Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ender Kült Yapıtlardan

Denizli’de Hierapolis antik kentinde, bir Anadolu tanrısı olan Apollon’u, tahtta otururken gösteren, başsız 4 metre yüksekliğinde, mermerden, anıtsal bir heykel iki parça halinde gün ışığına çıkarıldı. İtalyan kazı heyeti başkanı arkeolog Prof. Dr. Francesco D’Andria “Heykelin, Anadolu’da az rastlanan, büyük boyutlu ender kült yapıtlarından biri

Cumhuriyet Gazetesi
Ender Kült Yapıtlardan

enizli’de Hierapolis antik kentinde, bir Anadolu tanrısı olan Apollon’u, tahtta otururken gösteren, başsız 4 metre yüksekliğinde, mermerden, anıtsal bir heykel iki parça halinde gün ışığına çıkarıldı. İtalyan kazı heyeti başkanı arkeolog Prof. Dr. Francesco D’Andria “Heykelin, Anadolu’da az rastlanan, büyük boyutlu ender kült yapıtlarından biri olduğunu” açıkladı.

Sağ elinde?‘lir’

Temmuz sonunda ilk parçası bulunan heykelin büstüne ise önceki gün ulaşıldı. Heykelin kaslar üzerine yayılan tunik giysisinin saydam görünüşünü sağladığı, yanlarındaki deliklerden kolların gövdeye bağlandığı belirlendi. Apollon sağ elinde dönemin çalgısı olan bir “lir” tutmaktaydı. Roma İmparatoru Tiberius’un yaptırdığı anlaşılan heykelin bir tapınağın ön cephesi ile bağlantılı olduğu anlaşılıyor. Prof. D’Andria, antik Yunanistan’ın ünlü yontucusu Fidias’tan esinlenildiğini, heykelin tapınakta, Atina Parteno’nundaki Atina ve Zeus heykellerine benzer bir konumda olduğunu düşünüyor.

Anadolu’da bu tipteki anıtsal heykellerin sayısının on kadar olduğunu söyleyen İtalyan kazı başkanı, İzmir Klaros kutsal alanında, 7 metre yüksekliğinde, yine tahta oturmuş Apollon’un yanında tanrıça Artemis ile kız kardeşi ve annesinin heykellerinden başka bir de Burdur Sagalassos’ta 3 metre yüksekliğinde bir başka Apollon heykel buluntuları ile paralelliğe dikkati çekti.

Roma döneminde tanrılaştırılan bazı imparatorların da anıtsal heykelleri yapılmıştı. Daha önce Efes’te ve geçen yıl Sagalassos’ta bu türden heykeller gün ışığına çıkarılmışlardı. Sagalassos’ta bulunan İmparator Hadrian’ın dev başı Londra’daki sergide olağanüstü ilgi çekmişti. Onarılarak Hierapolis Müzesi’nde sergilenecek heykelin başının bulunması ile ilgili kazı çalışmalarının sürdüğü de bildirildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ender-kult-yapitlardan_71799.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!