Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Etiler-Ulus’ta Uçan Daireler

Emlak Fiyatları ve Sigorta

Sigorta, sizin konutunuzu yeniden inşası için vardır, konutun bulunduğu arsa, sigortaya konu değildir. Yani, sigorta şirketleri arsayı sigortalamaz. Eviniz yıkılsa da arsaya bir şey olmaz. Müstakil bir konutta oturuyorsanız arsa sizindir ve yine o arsanın üzerine sigortadan aldığınız parayla ev inşa edebilirsiniz. Apartmanda oturuyorsanız da

Referans Gazetesi /Noyan Doğan



zun zamandır emlak fiyatları ile sigorta arasındaki ilişkiye değinmek istiyordum ama gündemdeki konular yüzünden bir türlü fırsat bulamıyordum. Geçenlerde bir okuyucumdan gelen e-posta vesile oldu, nihayet yazabiliyorum.

Önce okuyucumdan gelen mektubu kısaca sizlerle paylaşayım: “Sayın Doğan, geçenlerde kasko sigortamı yeniletmek için acenteme gittiğimde evimi de sigorta ettirmemi önerdi. Zaten her sene aynı teklifi yapar ama ben şimdi dursun der geçiştiririm. Bu sefer beni ikna etti. Evim, Ulus’ta. (Okuyucumuz İstanbul’un Ulus semtinden bahsediyor.) Ben de evimin değerinin 600 milyar olduğunu, ona göre sigorta yapmasını söyledim. Ama acentem evi istediğim fiyattan sigortalasam bile bir depremde ya da yangında o rakamı alamayacağımı söyledi. Ben de rayiç bedelden evimi sigortalayamıyorsam, sigorta yaptırmamın ne anlamı olduğunu söyleyerek, vazgeçtim. Gerçi acentem bu konuda bazı açıklamalar getirdi ama yeterli bulmadım. Birkaç kere de sizin televizyondaki programınızı seyrettiğimde aynı konu gündeme geldi ve acentemin bana söylediklerinin benzeri açıklamalar yapıldı. Acenteme söylediğimi size de tekrarlayayım, evimi rayiç bedelden sigortalatamıyorsam, neden sigorta yaptırayım? Bu konuda bana inandırıcı bir açıklama yapabilir misiniz?”

Evet, okuyucumdan gelen mesaj böyle. Bir süredir hem okuyucularımdan hem de televizyon programlarından dolayı izleyicilerimden, bu konuda benzer yorumlar alıyorum. Görünen o ki, emlak fiyatları ile sigorta konusunda ciddi kafa karışıklıkları var.

Bayındırlık Bakanlığı’nın verileri baz alınır
Aslında bu karışıklığın nedeni, bizim ülkemizde emlak fiyatlarında bir standardın olmamasından kaynaklanıyor. Daha açık anlatımla isteyen istediği, kendi kafasına göre belirlediği fiyattan ev satmaya, birileri de o evi almaya çalışıyor.

Bundan değil midir, sırf bizim ülkemize has; “ihtiyaçtan, acil, kelepir satılık ev” ya da “okazyon satılık ev” gibi başka ülkelerde olmayan kavramlar vardır.

Bakarsınız, bazen aynı semtte, hatta aynı apartmanda, aynı büyüklükte iki ev satılıktır; birinin fiyatı 300 bin YTL’dir, diğerinin ki 220’dir. “Fark nedir kardeşim” dersin, “öbürsünü satan tok satıcı da ondan” diye hiçbir akla mantığa sığmayan bir cevap alırsınız. En acısı da biri çıkar, o pahalı evi alır, bu sefer semtin rayici belirlenmiş olur. Sonra kim ev satmak istese “O, şu fiyattan sattı, benim evim de o eder hatta daha da üzeri eder” diye cama satılık levhasını yapıştırır.

İşte bizim memlekette emlak fiyatları böyle belirlenir. Kimse de çıkıp “kardeşim neye göre bu fiyatı belirledin, kimden sordun, hangi resmi makamdan öğrendin” diye sormaz. Tam bir keşmekeşlik hakimdir, sizin anlayacağınız.

