Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Emlak'ta Yeni Gözde Akfırat'a 2 Milyar Dolarlık Disneyland

Formula 1 pistinin hemen yanı başındaki Akfırat beldesinde, villa kentlerden sonra toplu konut için alanlar oluşturuldu. Altyapısı hızla kurulan beldede Disneyland ve teknokent hazırlıkları ise sürüyor. 22.11.2006 / Selma Şenol / Haber Formula 1 pistinin hemen yanı başındaki Akfırat beldesinde, villa kentlerden

Referans Gazetesi/Selma ŞENOL



ormula 1 pistinin hemen yanı başındaki Akfırat beldesinde, villa kentlerden sonra toplu konut için alanlar oluşturuldu. Altyapısı hızla kurulan beldede Disneyland ve teknokent hazırlıkları ise sürüyor.

İki kattan yüksek binalara izin verilmediği için planlı bir villa kent olarak gelişen İstanbul Akfırat'ta belediye orta gelirliye yönelik olarak, yüksekliği 5 kata kadar çıkabilen toplu konut binaları için alan oluşturacak. Dünyanın en büyük spor organizasyonu Formula 1 yarışlarının yapıldığı İstanbul Park Pisti ile Okan ve Sabancı üniversitelerine ev sahipliği yapan beldede ayrıca, meslek lisesi, Disneyland eğlence merkezi ve teknokent hazırlıkları da sürüyor.

Akfırat Belediye Başkanı Hilmi Yıldız, başlangıçtan planlı olarak gelişen beldenin, son iki yılda 1,5 milyar dolarlık gayrimenkul ve 330 milyon YTL'lik de altyapı yatırımını çektiğini söyledi. Yıldız, "Biz göreve geldiğimizde 5280 hektar alanı planladıktan sonra yapılaşmaya izin verdik. Bu alanların yüzde 70'ini bitirdik. Buraya gelen yatırımcı işin başında her şeyi öğreniyor ve sonradan bir şey değişmeyeceği için tedirgin olmuyor. Bunun da etkisiyle bölge yatırım çekmeye başladı" dedi.

Akfırat'ta halen en çok iki katlı ve 6.5 metre yüksekliğinde, yüzde 10 oturum, yüzde 20 emsali olan projelere imar izni veriliyor. Ayrıca projelerin yüzde 90 yeşil alan içermesi gerekiyor. Hilmi Yıldız, dünyada bile yeşil alan ortalamasının yüzde 40'larda seyretmesine rağmen kendilerinin doğayla iç içe bir konsept oluşturmaya çalıştıkları için bu oranı yüzde 90'larda tuttuklarını söyledi.

Akfırat'ı Türkiye'nin örnek göstereceği bir yer yapacaklarını öne süren Belediye Başkanı Yıldız, beldede kuralına uygun yapılacak her türlü proje için daha çok arsa bulunduğunu sözlerine ekledi. Yıldız, "Örneğin toplu konut alanları oluşturmak için plan çalışması yapıyoruz. 5 kata kadar yükseklik izni vereceğiz. Ama tıpkı sanayiyi konut alanlarından ayırdığımız gibi, bunları da villa alanlarından kesin çizgilerle ayıracağız. Önümüzdeki günlerde 25 bin metrekare alana kurulacak meslek lisesi için ihale yapacağız" dedi.

Disneyland mutlaka yapılacak

Belde için düşündüğü en büyük projenin Disneyland olduğunu söyleyen Hilmi Yıldız, arsa sorunu yüzünden parası hazır olduğu halde projenin geciktiğini ama mutlaka yapılacağını söyledi. Yıldız, "Alman sermayesi ile yapılacak 2 milyar dolarlık bir projeydi. Projeyi yapmak üzere Bahreyn ve Dubai'den ekipler görüşmeye geldi. Arsada sorun olmasaydı, İstanbul'un kaderini ilgilendiren ve 10 bin kişiye istihdam yaratacak bu proje başlamış olacaktı. Hukuki engel çözüldüğünde mutlaka yapacağız" dedi.

Akfırat'a düşünülen bir başka proje ise Teknokent. Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa yapılacak proje henüz onaydan çıkmadığı için detaylı bilgi vermekten kaçınan Yıldız, konut konusunda bu kadar hızlı gelişen beldeye ticaret ve alışveriş merkezleri de gerektiğine inanıyor. Tepeören Mahallesi'nin geçen yıl kendilerine bağlandığını anlatan Yıldız, "Üniversitelerin çevresinde alışveriş merkezleri ve kafeteryalar yapılacak. Biz de Tepeören Mahallesi'nde 2500 metrekare oturum alanlı toplam 10 bin metrekarelik bir alışveriş merkezi düşünüyoruz" diye konuştu.

