Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

En Büyük Engelli Saray!

Çağlayan'a Avrupa'nın en büyük adalet sarayı yapılırken engelliler unutulmuş. Engelli vatandaşlar ve avukatlar binaya ancak yardımla girip çıkabiliyor. İmran Ekşioğlu, geçirdiği beyin ameliyatının ardından tekerlekli sandalye kullanmaya başladı. Bir duruşmaya katılmak için gittiği İstanbul Adliye Sarayı’na vatandaşların yardımıyla girebildi.

yapi.com.tr
En Büyük Engelli Saray!

Avrupa’nın en büyük adliye sarayı olmasıyla iftihar edilen Çağlayan’daki İstanbul Adliye Sarayı’nda engelli vatandaşların unutulduğu ortaya çıktı. Radikal Gazetesi'nden Fatih Yağmur'un haberine göre, İstanbul Avrupa yakasındaki birçok adliyenin taşınmasıyla önemli dava ve soruşturmalara ev sahipliği yapan İstanbul Adalet Sarayı’nın mimari yapısında, engellilere yönelik düzenleme olmaması, engelli vatandaşlar, avukatlar ve adliye personeline zorluk yaşatıyor.

ABD’de yaşayan ve bir duruşmaya katılmak için adliyeye gelen 47 yaşındaki İmran Ekşioğlu, beyin ameliyatı geçirdiğini ve 3,5 aydır tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kaldığını belirterek, adliyeden çıkarken tekerlekli sandalyesiyle yere düştüğünü söyledi. Vatandaşların yardımıyla merdivenlerden inebilen Ekşioğlu şaşkındı:

“İçeride merdivenler iç içe. Bir merdiven iptal edilerek engellilere ayrılabilir. Dışarı çıkınca insanlar sağ olsunlar yardım ettiler. Ben 25 senedir Amerika’da yaşıyorum, burada çok güzel bir adalet sarayı yapmışlar ama engellilerin Türkiye’de hiçbir hakkı yok.”

Görme engelli avukat Mahmut Günday da asansörleri kullanırken çok zorluk yaşadığını belirterek “Sesli uyarı sistemi yok. Hangi kata geldiğimizi bilmiyoruz” dedi. Görme engelli avukat Eşber Yağmurdereli de aynı sorundan mustaripti. Kent kültürüne atıfta bulunan Yağmurdereli, “Engellilerin rahatça girip çıkabilecekleri kapıların, eğimlerin, onlara uygun düzenlemenin yapılmamış olması tamamen bir demokrasi kültürü meselesidir” dedi. Gazetecilerin, “Asansörü rahat kullanabildiniz mi?” diye sorduğu Yağmurdereli, tek başına gelmiş olsa asansörleri uyarı sistemi olmadığı için kullanamayacağını ifade etti.

Duruşma salonuna rötuş

Avukat Taylan Tanay da, daha önce bu binadaki duruşma salonlarının tekerlekli sandalye kullanan engelli vatandaşların geçiş yapamayacağı şekilde düzenlendiğini ve bu konuda başvuru yaparak projeyi tekrar değiştirttiklerini anlattı. Tanay, “Ama ne yazık ki adliye hâlâ engellilerin adalete erişimi konusunda ciddi problemler oluşturuyor. Burada bir engellinin duruşma takip etmesi veya bir sorununu dile getirmesi mümkün görünmüyor. İstanbul Çağdaş Hukukçular Derneği olarak da İstanbul Başsavcılığı’na başvurup bu kötü durumun giderilmesini isteyeceğiz” dedi.

Metrobüs durağında da engelli asansörü yok

Temmuz ayında açılan adliyeye gelişte yaygın kullanılan metrobüslerde de engelli vatandaşlar büyük zorluklar yaşıyor. Çağlayan Durağı’nda engelli rampası ve asansörü bulunmuyor. Üstelik çocuklu aileler ve yaşlılar da üst geçide çıkıp inmekte zorlanıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/en-buyuk-engelli-saray_91882.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!