Arsa, sigortaya konu değildir
Gelelim olayın sigorta boyutuna... Sigorta, bu çeşit keşmekeşliğe veya afaki fiyatlara ne izin verir ne de alet olur. Ayrıca sigorta bir zenginleşme aracı da değildir. Sigorta şirketleri konutu sigortalarken de, hasar öderken de Bayındırlık Bakanlığı’nın açıkladığı metrekare birim fiyatlarını ve yeniden inşa değerini baz alır. Bu, zorunlu deprem sigortası için de böyledir.

Diyelim ki sigorta şirketine gittiniz ve benim evimin değeri 600 bin YTL, bu değerden sigorta ettirmek istiyorum derseniz; şirket, Bayındırlık Bakanlığı’nın açıkladığı metrekare değerlerine bakar ve size, evinizi 600 değil ancak 300 bin YTL’ye sigortalayabileceğini söyler. Evin içindeki eşyaların hırsızlığa, su basmasına ve yangında, depremde hasar görmesine karşı sigortalanması ise tamamen ayrıdır.

Yok siz illa da evinizi 600 bin YTL üzerinden sigortalatma konusunda ısrar ederseniz, yırtınırsanız sigorta şirketi sigortalar ama, o ev yangında kül de olsa, depremde yerle bir de olsa size dönüp ödeyeceği hasar tutarı yine Bayındırlık Bakanlığı’nın resmi verileri üzerindendir. Kısacası, o 600 bin YTL’yi alamazsınız. 600 bin YTL üzerinden prim ödemiş olabilirsiniz... Hasar olduğunda sigorta şirketi, resmi verilerin dışında ve ısrarınızla ödediğiniz fazla primi size geri iade eder.

Şimdi burada biraz duralım ve sigortalıların bir türlü anlamadığı, bundan dolayı da kafalarının karıştığı noktayı izah edelim. Sigorta, sizin konutunuzu yeniden inşası için vardır, konutun bulunduğu arsa, sigortaya konu değildir. Yani, sigorta şirketleri arsayı sigortalamaz. Eviniz yıkılsa da arsaya bir şey olmaz. Müstakil bir konutta oturuyorsanız arsa sizindir ve yine o arsanın üzerine sigortadan aldığınız parayla ev inşa edebilirsiniz. Yok apartmanda oturuyorsanız da arsada hisseniz vardır. Zaten konutların fiyatlarının bu kadar yüksek olmasının sebebi de arsa fiyatlarının yüksekliğindendir.

Şimdi anladınız mı, sigorta şirketine evinizi neden istediğiniz değerden sigortalatamadığınızı.

Asıl sorun bankadan alınan konut kredilerinde
Gelelim zurnanın zırt dediği ve kimsenin fazla dillendiremediği noktaya. Asıl sorun, bankadan konut kredisi kullanarak, alınan evlerde. Bunu da bir örnekle anlatalım... Diyelim ki, 800 bin YTL’ye bir konut alacaksınız ve bunun yüzde 75’i, yani 600 bin YTL’si için konut kredisi kullanacaksınız.

Doğal olarak evinize bir şey olup, zor duruma düşmemeniz için sigorta yaptıracaksınız, başka çare yok. Oysa sigorta şirketi yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden dolayı, konutunuzu ancak 350 bin YTL’ye sigortalıyor. İşte zurna da burada zırtlıyor. Maalesef aradaki fark sizin üzerinizde kalıyor.

Ama bu noktada da fazla endişelenmeyin... Yukarıda bahsettiğimiz konu burada da geçerli, arsa sizin ve asıl konutun değerini yükselten de arsa. Kredinizi ödeyemezsiniz, ev bankaya ipotekli olduğundan; banka evi alıyor ve satıp, verdiği krediyi oradan çıkartıyor.

“Sorun yoksa o zaman neden bu konudan bahsettin?” diyecek olursanız, bilin istedim. Eğer sigorta konusunda gerekli olanları bilirseniz, hem kafanız karışmaz hem de neyi, nasıl, ne zaman ve ne şekilde sigortalatmanız konusunda içiniz rahat olur.

http://www.yapi.com.tr/haberler/emlak-fiyatlari-ve-sigorta_50938.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!