatırım yapılmaması nedeniyle Türkiye’nin elektrik üretimi artık talebi karşılayamayacak düzeye erişti. Sıcakların artmasıyla 16 Haziran Salı günü belirgin olarak bozulmaya başlayan rakamlar 19 Haziran 2008’de çok ciddi alarm verdi. Elektrik üretim ve tüketim değerleri arasındaki fark ilk kez 1.3 milyon kWh’ye indi.

19 Haziran tarihine ilişkin rakamlar, artan sıcaklarla birlikte üretimin, tüketimi karşılayamadığı günlere girildiğini de gösteriyor. 19 Haziran günü elektrik tüketimi 587 milyon 224 bin kWh’ye çıkarken, üretim ise 588 milyon 553 bin kWh’de kaldı. Aradaki fark 1.3 milyon kWh’ye kadar geriledi. Türkiye her bir saatte ortalama 26 milyon kWh elektrik tüketiyor. Bu rakam dikkate alındığında 19 Haziran’da Türkiye’nin başabaş noktasından ancak yarım saatlik elektrik tüketimi kadar uzak olduğu gerçeğini ortaya koydu.

Aslında enerjide ilk sinyaller Mayıs ayında geldi. Geçen ay elektrik üretimi, tüketimi karşılayamadı. Mayıs ayı toplamında 45 milyon kWh elektrik açığı oluştu. Bakanlık olmayan elektriği, tüketime veremeyeceği için durumu 'gezdirme'yle kurtarmaya çalıştı. Böylece Mayıs boyunca Türkiye’nin birçok yerinde trafo bakımı veya arıza gerekçeleriyle sık sık elektrik kesintileri yapıldı.

Durumun ciddiyetini artıran nokta, artık sıcak günlere giriliyor olması. Tüketimdeki ani bir artış yaşanması durumunda 'gezdirme'nin de işe yaramayacağı tahmin ediliyor.

Nitekim sıcaklar artınca ve akşamlar Euro 2008 maçları yüzünden genelde evde geçirilince tüketim hızla artmaya başladı.

16 Haziran’da elektrik üretimi 542.8 milyon kWh olurken, tüketim 541.2 milyon kWh’ye çıktı. O gün üretimin tüketimi sadece 1.6 milyon kwh aştığı görüldü. Zaten başabaş olan dengedeki bozulma ilerleyen günlerde de devam ederek 19 Haziran’da kritik noktaya geldi. Elektrik tüketimi 3 gün içinde 46 milyon kWh artarak 587.2 milyon kWh’ye yükseldi ve aradaki fark 1.3 milyon kWh’ye kadar düştü.

Planlı kesintiler geliyor

Peki ne oldu da üretim rakamları S.O.S vermeye başladı. Uzmanlar son 5 yılda enerji yatırımlarının ihmal edildiğini, mevcut tesislerin yüzde 10 verimlilik artışı yaratabilecek rehabilitasyonunun yapılmadığını belirtiyor.

Buna bir de kuraklık nedeniyle nehirler üzerine kurulan Hidroelektrik Santralleri’ndeki (HES) üretim kaybı eklenince Türkiye’nin elektrik üretimi tüketime yetmez oldu. Uzmanlar artık gezdirmenin de işe yaramayacağını, HES’lerde kapasitenin daha da düşeceğini ve Temmuz ayından itibaren planlı kesintilerin devreye gireceğini belirtiyorlar.

Barajlar boşaldı santrallerde üretim düştü

EÜAŞ ve bağlı ortaklıklarına ait hidroelektrik santrallerin üretimi, yıllar içinde yaşanan kuraklığın da etkisiyle belirgin olarak düştü. Türkiye’de 2004’te 40.7 milyar kWh elektrik üreten hidroelektrik santraller 2007 yılı sonu itibarıyla 30.9 milyar kWh elektrik üretti. Buradan kaynaklanan ihtiyaç ise kömür ve doğalgazdan karşılandı.


ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/elektrik-krizi-kapida_62247.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!