Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

EMO, Dağıtım Özelleştirmelerine Dava Açtı

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından çıkılan Vangölü, Çamlıbel, Fırat ve Uludağ elektrik dağıtım bölgeleri ihalelerinin iptali için Danıştay’da dört ayrı dava açtı. Dava dilekçelerine göre, ÖİB’nin, her biri ayrı ayrı özelleştirilen dağıtım şirketleriyle ilgili bireysel Özelleştirme Yüksek Kurulu

Cumhuriyet Gazetesi
1 EMO, Dağıtım Özelleştirmelerine Dava Açtı

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından çıkılan Vangölü, Çamlıbel, Fırat ve Uludağ elektrik dağıtım bölgeleri ihalelerinin iptali için Danıştay’da dört ayrı dava açtı. Dava dilekçelerine göre, ÖİB’nin, her biri ayrı ayrı özelleştirilen dağıtım şirketleriyle ilgili bireysel Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararı oluşturmadığı ortaya çıktı. Anayasanın elektrik dağıtım hizmetini imtiyaz olarak kabul etmesine karşın, ÖİB dağıtım şirketleriyle bir imtiyaz sözleşmesi de imzalamazken, ihaleyi kazanan alıcılara başka şirketleri yüzde 49’a kadar ortak alma olanağı tanınmasının da İhale Yönetmeliği’ne aykırı olduğu anlaşıldı.

EMO adına avukat Hayati Küçük’ün Danıştay’da açtığı dört davanın aynı gerekçeleri içeren dilekçelerinde, TEDAŞ’ın değil, bu kuruluşa bağlı elektrik dağıtım anonim şirketlerinin özelleştirildiğine vurgu yapılarak “TEDAŞ’la imzalanan işletme hakkı devri sözleşmelerine taraf olan şirketlerin, 20 ayrı dağıtım bölgesinde 20 ayrı tüzelkişiliğe sahip dağıtım şirketi kurularak özelleştirilmeleri için, bu şirketlerle ilgili ayrı ayrı özelleştirme kapsam ve programa alınmasına yönelik ÖYK kararı oluşturması gerekmektedir” denildi. Dilekçede her şirket için ayrı ayrı ÖYK kararı bulunmadığı belirtildi.

Anayasaya da aykırı

Dilekçede, “Temel kamu hizmetlerinden olan elektrik dağıtım faaliyetlerinin, imtiyaz sözleşmesi yapılmaksızın özel kişilere devredilmesi, anayasanın 155. maddesinde belirtilen Danıştay’ın düşüncesini 2 ayda bildirme görevini de engelleyeceğinden, anayasaya ve kamu yararına aykırılık teşkil edecektir” denildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/emo-dagitim-ozellestirmelerine-dava-acti_77836.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • enerji dağıtım iptal başvuruları ne zaman sonuçlanacak bir bilen var mı acaba bizi bu konuda aydınlatır mısınız? teşekkürler. a.veysel@hotmail.com YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!