Arsa fiyatları 10 kat pahalandı

Halen 20 bin nüfusu olan ve 2010 yılında 80 bin nüfusa ulaşması planlanan beldede, son gelişmeler nedeniyle arsa fiyatları da tırmandı. 2004 yılında Formula hattının olduğu yerde metrekaresi 10 dolara müşteri bekleyenler olduğunu anlatan Yıldız, bugün ise Formula hattında fiyatların 120-150 dolar arasında seyrettiğini, en ücra köşelerde bile 40 dolara yer bulunamadığını söyledi.

Yıldız'ın verdiği bilgiye göre belde zemin açısından en sağlam yerlerden biri olduğu için bir afet halinde burası hizmetin merkez üssü olacak. Kızılay en büyük depolarını buraya yapacak. Orman Bakanlığı'ndan tahsis edilen 500 bin metrekarelik araziye de dinlenme yerleri yapılacak. Beldede 25 bin metrekare alan üzerinde sosyal ve spor tesis alanı da yapılıyor. 10 milyon YTL yatırımla gerçekleşen yeni belediye binasında sinema salonlarından İSMEK kurslarına kadar her türlü hizmet verilecek.

Beldede İstanbul Su ve Kanalizasyon İşleri de (İSKİ) toplam 30 bin tonluk iki depoyu tamamladı, şimdi de Türkiye'de ilk defa yağmur, atık suyu ve içme suyuna ilişkin 30 metre derinlikte bir tünel ve bağlantı kolektörleri yapılıyor.

Burada proje yapmak şans

Akfırat Belediyesi rakamlarına göre beldede bugüne kadar 2200 konutun yapımına başlandı. Bu konutların yüzde 75'inin inşaatı tamamlandı. 2007 yılı için şimdiden 400 başvuru olduğunu söyleyen Hilmi Yıldız, gelecek yıl bu konutlara 1500'ünün daha ekleneceğini tahmin ediyor. Bölgede gerçekleşen projelerden biri ise Eren Talu ve Cem Aydemir ortaklığındaki CE Yapı İnşaat tarafından gerçekleştirilen F2 Evleri projesi. Akfırat'ın İstanbul'da en iyi, en hızlı ve altyapısı ideal ölçülerde gelişen bölge olduğunu söyleyen Cem Aydemir, "Burada yolu, suyu, doğalgazı hepsi aynı anda yapılıyor. Bir yıl önce arsayı aldığımızda hiçbir şey yoktu, ama şimdi burada proje yapmanın bizim için bir şans olduğunu görüyoruz" dedi. Satış ve pazarlamasına 1.5 ay önce başlanan F2 Evleri'nde inşaata önümüzdeki günlerde başlayacaklarını anlatan Aydemir, evlerin hepsinin bahçeli konsepte uygun yapıldığını, toplamda 50 bin metrekare satılabilir alanı bulunan projenin, isteyenin yan binayı da alıp birleştirebileceği modüler sisteme uygun olduğunu söyledi. Aydemir, "Manzara ve temiz hava coğrafyanın getirdiği avantajlar. Biz buna ortağım Eren Talu'nun tecrübesinden yola çıkarak otel konforunu da ekleyeceğiz" dedi. Formula 1 yarışlarının yapıldığı İstanbul Park’a komşu, kendi özel ormanına sahip 310 dönüm arazi üzerinde kurulan projede, 100 dönüm yeşil alan ve park ile 80 dönüm özel orman yer alıyor.

124 metrekareden 372 metrekareye değişen farklı konut seçeneklerinin bulunduğu F2 Evleri'nde 124 metrekare dubleks daireler, KDV dahil 99 bin eurodan başlayan özel tanıtım fiyatlarıyla satılıyor.

Akfırat ve Tepeören'de devam eden bazı projeler:

Proje Konut sayısı
İstanbul Park 55
Akfırat Evleri 143
Millenium Park 219
Arkeon Evleri 329
Yön Konut 188
Kuğu Evleri 150
Tepeören Villaları 101



http://www.yapi.com.tr/haberler/emlakta-yeni-gozde-akfirata-2-milyar-dolarlik-disneyland_49694.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!